Vanuit de gemeente Sudwest-Fryslan

4 april 2013

in Overig nieuws

Er gebeurd momenteel veel om ons heen, dagelijks worden we geconfronteerd met cijfers over de economie. Dit stemt mij tot nadenken. We moeten er echter voor waken om niet in een negatieve spiraal te komen. Maar ik ben me er van bewust dat bij ontslag de impact groot is. Kan ik de vaste lasten nog opbrengen?, kunnen de kinderen nog lid blijven van hun verenigingen?, waar kan ik nog meer op bezuinigen? Allemaal terechte vragen waar ik ook geen pasklaar antwoord op kan geven.

Bezuinigingen
De gemeente Súdwest-Fryslân ontkomt niet aan nieuwe bezuinigingen. De komende tijd zullen er opnieuw keuzes moeten worden gemaakt. De gemeenteraad gaat hier mee aan de slag en de keuzes zullen lastig worden.

Contact met onze inwoners
Erg veel aandacht gaat momenteel uit naar zaken die te maken hebben met het dagelijkse leven. Ik noem de discussie over de ‘kleine scholen’, de wet Werken naar vermogen, onze bibliotheken en zwembaden, en Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ik merk dan hoe belangrijk het is om contacten in de dorpen te hebben, het gaat erom wat er leeft in de gemeenschap. Maar ook om kleine zaken, en te horen wat mensen bezig houdt. Krijgen ze wel de juiste ambtenaar aan de lijn en is de klantvriendelijkheid in de nieuwe gemeente al verbetert?

Forse taakverzwaring gemeente
Het kan u niet ontgaan zijn dat de gemeente meer taken krijgt op het gebied van werk, WMO, jeugd en onderwijs, en dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor bijna de gehele ondersteuning. Dat er iets moet veranderen begrijp ik, maar hoe we deze verandering ondergaan, zonder kwaliteitsverlies, is een grote uitdaging. Het wachten is nu op de uitspraken van Den Haag hoe de bezuinigingen worden doorgezet. Vragen zoals blijft de huishoudelijke hulp vanuit de gemeente bestaan ? (mogelijk 75% minder), een korting op de uren zorg voor de kwetsbaren (25%?), het scheiden van wonen en zorg. Ik voorspel, het wordt op het sociale gebied erg lastig de komende jaren!.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning
In één van de raadsvergaderingen is aandacht gevraagd voor de teruglopende werkgelegenheid die uit de bezuinigingen voortvloeit, en is besproken hoe het hele zorgstelsel en de WMO georganiseerd gaat worden. We moeten dit met een andere manier van denken benaderen: minder bureaucratie, ontschotting en mensen aanspreken op het zelf oplossend vermogen. Maar wel met aandacht voor de mensen in een kwetsbare positie. Er zijn verkennende gesprekken gevoerd met inwoners, cliëntenraad, WMO raad, ouderenadviseurs en uitvoerende instanties.

Onze visie is om eerst te kijken wat het echte probleem is en hoe dit samen aangepakt kan worden. Ondersteunen daar waar het kan, overnemen als het moet omdat u/je er niet zelf in kan voorzien. ‘Geen recht op……’ maar wat heb je nodig.

Andere zaken
Er moet ook aandacht komen en blijven voor de steeds groter wordende groep mensen die kampen met eenzaamheid. We hebben hierover vragen bij de wethouder gesteld.

De gemeente sluit geen bibliotheken, laat dat duidelijk zijn. Wel hebben we gezegd dat ook de bibliotheken moeten bezuinigen. Het lijkt erop dat in onze regio de bibliotheek in IJlst anders georganiseerd gaat worden.

Dorpshuizen: Het beleid en de vergoedingen in de nieuwe gemeente worden opnieuw bekeken en geharmoniseerd zoals dat zo mooi heet. Dit betekent een uniforme regeling in de hele gemeente met recht op eens in de 5 of 10 jaar een bijdrage in het zogenaamde ‘Groot onderhoud’ van onze dorpshuizen.

Ik noemde het al, we blijven de ontwikkelingen over de scholen volgen, vooral de kleinere scholen. De politiek is van mening dat we de ‘Haagse normen’ van minimaal 100 leerlingen niet kunnen toepassen op onze Friese schaal!. Dit geldt ook voor vraag wat er gebeurd met de peuteropvang. Veel dorpen maken zich ongerust over de vereiste minimale aantallen.

Windturbines
In Heeg speelt het niet, maar rondom Wons, Zurich en Makkum is er discussie over de forse opgave vanuit Den Haag om in Súdwest-Fryslân meer windturbines te moeten plaatsen. De Provincie heeft drie gebieden aangewezen waarvan twee in onze gemeente; op de kop Afsluitdijk en langs de Afsluitdijk in het IJsselmeer.
Erg belangrijk is dat onze gemeente betrokken blijft bij de regie en dat Provincie en Den Haag gevoelig zijn voor onze argumenten en die van de voor- en tegenstanders van meer windturbines.

Woningbouw
In Heeg zijn de laatste jaren gelukkig relatief veel woningen gebouwd. Maar ook in onze regio stagneert de woningbouw. Ook de bouwcorporaties moeten scherpe keuzes maken. Zo moeten de corporaties miljoenen bijdragen om de tekorten bij Vestia Rotterdam en andere corporaties aan te zuiveren. Daarnaast moet worden bijgedragen om de staatskas aan te vullen. Hierdoor gaan de Friese corporaties terug naar de kerntaak; het verhuren van woningen aan de doelgroep. Nieuwbouw van woningen in de kleine dorpen wordt erg moeilijk, de corporaties trekken zich terug. Ik heb daar moeite mee want de goedkopere huurwoningen zijn uitermate geschikt voor starters.

Tenslotte…
U krijgt zo een indruk van wat er op de werkagenda’s van de gemeenteraadsleden staat.
Op de valreep komt de Visie van Heeg 2013 – 2025 Dream fan in doarp binnen.
Ik zie heel veel dorpsvisies, deze mag er zijn!

Douwe Attema, raadslid CDA