Basisschool it Wraldfinster Heeg

8 mei 2013

in It wrâldfinster

Thema ouderavond.

5-jarig bestaan

5-jarig bestaan

Maandag 18 maart hadden we een gezamenlijke ouderavond! Een ouderavond die in het teken stond van het 5-jarig bestaan van onze ‘samenwoonschool’! Ouders organiseerden voor ouders! Geen ‘drege’ avond, maar samen als ouders aan de slag in een workshop. Het resultaat, een feestelijke verrassing voor onze kinderen dinsdagmorgen 19 maart. Foto’s bekijken? Kijk via onze website naar een fotoalbum!

Open Dag ‘Jozefschool’ en ‘It Wrâldfinster’!
Welkom! Woensdagochtend 20 maart hielden beide scholen ‘open dag’ en liepen een tiental belangstellenden, vaak nieuwe ouders, nieuwsgierig door onze school. Even kennismaken, rondkijken, sfeerproeven, luisteren naar informatie en vooral: vragen stellen! Waar voel ik me als ouder/verzorger het beste bij thuis en waar zal mijn kind zich op zijn/haar gemak voelen? Wij hopen dat iedereen een goede eerste indruk heeft gekregen. Mocht je nog meer willen weten dan ben je natuurlijk van harte welkom!

Groep 4/5a: Fries scheepvaartmuseum.
Op woensdag 20 maart gingen de groepen 4 en 5a naar het Scheepvaartmuseum in Sneek. In het museum gingen de kinderen op zoek naar een museumschat. Ieder kind mocht een eigen schat uitzoeken en deze goed bekijken en beschrijven. Na een korte rondleiding en uitleg van de museum meester werden de kinderen in groepjes verdeeld en door ouders in het museum begeleid. De kinderen waren erg enthousiast en keken hun ogen uit!

Groep 5b/6: Voorstelling “VAST”
Groep 5b/6 is op donderdag 21 maar naar het theater in Sneek geweest. De theatervoorstelling heette: ‘Vast’. Hier volgen een paar reacties van de leerlingen.
Sanne: “De voorstelling was heel grappig en je kon er veel van leren. Een man was verkleed als vrouw, dat was lachen hoor, echt! “
Annelie: “Het ging over twee mensen die verliefd zijn, maar dat niet tegen elkaar durfden te zeggen. Maar op een dag komen ze in een andere wereld terecht. En in die wereld moeten ze het tegen elkaar zeggen. Maar dat gaat telkens fout, maar op de laatste keer komt het toch nog goed. ”
Pieter: “Het was erg leuk. Het ging over mensen die niet konden praten. Er was een meneer die elke dag naar zijn werk gaat. Hij moet ook door het park, daar staat ook een mevrouw. Die man is verliefd op die mevrouw. Maar die vrouw als die de man aankijkt dan gaat ze in elkaar zakken. Die meneer had ook een bestuurbaar autootje die je kon besturen met een zaag erop. Het was een geslaagd succes.”
Daniel: “Het theater in Sneek was eerst een kerk ze hebben het verbouwd. Nu zie je nog wel een beetje dat het een kerk was. Het ging over Bob en Karin die in het park vast zaten in de tijd. Groep 5/6 vond het een mooie voorstelling. ”

Volleybalspektakel Sneker Sporthal.
Het Wrâldfinsterteam, bestaande uit Lonneke, Hiltje, Chantal, Tessa en Isa, had regelmatig en fanatiek geoefend, zowel op school als op de volleybaltraining. Zaterdag 23 maart speelden ze dit grote toernooi. De eerste wedstrijd was tegen de Súdwester, deze werd dik gewonnen. Daarna volgden de wedstrijden tegen Nijland, Hommerts/Jutrijp en de Julianaschool. Helaas waren deze meiden net even iets sterker en verloren zij deze drie wedstrijden. Uiteindelijk ging iedereen naar huis met een medaille en een chocolade paashaas. Het was een zeer geslaagde ochtend ! Voor volgend jaar hopen we met meerdere teams te kunnen spelen!?

Paasviering. Het verhalen waard.
Samen met de kinderen, ouders en anders belangstellenden mochten we donderdag 28 maart de Paasviering beleven. Het is goed om dingen te bewaren. Zo houd je de herinnering levend. En kunnen mooie verhalen, ontmoetingen en ervaringen je leven verrijken. Ze kunnen troost bieden of hoop geven voor de toekomst. Het leven van Jezus is ook het verhalen waard. In de paasviering stonden we stil bij bewaren in het leven van kinderen, bewaren in de natuur en het bewaren van het geloofsverhaal. In de aanloop naar de paasviering mochten de kinderen bewaarspullen meenemen naar school. Spullen met een herinnering, spullen met een verhaal. Wat mooi is bewaar je, dat wil je niet kwijt. Wat mooi is bewaar je, voor altijd!

Straatvoetbaltoernooi.
Woensdagmiddag 3 april streden verschillende kleine teams het straatvoetbaltoernooi van de gemeente Súdwest- Fryslân. ’t Was koud maar er werd hard gestreden! Rockmonkeys zijn eerste geworden in de E- categorie.

Groep 1 en 2: Boer Bakker.
Op donderdag 4 april zijn de kleuters van groep 1 en 2 naar boer Bakker geweest. Ze mochten de lammetjes aaien, hebben de kalfjes en de grote koeien gezien, op de tractor gezeten en natuurlijk in het zand gespeeld! Super was het! Klaas en Sietske ook langs deze weg nogmaals bedankt voor de uitnodiging en we komen volgend jaar graag weer! Bij jullie begint altijd ons lente-gevoel!

Groep 8: BankBattle
Op 8 april hebben de leerlingen van groep 8 meegedaan aan de BankBattle, een kennisquiz op internet. In een race tegen de klok gingen voor het achtste achtereenvolgende jaar basisscholen uit het lokale werkgebied van de Rabobank met elkaar de strijd aan voor wat betreft hun parate kennis en computervaardigheden. Bijzonderheid daarbij is dat gebruik van internetverbindingen het mogelijk maakt om per klas actief deel te nemen vanuit het eigen vertrouwde klas- c.q. computerlokaal. Het succesvol afronden van BankBattle vereist tactiek, strategie en vooral klassikaal samenspel.

Alle deelnemende klassen startten (internet gestuurd) exact op hetzelfde tijdstip met het uitvoeren van praktijkopdrachten en het beantwoorden van vragen. Deze hadden betrekking op o.a. schoolvakken, muziek, computers, techniek, radio, televisie en internet.
Uiteindelijk resulteerde dit na ongeveer anderhalf uur hard werken in een eindopdracht waarvan de oplossing moet worden opgeslagen in de digitale BankBattleKluis. De klas die de oplossing als eerste correct heeft ingevoerd is winnaar. Op dit moment is nog niet bekend wie de winnaar is. Misschien worden we weer, net als vorig jaar, nummer 1.

Groep 8: Spelen tot je groen ziet
is een sport- en spelprogramma dat door o.a. Staatsbosbeheer samengesteld is. De kinderen van groep 8 speelden onder begeleiding in de natuur “tot ze er groen van zagen”. Bij aankomst werd de groep ontvangen door de gids van Staatsbosbeheer waarna er eieren moesten worden gezocht van de tureluur, kieviet en grutto. Nadat de (nep)eieren gevonden waren, werd de juiste houten vogel op stok bij het nest geplaatst. Vervolgens werd er in 2 groepen een hindernissenparcours gedaan waarbij de chauffeurs de kinderen goed hebben aangemoedigd. Daarna werd het spel levend dierenstratego gedaan. Dit spel werd een aantal keren herhaald. Tot slot was er nog tijd voor fierljeppen, hutten bouwen en vrij spelen. Twee kinderen zijn in het vieze slootje gevallen tijdens het fierljeppen en zagen er niet groen maar zwart uit.

Groep 3, 4/ 5a: Theater “Achter je”.

'Achter je'

‘Achter je’

Dinsdagmorgen 9 april zijn de groepen 3, 4, en 5a naar het theater geweest voor de voorstelling van Lejo. In zijn voorstelling “Achter je” neemt Lejo het publiek mee naar de wereld van zijn handpoppen. In korte scènes beleven zij hun avonturen en vertonen zij hun kunsten.

Papuaproject
Actie ’Schoolboeken en onderwijs voor Papua’. Doet u/jij mee aan de actie ”Schoolboeken en onderwijs voor Papua”? Ieder jaar schenken we op school aandacht en geld aan een speciaal project. Vanuit Kerk in Actie in Heeg kwam het verzoek of wij ook mee wilden doen aan een project voor verbetering van het onderwijs in Papua. Willemijn Koopmans vertelde dat ze al drie jaar bezig zijn met het ondersteunen van projecten op Papua. De komende jaren willen ze extra aandacht geven aan verbetering aan het onderwijs op Papua. Dit is namelijk hard nodig.

In de maand april hebben wij extra aandacht aan dit project geschonken. Het geld dat maandag meegegeven werd aan de kinderen voor de Plan kinderen hebben wij de maand april gereserveerd voor Papua.

Op woensdagochtend 10 april kwamen meneer en mevrouw Huls uit Scharnegoutum op onze school over Papua vertellen. Dit echtpaar heeft jarenlang op Papua gewoond en gewerkt en kon heel enthousiast over dit eiland vertellen. Deze ochtend kregen de kinderen van groep 1 t/m 8 veel informatie maar ze gingen ook aan het werk om de kinderen in Papua iets over ons land te vertellen. Martijn van Driel wil graag werk van onze kinderen op zijn school in Papua laten zien en hij stuurt ook werk op van zijn kinderen. De kinderen zijn erg enthousiast geworden en hebben zelf acties bedacht om geld in te zamelen. Flessenacties, heitje voor een karweitje . De kinderen waren heel vindingrijk. We hopen op deze wijze veel geld te verzamelen voor het verbeteren van het onderwijs in Papua. In de volgende Sylboade kunt u lezen wat de opbrengst is geworden.

Vriendelijke groet, team ’t Wrâldfinster.