Huiszwaluwtil in Heempark Heech

8 mei 2013

in Natuur in en om Heeg

In het Heempark is 6 april j.l. een huiszwaluwentil geplaatst. In Nederland zijn nu al meer dan 100 tillen. De huiszwaluw heeft het door de moderne huizenbouw moeilijk om een geschikte nestplaats te vinden. Het ontbreekt er vaak aan brede overstekende goten en de gebruikte materialen zijn vaak te glad om er een nest aan vast te maken.

plaatsen huiszwaluwtil

plaatsen huiszwaluwtil

Om de huiszwaluwen te helpen heeft het Heempark-bestuur ervoor gekozen een til aan te schaffen. Deze zeskante til met ijzeren frame is gemaakt door Bouwbedrijf Frankena uit Wommels. Claas Frankena heeft de til samen met Vogelbescherming Nederland door ontwikkeld. Zo waren er tillen bekend die lekten, dat spechten er gaten in hakten en dat de nesten te veel op de tocht hingen. Zwaluwen zitten niet graag op de tocht. Er was keus uit meerdere soorten dakbedekking, maar het Heempark koos voor eiken leien, die trouwens door GGZ-cliënten vakkundig zijn gekloofd. Niet alleen een zeer fraai gezicht, maar dit natuurlijke materiaal past precies in de omgeving.

De huiszwaluwentil is met behulp van een midi-rupskraan van Jaarsma Grondverzet uit IJlst op de acht meter lange paal, die twee meter de grond in zit, getild. Voor de paal, een erg harde eucalyptusstam, moest echter handmatig in het harde zand worden geboord. En dat viel niet mee, ook doordat het zand door het grondwater direct weer in het gat spoelde. Maar door het mooie weer was het geen straf buiten te zijn en verder verliep het werk voorspoedig.

Omdat huiszwaluwen trouw aan hun nestplaats blijven en niet zomaar naar een nieuwe locatie verhuizen, is de til is voorzien van geluidsapparatuur. Deze werkt op stroom dat door een zonnepaneel wordt opgewekt en het is voorzien van een tijdklok. De tijdklok is dertien tijdvakken geprogrammeerd, het langste tijdvak duurt twintig minuten en het kortste een minuut. Claas heeft vele uren besteed aan het ontwikkelen van de geluidsapparatuur, maar ook werden van de geluiden de vermoedelijke paniek- en angstkreten eruit gehaald. De brengers van de zomer moeten er natuurlijk wel door worden aangetrokken. Al is er nooit garantie te geven of ze dit jaar al in de til zullen gaan broeden. Ook moet er bouwmateriaal in de vorm van natte klei in de buurt te vinden zijn. Er zijn tien kunstnesten onder gehangen, maar er is volop ruimte voor de huiszwaluwen om zelf een nest te bouwen. Ze moeten de kunst niet verleren en de drang om te bouwen zeker niet verliezen.

zwaluw

zwaluw

De huiszwaluwentil staat met zijn voet in het water. Insecten zullen door het water worden aangetrokken en dat is voedsel dichtbij het nest. De til is overigens zo geplaatst, dat deze vanaf De Eker en It Gerslân is te zien. Maar nog beter, wandelend vanuit het Heempark zelf, zeker een reden voor een bezoek.

H.A.