Basisschool ’t Wraldfinster

1 juli 2013

in It wrâldfinster

logo-wraldfinsterJumbo-excursie
Donderdag 23 mei is groep 4/5a naar de Jumbo in Bolsward geweest. Uitgenodigd door de mem van Iris Wijbenga mochten ze een kijkje achter de schermen nemen. Onder begeleiding van Ida, Sita en Dennis kwamen de kinderen veel te weten over wat er in een supermarkt allemaal gebeurt. Zo konden de kinderen de grote oven, koel- en vriescellen en de kluis zien. Ook mochten ze het magazijn, het kantoor en de verschillende afdelingen in de winkel bekijken. Achter de kassa zelf artikelen scannen was natuurlijk ook erg leuk om eens te ervaren. De kinderen konden ook verschillende producten (kaas, vlees en brood) proeven. Al met al een leerzame, gezellige en smakelijke excursie.

Schoolreisjes
Op 27 juni kwamen er drie bussen bij It Wrâldfinster om de kinderen op te halen i.v.m. het schoolreisje. De kinderen van de groepen 1 en 2 gingen naar ‘De Naturij’ in Drachten. De groepen 3 t/m 7 gingen naar ‘Juliana Toren’ . Gelukkig was het deze dag erg aangenaam weer en konden de kinderen naar harte lust buiten spelen en allerlei attracties uitproberen. Met behulp van ouders/begeleiders is deze dag prima verlopen en kwam iedereen ’s middags weer voldaan thuis.

Vlinderproject
Her en der stonden er in het kader van natuuronderwijs in juni een aantal vlinderkasten in de school. Deze kasten werden geleverd met vlindereitjes en rupsen. De kinderen moesten de rupsen veel kool voeren en de kasten regelmatig verschonen. Na verloop van tijd gingen de rupsen in de rust en vond de metamorfose naar vlinder plaats. Een prachtig fenomeen om van dichtbij mee te kunnen maken.

Bêste skoalle fan groep 7
Yn neifolging fan de populêre talintejacht ‘The Voice of Holland’ binne fiif studinten fan Pabû Stenden Hegeskoalle Ljouwert op syk nei ‘Dé skoalle fan Súdwest’. De dielnimmende groepen hawwe dêrfoar elk deselde melody krigen en har eigen tekst op it nûmer skreaun. Dêrnei wurde der trije skoallen nominearre dy’t tegearre mei in bekende artyst in klip opnimme meie. Groep 7 fan It Wrâldfinster hat hjir ek oan meidien. It filmke is op youtube te sjen (sykje nei: de beste skoalle fan). Jammergenôch gie ús ynstjoering net troch nei de folchjende ronde.

Bijenexcursie groep 3
Dinsdag 28 mei had groep 3 een bijenexcursie in het Heempark. In het Heempark staat een bijenstal waar wij met een imker gingen kijken hoe bijen leven. We gingen naar de bijenstal met imker Hans v/d Water. In de bijenstal kon je vanachter glas echte bijenkasten zien staan. De imker vertelde de kinderen over de bijen en wat een hij allemaal doet. Daarna kregen wij nog een film te zien over bijen. Het was een geslaagde excursie! De foto’s kunt u vinden in het fotoalbum van de site van het Wrâldfinster.

Bosbeestenpad
Groep 4/ 5a is naar het bos bij Oudemirdum geweest. Daar hebben ze het Bosbeestenpad gelopen. Wat is het Bosbeestenpad? Het Bosbeestenpad is een speciaal pad in het bos Elfbergen bij Oudemirdum. Langs een pad door het bos staan 11 houten beelden. Bij ieder beeld hoort een opdrachtenkaart. Met behulp van de materialen uit het bosbeestentasje voeren de kinderen de opdrachten in kleine groepjes van 4 a 5 kinderen uit. Bij elk groepje was een begeleider mee. Het was een erg leerzame excursie.

Babyjournaal groep 5b/6
Groot nieuws: Juf Jildau heeft een baby gekregen. Groep 5b/6 dacht meteen; “Dit nieuws moet in een journaal!” Vandaar dat ze de afgelopen weken druk bezig zijn geweest met het schrijven van een script, oefenen van stukjes, filmen en presenteren. Met als resultaat ons eigen babyjournaal. In het journaal zitten verschillende items. Allen bedacht door de leerlingen zelf. Zo kun je kijken naar een lipdubb op het liedje kabouter Plop, een babyweerbericht, interviews op het plein en sommige leerlingen speelde zelfs de gelukkige ouders zodat we daar ook een kijkje konden nemen. Het was erg leuk om te maken en ook over het resultaat is groep 5b/6 zeer tevreden!! Nu nog afwachten wat juf Jildau ervan vindt….

Pannenkoekenfeest met pakes en beppes
Op 14 juni was het lekker druk op school. De pakes en beppes van de kinderen waren uitgenodigd om samen met de kinderen pannenkoeken te eten, die van te voren in groepjes thuis (met pake, beppe, vader, moeder, buurman, buurvrouw, grote broer/zus of meester/juf) waren gebakken. Een drukte van belang dus, maar erg gezellig. Voor de kinderen was het leuk om te laten zien waar zij de dagen op school doorbrengen. En voor de pakes en beppes was het bijzonder om een kijkje te kunnen nemen op de school van hun kleinkind(eren).

Wat nog in het vat zit …..
en wat al weer achter de rug is als u dit leest:
Op 25 juni was het ‘Smaakfeest’ als afsluiting van het schooljaar. Dit feest is samen met de Jozefschool en de Universiteit Wageningen georganiseerd. Het Smaakfeest is een feestelijke ochtend waarbij leerlingen van alles leren over smaak, voeding en voedsel. Hoe? Door te ruiken, voelen, proeven horen en zien. Samen bereiden ze een lekkere en gezonde lunch voor de hele school. De ouders helpen mee, zij ondersteunen de leerlingen bij het proeven. Er komt assistentie uit Wageningen om het geheel te begeleiden.

Groep 8 is in de weken voorafgaand aan de zomervakantie druk in de weer geweest met het inoefenen van een musical. Dit ter ere van hun afscheid van de basisschoolperiode. De musical zal 3 keer opgevoerd worden: voor alle kinderen van de school, tijdens de afscheidsavond voor de ouders van de groep 8 leerlingen en op een avond voor genodigden (elk kind mocht 4 personen vragen). De musical heet ‘Hotel te koop’ en er gebeuren de gekste dingen.

Tot slot……… wensen wij iedereen een hele fijne vakantie met mooi weer en mooie avonturen!