Dorpstuin

1 juli 2013

in Overig nieuws

Dorpstuindag – 15 juni

De eerste Dorpstuindag was er één van plantjes, kinderpret en wind. Veel wind. Het klaarzetten ‘s ochtends van de planten en spelletjes werd ruw onderbroken door een flinke regenbui met veel wind. De echte tuinliefhebber liet zich daardoor niet afschrikken. Die kwamen door weer en wind om half twaalf hun planten inbrengen voor de plantjesruilmarkt. De inbreng was heel divers en ook indrukwekkend. Van zeldzame kamerplanten tot boerenkoolplantjes, van hostas tot geraniumstekken.

Plantjesruilmarkt

plantjes ruilen

plantjes ruilen

Om één uur begon het ruilen. De mensen die plantjes hadden meegenomen mochten nu plantjes uitzoeken. Gratis plantjes dus! De een na de ander ging met volle kistjes met planten naar huis. Bezoekers die geen plantjes mee hadden genomen, mochten voor een klein prijsje de planten kopen. Hier werd goed gebruik van gemaakt. Vooral de groenten en kruiden waren populair.

Hoewel de meeste planten wel van eigenaar zijn gewisseld, zijn er toch een aantal over. U kunt ze tegen een klein prijsje op de volgende dagen op de Wite Muonts 12 kopen:
● dinsdag 2 juli (20:00 tot 21:00 uur)
● donderdag 4 juli (10:00 tot 12:00 uur)
● dinsdag 9 juli (20:00 tot 21:00 uur)
● dinsdag 16 juli (20:00 tot 21:00 uur)

De opbrengst gaat naar de Dorpstuin.

Kinderpret
Naast de ruilmarkt waren er ook leuke kinder-activiteiten. Het bellenblazen moest vanwege de harde wind worden afgeblazen. Dit krijgt volgend jaar vast en zeker een herkansing. Het grastwister was een groot succes. Op het grasveldje voor It Heechhûs was een heus twisterspel gespoten – met milieuvriendelijke verf uiteraard. De hele middag speelden de kinderen dit spel.

Verder was er een leuke speurtocht. Vorige week hebben we foto’s gemaakt van plantjes, bloemen en bladeren die naast It Heechhûs te vinden waren. Die hadden we op een eierdoos geplakt. Het was aan de kinderen om deze te vinden. Nu was dat een pittige opgave omdat juist die week het onkruid en struiken flink gesnoeid waren! Maar wat deden ze hun best, de kinderen. Het was een leuk en leerzame activiteit.

De eerste Dorpstuindag van Heeg is hiermee een succes geworden. Het wordt een jaarlijks terugkerend evement, dus voor volgend jaar mei of juni kunt u uw plantjes bewaren of vermeerderen.

Kijk op www.duurzaamheeg.nl of
www.facebook.com/duurzaamheeg om op de hoogte te blijven.

Namens de werkgroep Dorpstuin Heeg,
Helma Paternostre