Gemeente Sudwest Fryslan

1 juli 2013

in Aankondigingen

Nieuws van de Gemeente Súdwest Fryslân

Inwoners willen graag weten hoe de gemeenteraad werkt
Gast van de Raad voorziet in behoefte

Het project ‘Gast van de raad’ slaat enorm goed aan onder de inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân. Ruim 60 inwoners uit de gemeente hebben al aan het project deelgenomen. Donderdag 16 mei vond de laatste bijeenkomst voor de zomer plaats. Na de zomer wordt het project, steeds in combinatie met de raadsvergadering, weer opgepakt en kunnen inwoners zich daarvoor weer aanmelden.

In 2012 is kort na de zomer begonnen met het project ‘Gast van de Raad’. Voorafgaand aan de raadsvergadering worden de deelnemers geïnformeerd over het werk en het functioneren van de gemeenteraad. Steeds vervullen twee raadsleden de rol van gastheer of gastvrouw. Onder het genot van soep en broodjes krijgen de deelnemers een presentatie over de werkzaamheden van de raad en ontvangen ze een uitgebreid informatiepakket. Bovendien wordt ook een toelichting gegeven over de agenda die diezelfde avond door de raad wordt behandeld.

Na afloop van de bijeenkomst gaan de deelnemers naar de raadzaal en worden daar informeel voorgesteld aan de leden van de raad en het college van burgemeester en wethouders. Vanaf gereserveerde zitplaatsen op de publieke tribune kunnen de gasten de debatten van de raad volgen. Na afloop is er vervolgens nog gelegenheid om met leden van de raad en college over de vergadering na te praten.

Veel belangstelling
Vanaf januari van dit jaar nam de belangstelling voor het project aanzienlijk toe. Van de aanvankelijke frequentie van eens in de twee maanden, werd ‘Gast van de Raad’ voorafgaand aan elke raadsvergadering georganiseerd. Bovendien werd het aantal deelnemers per bijeenkomst verruimd van 10 naar 15. Op deze manier konden extra inwoners aan het project deelnemen. Uit de reacties die na afloop van de bijeenkomsten zijn ontvangen is gebleken dat de inwoners de deelname aan het project zeer hebben gewaardeerd.

In samenspraak met de gemeenteraad gaat de griffie de achterliggende bijeenkomsten van ‘Gast van de Raad’ evalueren. Doel ervan is om te bekijken welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Met de invoering van die verbeteringen wordt ‘Gast van de Raad’ na de komende zomer weer opnieuw opgepakt.

Nu aanmelden kan ook
Inwoners van de gemeente die nu al belangstelling hebben, kunnen zich alvast aanmelden via email hidden; JavaScript is required De inwoners die zich aanmelden worden op een lijst geplaatst en krijgen enkele weken voorafgaand aan de raadsvergadering informatie over de bijeenkomst.

Volg de gemeenteraad nu ook op Facebook
De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân is sinds kort ook te vinden op Facebook: Gemeenteraad SWF. Samen met de tweets over de aankondigingen en vergaderingen van gemeenteraad en commissies, gebruikt de raad de kracht van sociale media om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken. Facebook zal ook een speciale rol gaan spelen ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2014 worden gehouden. Sinds ongeveer een jaar is de gemeenteraad ook op Twitter te volgen.

Volg de gemeenteraad op Facebook via Gemeenteraad SWF of op Twitter via @Gemeenteraad