Nieuws van It Heechhus en de Activiteitencommissie

9 september 2013

in It Heechhus

OPEN HUIS

logo-heechhusIt Heechhûs organiseert zondag 29 september OPEN HUIS als start van het (culturele) seizoen 2013/2014. U wordt allen van harte uitgenodigd. Verenigingen en clubs die gebruik maken voor hun activiteiten van It Heechhûs zullen de inwoners van Heeg en omgeving graag laten zien wat er allemaal te doen is in Heeg, middels presentaties in de grote zaal, optredens in de foyer en demonstraties in de sportzaal. Ludieke opening van de middag om 15.00 uur

De activiteitencommissie van It Heechhûs zal u graag het programma 2013/2014 presenteren. Let wel, niet alleen mooie voorstellingen, maar ook interessante workshops worden aangeboden. Heech fan Âlds zal weer in de kleine zaal aanwezig zijn met foto’s en video’s.

Het programma van zondag 29 september OPEN HUIS wordt nog nader ingevuld en zal bekend worden gemaakt op de website van it Heechhûs, op de facebooksite van It Heechhûs, middels de nieuwsbrief en op diverse prikborden. We verwachten een einde van de middag zo rond 19.00 uur. www.itheechhus.nl www.facebook.com/itheechhus

FILMHUIS IT HEECHHÛS: AMOUR MAANDAG 30 SEPT. AANV. 20.00 UUR

Anne (Emmanuelle Riva) en Georges (Jean-Louis Trintignant) zijn al op leeftijd en leiden een rustig bestaan in Parijs, waarin hun passie heechhus-film voor muziek nog altijd een hoofdrol speelt. Dan krijgt Anne een infarct, hierdoor raakt ze aan één kant van haar lichaam verlamd en breekt er een nieuwe fase in hun samenzijn aan. George verzorgt haar met al zijn kracht en liefde. Maar hij kan niet voorkomen dat ze verder van hem wegglijdt en raakt zelf ook steeds meer in een isolement. Ook wordt de relatie met hun dochter (Isabelle Huppert), die in het buitenland woont, behoorlijk op de proef gesteld. Regie: Michael Haneke

ACHMEA CULPA: ‘KRIMP’ TEATER IN É KROECH.

‘Krimp’ is de opfolger fan de súksesfolle produksjes ‘Katarsis’ en ‘Kredo’. Trije kroechteaterstikken skreaun troch keunstner Gerrit Breteler. ‘Krimp’ wurd wer rûnom yn de provinsje yn kafees, teaters en doarpshuzen spile. De gefolgen fan de ynsette krimp op it Fryske plattelân biede genôch ynspiraasje om de besikers fan kafee ‘De Bûnte Bok’ harren ferhaal dwaan te litten. Mei humor en tragyk, rymjende taal, skilderkeunst en bysûndere muzyk sil dizze foarstelling de taskôger ferliede ta neitinken, meidwaan en it útroppen fan: heechhus-theater‘Lift up thy voice, be not afraid. Kabaretier Jan Jaap van der Wal hat as regisseur fan ‘Krimp’ de linige wurking socht tusken it flotte stedske intellektualisme en it stoefe plattelânske temperamint. In nije útdaging foar de spilers Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma. De ferneamde grimeur Arjan van der Grijn hat de akteurs wer bystien yn harren syktocht nei de personaazjes. Omdat de beide akteurs alle karakters spylje, moat der yn rap tempo fan rol wiksele wurde. Mei minimale middels in optimaal resultaat!

Arjan wist wêr ‘t ‘r oan begûn: ‘’ Da’s lache man’’ ………………………

WOANSDEI 2 OKT. OANFANG : 20.00 OERE.

Foar dizze jûn is der beheind plak, dêrom is it oan te rieden om kaarten (á 17,50) te reservearjen: email hidden; JavaScript is required

CURSUS TONEELSPELEN:

Misschien heb je altijd al eens willen toneelspelen, maar nooit de tijd gehad, of geen zin in lange teksten leren en onthouden. Of misschien zou je wel willen maar vind je het te spannend. Toneelspel is leuk en gezellig. En iedereen kan het (leren). In kleine of in grote rollen. Komende winter organiseren we in It Heechhûs een korte speelse cursus: IMPROVISATIE en TONEELSPEL. De cursus is voor hen die gewoon op een leuke ontspannen manier met theaterspel bezig wil zijn. Geen moeilijke teksten leren, maar met korte opdrachtjes en voorbeelden leren we allerlei verschillende rollen, karakters, typetjes,emoties, uit te spelen. En dan ook nog in de meest uiteenlopende situaties. Soms dol en dwaas. Dat kan dus een paar avonden lachen worden met elkaar, maar er is ook ruimte en aandacht voor serieus drama. Fantasie en creativiteit,maar ook speltechniek helpen mee om samen leuke korte scènes te leren spelen, zonder dat je vaste teksten hebt moeten leren. Je hoeft echt geen ervaring met toneel te hebben om mee te doen. Gewoon eens beginnen. Maar ook als je al speelervaring hebt ben je welkom uiteraard.

De cursus bestaat uit 4 speel/oefenavonden en een avond waarop we iets presenteren met publiek. In het cursusprogramma zit een opbouw, dus deelname is voor alle 5 avonden. Deelname is goedkoop: €10,- voor de hele cursus, maar wel graag vroeg van te voren opgeven i.v.m. met de planning. Waarschijnlijk vinden de avonden plaats op een aantal woensdagen in november en december. Na voldoende opgave krijgen alle deelnemers bericht. Opgave kan nu al bij de activiteitencommissie van it Heechhûs (zie de website) of bij Gerben Postema en Gerard v.d. Laan, die samen de cursus verzorgen.

SCHRIJFCAFE:

Workshop korte verhalen schrijven. Korte teksten, proza of poëzie, liedjes. Creatief leren schrijven met behulp van handige tips, kleine opstapjes, ideetjes,etc. Geen moeilijke toestanden maar spelen met eigen taal door leuke oefeningen te doen. De pen dòòr laten schrijven om gedachten, dromen, fantasieën, hersenspinsels hun weg laten vinden tussen de letters van de woorden. En je laten verrassen door wat je daarna leest. Als je altijd eens van plan was om verhalen te gaan schrijven kan deze workshop een goede opstap zijn. In ontspannen sfeer met koffie van het It Heechhûs, samen met anderen lekker schrijven. En als je wilt je verhalen delen.

Een ervaren schrijfster helpt ons met leuke opdrachtjes de juiste woorden te vinden. Taal gaat ineens anders leven. Wil je meedoen, meld je dan bij de Activiteitencommissie van It Heechhûs (zie website)

De workshops (2 woensdagavonden) worden gehouden in januari/februari 2014. Nader bericht volgt maar opgave kan nu al.

De A.K.