Timmerdorp Heeg 2013

9 september 2013

in Evenementen

timmerdorp

Een paar weken voordat de zomervakantie begon kregen de kinderen van de groepen 5 tot en met 8 een briefje mee naar huis waarin ze werden geïnformeerd over het timmerdorp tijdens de eerste week van de schoolvakantie en konden ze zich opgeven om daaraan mee te doen. De ouders kregen vervolgens enige tijd later een uitnodiging om op een informatieavond te komen. Informatieavond? De kinderen gaan toch gewoon wat timmeren? Organisator Rein Brouwer heeft tijdens de informatieavond uitgelegd wat het timmerdorp inhield. De 70 kinderen, 14 groepen, die zich hadden opgegeven konden van maandag tot en met vrijdag als echte timmerpiraten hun eigen hut en vlot bouwen, van ’s ochtends 10 uur tot ’s middags half 4. Heel veel pallets lagen al klaar, iedere groep kreeg zagen, spijkers enz. . Drinken en andere versnaperingen waren geregeld voor de jonge piraten, EHBO moest de hele week paraat zijn, begeleiders voor groepen moesten er komen voor hand en spandiensten, kinderen moesten bij binnenkomst worden geregistreerd, er waren al shirts voor de piraten, schmink, enz. enz. Kortom, wat een organisatie.

timmerdorp-1Maandag 8 juli 2013, de timmerweek ging van start! Kwart voor 10 fietsen de 70 kinderen driftig met hun lunchpakket en hamer naar het terrein van Foekema. Na om 10 uur eerst de instructies te hebben gekregen van Rein konden de inmiddels gemaakte plannen worden uitgewerkt! Al snel werden de pallets tot hutten gemaakt. Er hoefde nu niet meer te worden geluisterd naar de juf of meester, maar er moest in de groepen worden samengewerkt! Hoe voeren we het uit? Welk idee is leuk, welke niet? Wat is haalbaar, wat niet? Doet iedereen wel genoeg? Wat doen de andere groepen? Nemen ze ideeën over? Welk bouwwerk zal de jury het beste beoordelen? Er werd driftig gespeculeerd. Donderdagmiddag was de spanning dan ook duidelijk van de kinderhoofdjes af te lezen. De jury zal langskomen… Er werd op 7 punten beoordeeld; algemene indruk, exterieur/interieur, motivatie, degelijkheid, originaliteit, stevigheid en veiligheid. Het waren stuk voor stuk prachtige bouwwerken waar hard aan was gewerkt. Een zware taak lag er op de schouders van de jury!

En dan moest er ook nog een vlot worden gemaakt. Elke groep kreeg 5 kleine jerrycans waar een vlot mee kon worden gemaakt. Welke groep maakt het best drijvende vlot en welke groep vaart er het langst mee? We hebben het schouwspel donderdagmiddag mogen aanschouwen op De Syl. Wat een spectakel! En ook daar was de jury voor de beoordeling en werden de punten meegenomen in het juryrapport voor de hut.

De laatste dag, vrijdag 12 juli… welke groep heeft een prijs op de hut gespijkerd gekregen??

De prijsuitreiking zal ’s avonds plaatsvinden. Eerst moesten de vakkundig gemaakte hutten weer worden afgebroken en werd het hout op pontons geladen om verscheept te worden naar het eiland waar het ’s avonds na de prijsuitreiking in brand zou worden gestoken door de brandweer van Heeg. Ouders, kinderen, vrijwilligers, sponsors en belangstellenden waren in sloepen op de mooie zomeravond naar de Rakkepôlle komen varen. Het was een gezellige drukte op het eiland! En dan was daar de prijsuitreiking door de voorzitter van de ondernemersvereniging.

De eerste prijs, een rondvaart met de palingaak, ging naar groep 8: Jetze Huitema, Otte Frietema, Britt Hettinga, Martijn van Kapel en Sydo Ketelaar.

De tweede prijs, een rondleiding in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek ging naar groep 5: Floris punt, Marnix Muiser, Karlijn Lindeboom, Bente Vlas en Iris Griffioen

De derde prijs, een bezichtiging in Houtzaagmolen de Rat, ging naar groep 7: Cor Visser, Lizan Veenstra, Julius Visser, Floor Spitters en Tessa de Vries

En dan was er nog de poedelprijs. De Poedelprijs is tot stand gekomen bij het beoordelen welke groep een meest hechte groep is en de beste teamgeest heeft en deze prijs ging naar groep 1!

Boaz Rienstra, Toon Driezen Wessel Kingma, Tom Griffioen, Yordi Flapper en Timo Veenstra. Allemaal kregen ze een heerlijke zak snoep!

Nadat de prijswinnaars in het zonnetje waren gezet was het tijd om het team van het timmerdorp te bedanken en werd er teruggekeken timmerdorp-2op een zeer geslaagde, goed georganiseerde week. Omdat in het hele dorp medewerking is verleend aan het slagen van het timmerdorp hebben de kinderen een pracht week gehad met een vlammend einde op vrijdagavond!

Plannen voor volgend jaar zijn alweer gemaakt. Een vakantiehuis op palen? We zijn benieuwd! Eerste week van de zomervakantie, timmerdorp Heeg 2014!

Namens één van de ouders, Akke de Jong