De redactie naar de drukker

1 oktober 2013

in Overig nieuws

Zelfs in onze vakantie zijn we voor jullie bezig! De redactie is op een regenachtige dag aan het begin van de zomer voor een bezoek redactie-okt-1afgereisd naar onze drukker Weissenbach in Sneek. De Sylboade van nu is natuurlijk een heel ander blad dan het stencil waar het allemaal mee begonnen is. We hebben nu een prachtig blad en daarmee komt de lat natuurlijk hoger te liggen! En daarbij horen de mooiste foto’s, dat spreekt! Om het jullie makkelijk te maken om al die prachtige indrukken van een leuk moment bij ons aan te leveren hebben we het één en ander even samen met de drukker op een rijtje gezet.

redactie-oktWe fotograferen nu vaak met ons mobieltje of anders een digitale camera. Stiekem verwachten we dan misschien wel, dat het apparaat zelf wel weet wat er moet gebeuren… Ik in ieder geval wel! Op automatisch zetten en gaan met die banaan‼ Dat wordt RAW genoemd. Dit is de directe weergave van wat de sensor van de camera registreert. Zo krijg je wel een hoge kwaliteit, maar het vereist wel een nabewerking van de foto…..

Een foto bestaat uit pixels, eigenlijk hele kleine puntjes. Hoeveel van die puntjes er per inch op een foto staan bepaalt de kwaliteit van de foto. DPI wordt dat genoemd( dots per inch) Meer DPI geeft een betere kwaliteit foto, dat zal duidelijk zijn. Vaak worden foto’s met 76 DPI aangeleverd, we zouden graag 300DPI willen zien….Dan heb je al een beter uitgangspunt om een scherpere foto in de Sylboade te plaatsen. De resolutiewaarde geeft het aantal gebruikte pixels aan. Deze resolutie kun je op je camera instellen. Neem gewoon de maximale waarde‼

Voor het bewerken van foto’s zijn er programma’s zoals Gimp(gratis) en Photoshop. Wij gebruiken vaak Gimp. Bij deze fotobewerking programma’s kun je gebruik maken van een histogram. Een grafiek die de helderheid weergeeft. Simpel gezegd: als een foto onderbelicht is staan de meeste pixels aan de linkerkant. Is de foto overbelicht dan staan de meeste pixels natuurlijk aan de rechterkant. Een gewone foto is in evenwicht als de meeste pixels in het midden staan. Zo’n histogram staat ook op het LCD scherm van je digitale camera (wist ik veel) zodat je een foto meteen kunt corrigeren na het maken, maar ook vooraf. Door de “schuifjes” naar links en rechts te verschuiven kun je een foto heel snel verbeteren.

Hoe zouden we nu graag de foto’s aangeleverd krijgen?

• minimaal 300dpi

• als losse JPG bijlage bij een e-mail

• liefst zwart/wit, want kleuren worden grijs en de Sylboade komt nu eenmaal in zwart/wit.

• Heel belangrijk: stuur ons een foto met een sterke uitstraling‼

We zien jullie foto’s graag tegemoet‼ Succes..

Agnes de Groot