Activiteiten It Heechhus

5 november 2013

in It Heechhus

Activiteiten A.K. it Heechhûs: november/decemberlogo-heechhus

BANDJESAVOND
Op vrijdagavond 8 november organiseert de Activiteiten Kommissie van It Heechhûs in Heeg, in samenwerking met Kunstencentrum Atrium in Sneek, weer een bandjes avond voor jonge en talentvolle bands uit de regio. In totaal 8 bands zullen tijdens deze bandjes -avond het beste van zichzelf aan jullie ten gehore brengen.
Inzet hierbij is een optreden tijdens het altijd drukbezochte straatfestival Heechspanning, op Hemelvaartsdag in Heeg. Wil je op een leuke wijze kennismaken met enkele talentvolle bands uit de regio, of heb je gewoon zin in een gezellige en muzikale avond? Kom dan vrijdagavond 8 november naar It Heechûs in Heeg. De presentatie is weer in handen van Huite Loopik.

AANVANG IS OM 19.30 UUR DE ENTREE IS 2,00 EURO

REPAIRCAFË
Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een klok of wekker die niet meer loopt? Of een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! It Heechhûs houdt woensdagavond 13 nov. het allereerste REPAIRCAFÉ van Heeg en omstreken.
In It Heechhûs draait het deze, gratis toegankelijke avond tussen zeven en negen uur, om het (samen) repareren waarbij ook de gezelligheid en de saamhorigheid om de hoek komt kijken.

Mensen die het Repaircafé bezoeken, nemen van huis kapotte spullen mee. In het café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft te repareren neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Broodroosters, lampjes, kleding, speelgoed,servies….alles wat het niet meer doet, is welkom. En maak kans op een geslaagde (gratis) reparatie. De vaklui in het Repaircafé weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, willen we bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Het concept van het café is ontstaan in Amsterdam, waar de Sichting Repair Cafë sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf ook hun eigen café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook de bijeenkomst in It Heechhûs.

WOENSDAGAVOND 13 NOVEMBER AANVANG 19.00 UUR TOT 21.00 UUR

NICSZ

NICSZ

NICSZ IN IT HEECHHÛS
Drie jaar geleden stond deze jonge band voor het eerst op It Heechhûs podium. Met covers van The Kooks, The Raconteurs en Red Hot Chili Peppers wonnen ze toen de Grote Prijs van Wymbrits.

Sindsdien timmeren Sjoerd, Klaas, Willem en Sytse aardig aan de weg. Ze wonnen diverse bandwedstrijden en stonden met eigen nummers in de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Begin dit jaar brachten ze hun debuut-EP ‘Free’ uit, een gevarieerd album met melodieuze, maar soms ook in hoog tempo gespeelde pop/rocknummers met funk en punk invloeden.

Live spelen is wat Nicsz het liefste doet. Al sinds hun 14e staan Klaas, Sjoerd, Willem en Sytse samen op het podium en krijgen ze met hun strak gespeelde en aanstekelijke muziek het publiek lekker mee. Festival, poppodium of huiskamer, deze veelzijdige band maakt er altijd een feestje van.

Nicsz is ontstaan tijdens muzieklessen op de middelbare school. Regelmatig speelden broers Klaas en Willem samen met Sjoerd nummers van hun favoriete bands, en traden daarmee op in school en op feestjes. Al snel kwam Sytse bij de band, eerst om extra gitaarpartijen te spelen. Steeds vaker nam hij ook de zang voor zijn rekening en werd uiteindelijk leadzanger.

Tsja, en dan de naam…tijdens een jamsessie in De Bolder op Vlieland kwam een vriend uit Spanje met het idee om de band Nicsz te noemen. Een naam die garant staat voor enige hilariteit, maar inmiddels bekendheid geniet in Friesland en wie weet binnenkort ook daarbuiten.

Zondag 17 november speelt NICSZ in It Heechhûs van 16.00! tot 20.00! uur, een mix van eigen nummers en rock covers. De entree is 5.00 euro en voor jonge gezinnen die hun kinderen willen meenemen is er weer oppas in zaal twee.

INTOCHT SINTERKLAAS
Ja, jongens en meisjes jullie raden het al………..op zaterdagmiddag 23 november komt onze goedheiligman weer met aan in Heeg. Rond half twee legt hij zijn stoomboot aan de Syl, om daarna een rondgang te maken door ons dorp, natuurlijk vergezeld door een aantal zwarte pieten. Vervolgens zal hij met een duizelingwekkende vaart naar It Heechhûs togen om jullie daar allemaal te begroeten. Vanzelf mogen jullie Sinterklaas een hand geven en liedjes voor hem zingen.

ZATERDAG 23 NOVEMBER OM 14.30 UUR DE ZAAL IS OPEN OM 14.15 UUR

FILMHUIS IT HEECHHÛS : ANNA KARENINA
Het verhaal speelt zich af in de high society van het 19e-eeuwse Rusland, en verkent de mogelijkheid tot liefde die door het menselijk hart stroomt, van de passie tussen twee mensen die overspel plegen tot de band tussen een moeder en haar kinderen. Wanneer Anna Karenina (Knightley) haar geluk met haar man Alexei (Law) in vraag stelt en hopeloos verliefd wordt op de jonge graaf Vronski (Johnson), zal dit grote veranderingen teweegbrengen in haar familie, vriendenkring en de gemeenschap.

MAANDAG 25 NOVEMBER AANVANG 20.00 UUR

KURSUS IMPROVISATIE SPEL
Misschien heb je altijd al eens willen toneelspelen, maar nooit de tijd gehad, of geen zin in lange teksten leren en onthouden. Of misschien zou je wel willen maar vind je het te spannend. Toneelspel is leuk en gezellig. En iedereen kan het (leren). In kleine of in grote rollen. Komende winter organiseren we in It Heechhus een korte speelse cursus: IMPROVISATIE en TONEELSPEL. De korte speelse cursus is voor hen die gewoon op een leuke ontspannen manier met theaterspel bezig wil zijn. Geen moeilijke teksten leren, maar met korte opdrachtjes en voorbeelden leren we allerlei verschillende rollen, karakters, typetjes,emoties, uit te spelen.

En dan ook nog in de meest uiteenlopende situaties. Soms dol en dwaas. Dat kan dus een paar avonden lachen worden met elkaar, maar er is ook ruimte en aandacht voor serieus drama. Fantasie en creativiteit,maar ook speltechniek helpen mee om samen leuke korte scènes te leren spelen, zonder dat je vaste teksten hebt moeten leren. Je hoeft echt geen ervaring met toneel te hebben om mee te doen. Gewoon eens beginnen. Maar ook als je al speelervaring hebt ben je welkom uiteraard.

De cursus bestaat uit 4 speel/oefenavonden en een avond waarop we iets presenteren met publiek. In het cursusprogramma zit een opbouw, dus deelname is voor alle 5 avonden. Deelname is goedkoop: €10,- voor de hele cursus, maar wel graag van te voren opgeven i.v.m. met de planning. De avonden vinden plaats op een aantal woens- dagen in november en december t.w. 6, 13, 20 en 27 november de aanvang is 20.00 uur. De PRESENTATIE is op 18 december. Opgave kan nog bij de activiteitencommissie van It Heechhus (zie de website) of bij Gerben Postema en Gerard v.d. Laan, die samen de cursus verzorgen.

Dan no noch moaie reaksje fan in taskôger én harker by De Fersyskrivers ôfrûne snein 6 oktober in It Heechhûs.
It waar wie prachtich op snein 6 oktober en eins te moai om binnen te sitten. We ha dan ek lang twifele oft we wol as net rjochting Heech gean soenen. Lykwols hat de nijsgjirrigens nei it programma fan de “Fersyskrivers” Jan de Vries en Hein Jaap Hilaridus it wûn fan de sinne en sa sieten wy healwei fjouweren yn it Heechhûs. En it waard in pracht middei!

En dus gjin sprút spyt, geweldich sa dizze beide mannen harren leafde foar it Bilt en syn taal útdrage. Fansels wienen wy earder al yn de kunde kaam mei de muzyk fan de beide hearen mar as je “der by binne” komt it dochs hiel oars oer, je belibje it mei, as Jan sjongt oer syn dochterke of syn grutte leafde fiele jo de emoasje dy’t fan it poadium ôf meistjoerd wurdt de seal yn.

En as Hein Jaap in fers of ferhaal foarlêst fan b.g. Waling Dijkstra dan rûke jo it waad en fiele jo hoe dreech it is om de swiere klaai fan it Bilt de baas te wurden. Ek de ôfwikseling fan fleurige lietsjes en ferhalen of gedichten, mei serieuze, somstiden hast mankelike, lûden soarge foar in yndachtich gehoar fan it publyk. Tel dêrby op de earlike, betiden hast, wat sangerige taal fan beide Bilkers en dizze formule hat grutte potinsje om in sukses te wurden. It wie ien fan de earste kearen dat beide mannen op dizze wize gearwurken mar ik bin fan betinken dat se der moai mei troch gean moatte. Hja bringe op in noflike ûntspannen wize in tige tagonklik programma dat in breed publyk fertsjinnet.

Wy as taskôgers en harkers op dizze sneintemiddei ha yn Heech in tige noflik en ynspirearjend programma meimakke. Fan de gesichten fan de oare besikers wie ôf te lêzen dat ek sy dit sa belibbe ha, Geart.

DE A.K.