Duurzaam Heeg

5 november 2013

in Overig nieuws

Werkgroep Energieduurzaam-heeg-okt

Tweede infoavond energie besparen succes

Op 8 oktober jl. vond alweer de tweede infoavond energiebesparen plaats in It Heechhus. Johan Lukkes, projectleider van Energiesprong Sudwest Fryslan verzorgde wederom de objectieve en onafhankelijke presentatie over energiebesparingsmogelijkheden zonder woonlastenstijging. Met als doel: lagere energie kosten, gezonder & comfortabeler wonen, woningen worden couranter en minder CO2 uitstoot.

De opkomst was hoger dan de eerste infoavond! Maatwerkadviseur Hilbrand Tigchelaar was weer aanwezig. De eerste maatwerkadviezen gemaakt van woningen in Heeg konden worden ingezien.

We hopen dat de aanwezigen enthousiast zijn geworden om de eerste stappen te willen en kunnen maken in het besparen van energie. Mocht u meer willen weten kijk dan op www.duurzaamheeg.nl, neem contact op met iemand van de werkgroep Energie of stuur een mail naar email hidden; JavaScript is required.

Ervaring van een deelnemer maatwerkadvies

Op dinsdag 8 oktober heeft de 2de informatieve avond plaats gevonden over energie besparen en het duurzaam opwekken van energie. Als lid van de energiewerkgroep heb ik deze avond bezocht. Op de eerste informatieavond in het voorjaar ben ik in contact gekomen met Hilbrand Tigchelaar, architect en sinds 2010 maatwerkadviseur uit Sneek. Tijdens deze avond vertelde hij dat hij een energielabel mag verstrekken aan woningen door ze te beoordelen op hun isolatiewaarde. Kort gezegd, hoe is een woning geïsoleerd gelet op de vloer, de muren, het glas en het dak. Van je eigen woning weet je wel ongeveer hoe het zit, maar om nu een waarde aan spouwisolatie te geven of het glas te beoordelen op de isolatiewaarde, zal niet direct lukken.

De Draei

De Draei

Ik heb Hilbrand Tigchelaar uitgenodigd om ons huis aan de Draei  te beoordelen en daar een maatwerkadvies aan te koppelen (kosten liggen rond de 250 euro). Tigchelaar heeft daarop een rondgang (ongeveer 2 uur) gemaakt door onze woning en na een aantal vragen had hij voldoende informatie om een gedegen advies op te stellen.

Op 16 juli mocht ik het adviesrapport in ontvangst nemen voorzien van een mondelinge toelichting. Onze woning mocht het energie label D dragen. Voor een dergelijke woning, bouwjaar 1983, een gemiddelde score. Naast deze score werd mij een aantal aanbevelingen gedaan om onze energievraag te verlagen of deze duurzaam op te wekken. Bovendien werden de aanbevelingen voorzien van de terugverdientijd en de kosten.

Er waren twee mogelijkheden om de energievraag terug te dringen, namelijk: het isoleren van de verdiepingsvloer van de garage en de kruipruimte isoleren. Daarnaast kon de energie duurzaam opgewekt worden met zonnepanelen. Inmiddels is de verdiepingsvloer geïsoleerd en liggen er 15 zonnepanelen op het dak hun werk te doen. Met deze 2 maatregelen hebben we nu een woning met energielabel B. Volgend jaar staat de vloerisolatie op de planning. Dit zal geen extra verhoging geven van het energielabel, maar geeft wel extra comfort. Natuurlijk zijn er nog wel meer verbeteringen door te voeren, maar deze zijn niet erg effectief of onrendabel.

Naast dit mooie energie label gaat het er natuurlijk om dat we minder gas en elektra afnemen van het energiebedrijf. Door het advies zijn die maatregelen getroffen die direct resultaat hebben, renderend zijn en waarvan de terugverdientijd te overzien is. Ik kan een ieder aanbevelen om een dergelijk advies op te laten stellen en daar waar mogelijk maatregelen te treffen. Het verdient zich gemakkelijk terug. Op naar een energieneutraal Heeg.

Met vriendelijke groet;
Hans Ringnalda