Politie Fryslan

5 november 2013

in Politieberichten

politieWoninginbraak

Het is weer vroeg donker. Dat weten helaas ook woninginbrekers. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

Bij Manon van Wel (32) werd vijf jaar geleden ingebroken. Ze was niet eens thuis toen de inbreker zijn slag sloeg. En de crimineel had “slechts” een laptop meegenomen, zegt ze. Toch heeft ze drie jaar lang heel slecht geslapen. ‘Het is het idee dat iemand bij je thuis is geweest.’
Hoewel ze na de inbraak meteen goede sloten op de deur heeft laten zetten en alle preventietips ter harte heeft genomen, voelt Manon zich nog steeds niet altijd veilig in haar eigen huis.

Ingrijpend
De politie weet hoe ingrijpend een woninginbraak is. Niet voor niets zet de politie alles op alles om juist deze misdaden op te lossen en de daders te pakken. Volgens wijkagent Bareld van Rooy is dit een topprioriteit van de politie en is het belangrijk dat inwoners ook zelf maatregelen treffen. Vooral van oktober tot maart, want dan zijn inbrekers extra actief.

Preventie
De wijkagent en zijn collega’s zitten er bovenop. “We moeten een vuist maken. Samen met de gemeente, woningbouwverenigingen, het Openbaar Ministerie en natuurlijk met de bewoners en ondernemers zelf. Want niet alleen zitten we de daders op de hielen en gaan ze de cel in. Het gaat er vooral om dat je zo veel mogelijk voorkomt dat je slachtoffer wordt. De meeste inbraken gebeuren nog steeds bij mensen die hun deuren en ramen niet goed afsluiten, die geen stevig slot op de deur hebben of die duidelijk zichtbaar op vakantie zijn. Met de rolluiken naar beneden, een stapel post in de gang en de gordijnen dicht.”

Bel 112
Tot slot heeft de wijkagent nog een belangrijk punt. “Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. We kunnen beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!”

Preventietips
Inbraak voorkomen:
• Zorg voor goed hang- en sluitwerk
• Sluit deuren en ramen af, ook als u even naar boven loopt
• Installeer buitenverlichting met bewegingsmelder
• Laat een lamp branden in de woning als u niet thuis bent

Inbrekers zoeken woningen, die op het oog verlaten zijn.
Meer tips en informatie? Kijk op www.politie.nl