Vrijwillig ‘werken’ in It Heechhus

5 november 2013

in It Heechhus

Gewoon “JA” zeggen als je gevraagd wordt om lid van de activiteitencommissie te worden van it Heechhûs… dat deed Anja Andringa, toen ze ruim 3 jaar geleden door voorzitter Piet werd gevraagd. In de serie over de vrijwilligers in het Heechhûs stellen we haar graag aan u voor, alhoewel velen in ons dorp haar al op een of andere manier zullen kennen. Want Anja heeft al een lange staat van dienst in vrijwilligerswerk te Heeg. Als de politiek het heeft over de participatie-maatschappij dan kunnen ze wel even komen kijken. Zo heeft ze oa. bestuurservaring opgedaan bij Heech yn t Findel. Uren zoeken naar groepen, artiesten, e.d., die het jaarlijkse feest programma kunnen vullen. Een schat aan adressen verzamelen, ook gebruik makend van de contacten die via de organisatie van Heechspanning tot haar kwamen.

Anja heeft een veelzijdige taak binnen de activiteitencommissie. Samen met Piet, Joke, Wilco, Douwe en Heidi zorgt ze er voor dat het programma voor een heel jaar goed en gevarieerd gevuld is. En dat dit aanbod voor ieder wat wils geeft, kunt u elke maand lezen in de Sylboade of op de posters die her en der hangen in ons dorp. Om zo’n programma samen te stellen vraagt wel het nodige speurwerk en ook lef om diverse programma’s uit te proberen. Anja vindt het, ondanks het vele werk, leuk om te doen. Veel werk is niet alleen de organisatie van alles, maar ook het feit dat je soms te veel achter iets aan moet, mensen reageren niet altijd direct op mail bijv. Ze heeft ook goede banden met Sinterklaas, de goedheiligman vertrouwt op haar goede organisatie van het feest, de bootreis, de levering van de pakjes, de contacten met andere betrokkenen, etc.

Gemiddeld is Anja 6-8 uur per week bezig met werkzaamheden voor de goede organisatie, natuurlijk op bijzondere dagen, zoals de opening cultureel seizoen, nostalgie-dag, repair-cafe, etc., iets meer. Dan help je ook mee de zalen klaar te maken en op te ruimen. Verschil in het werken voor dorpsfeest en it Heechhûs is dat je bij het aanbod voor een hele winter een langere periode bezig bent. En ook wisselend publiek hebt. Er zijn activiteiten waar veel mensen op afkomen, zoals de voorstelling Krimp of Tryater bijv., maar ook prachtige voorstellingen waar jammer genoeg weinig publiek bij is en waarvan ieder na afloop zegt hoe mooi of gezellig het was, concerten, cabaret, etc.

De klacht dat er nooit wat wordt georganiseerd vindt Anja niet terecht. Maar ze beseft dat er heel veel aanbod is naast tv, internet, mooi weer en men heeft het drukdrukdruk. De activiteitencommissie staat echter altijd open voor goede en positieve suggesties. Ook de kleinere activiteiten, zoals bijv. de Bingo, verdienen aandacht en zijn de moeite waard. Ze wil blijven meehelpen om it Heechhûs te maken tot een huis voor alle leeftijden, een plek waar het leuk is om naar toe te gaan.

Haar wens is ook dat het gemakkelijker wordt voor de jonge generatie om binnen te komen en deel te nemen aan activiteiten. De tieners krijgen meer aandacht binnen de commissie, ruimte om leuke dingen te doen is er wel. Daarin is er wel wat veranderd t.o.v. vroeger. En uiteraard kan je in een tent een ander feest vieren dan in een zaal, maar er zijn ook combinaties mogelijk samen met it Heechhûs. Anja pleit voor minder versnippering van activiteiten. It Heechhûs vind ze een mooie locatie, die meer mogelijkheden biedt dan je zou denken. Als er mensen zijn met ideeën of verzoeken, dan kunnen ze altijd bij haar terecht. Je hoeft daarvoor geen briefje in de ideeënbus te doen, maar men kan ook rechtstreeks contact opnemen.

Terugkijkend op de afgelopen drie jaar heeft Anja er een goed gevoel bij. Ze begon in een niet gemakkelijke periode, maar ziet een goede koers in het dorpshuis. Vrijwilligers spelen daarbij een belangrijke rol, die nodig is om het dorpshuis in stand te houden als ontmoetingsplek voor verenigingen, groepen, bewoners en het brengen van een goed stukje cultuur. Om dat allemaal te organiseren zou ze de act. commissie nog wel uitgebreid willen zien en roept dan ook nieuwe belangstellenden op zich te melden.

Blijft er nog tijd over naast werk en vrijwilligerswerk? Haar werk in de modebranche is al een hobby, zegt ze dan. Maar er blijft ook nog wel genoeg tijd over voor gezin, handwerken, tuinieren en zingen. En dat laatste doet ze graag in het Willekoar op de vrijdagavond.

Of ze nog wensen heeft voor it Heechûs? Uiteraard, verbeteringen aan de sportzaal en opslagruimte bijv.. Maar het belangrijkste is, dat de mensen hun weg naar it Heechhûs vinden en daar ontdekken dat er heel veel georganiseerd wordt en kan worden. Voor ons en door ons.

GP