De Veer van Yvonne en Gerrit Pieter Koopmans

10 december 2013

in De Veer

Onlangs wisten Feike en Joke ons over te halen de veer van hen over te nemen. Dus bij deze:

Mijn naam is Yvonne Koopmans en ik ben inmiddels alweer 34 jaar ‘oud’. Samen met mijn ouders en broer heb ik mijn hele jeugd in Oudega SWF gewoond. Na de middelbare school ben ik gestart met de MBO opleiding SPW. Nadat ik dat had afgerond, heb ik de HBO opleiding sociaal pedagogische hulpverlening doorlopen. Het laatste jaar heb ik stage gelopen op een behandelgroep voor jongeren met ontwikkelings- en/of gedragsproblemen. Destijds was het krijgen van een vaste baan wat makkelijker dan nu. Dus na mijn stage werd ik dan ook als vaste medewerker aangenomen. Ik heb dit werk zo’n 6 jaar met veel plezier gedaan.

Inmiddels ben ik alweer bijna 8 jaar werkzaam in de jeugdhulpverlening. Sinds kort werk ik mee aan een project van het centrum jeugd en gezin (CJG) in Heerenveen. Binnen dit project werken verschillende hulpverleningsinstanties samen om vorm te geven aan het ideaalbeeld van onze regering; namenlijk: 1 gezin, 1 Plan, 1 hulpverlener. Met andere woorden; Hulp zo dicht mogelijk bij het gezin, met zo weinig mogelijk verschillende instanties. Het is erg leuk om mee te werken aan deze cultuuromslag binnen de hulpverlening.

Mijn naam is Gerrit Pieter Koopmans. Ik ben geboren als oudste zoon van Bouke en Geertje Koopmans in april 1977 in Sneek, waar mijn ouders toen nog woonden. Ik heb nog een jongere broer, Maarten. Mijn vader was destijds al enkele jaren leerkracht aan de Christelijke Lagere School in Heeg. Doordat het in die tijd gebruikelijk was dat een leerkracht woonde in de plaats waar hij/zij werkte, betrokken we in de zomer van 1977 een nieuwe huurwoning op de Molefinne. Hier was het destijds nog een hele kale boel: De eerste huizen in deze straat waren nog maar pas klaar. Het industrieterrein op de Draei bestond nog niet. Zodoende hadden we uitzicht tot aan Hommerts-Jutrijp. In 1985 verhuisden we naar de Draei. Hier wonen mijn ouders nog steeds.

Na mijn lagere schoolperiode heb ik het VWO gevolgd aan het Bogerman te Sneek. Dit ging tot ongeveer het 4e jaar vrij behoorlijk. Hierna was ik meer buiten school te vinden dan er binnen. Dit had tot gevolg dat ik zowel het 5e als 6e jaar twee keer heb doorlopen. Uiteindelijk heb ik mijn VWO-diploma ook niet gehaald. Vervolgens ben ik na gaan denken waar mijn interesses lagen. Ik ben de MBO-opleiding Management Vervoer & Logistiek gaan volgen. Hiervoor had ik in 1998 een stageplaats nodig. Ik kon bij Veenstra Transport terecht. Mooi dichtbij huis! Tijdens deze stageperiode werd het steeds drukker en er werd mij gevraagd of ik interesse had om ’s avonds en in het weekend op de planning te assisteren.

Nadat ik in Juni 2000 mijn diploma had behaald, werd mij door Veenstra de kans geboden als planner Binnenland aan de slag te gaan. Dit betekende in het begin lange dagen: ’s Ochtends rond 8 uur beginnen en pas eindigen wanneer ’s avonds laat al het werk was gedaan. Na een tijdje werd er begonnen met in ploegen te werken: In de dagdienst werden chauffeurs begeleid op hun rit en was er contact met klanten. In de middag- en avonddienst werd de uitgaande ritplanning voor de volgende dag gemaakt. Begin 2008 kreeg ik de mogeijkheid om intern van functie te veranderen, en ben zodoende begonnen als Klantcoördinator/Accountmanager. Deze functie vervul ik tot op de dag van vandaag met veel plezier. In 2010 heb ik in de avonduren mijn HBO-diploma Logistiek Management behaald.

Midden jaren ’90 was het begin van de “Hokjetijd” in Heeg. Ons onderkomen was “Hokje 2”, waar we met onze vriendenploeg menig biertje hebben genuttigd… Deze vriendenploeg, van zo’n 20 man uit Heeg en Gaastmeer, is na al die jaren overigens nog zo goed als compleet. Wij zijn nog vrij regelmatig bij elkaar en er wordt jaarlijks, zoals wij dat onderling noemen, een “cultureel uitje” georganiseerd.

In die tijd, in 1996 om precies te zijn, kwamen wij elkaar tijdens het stappen tegen en na een tijdje kregen we verkering. Na enkele jaren vonden we het tijd om te gaan samenwonen en kregen een huurwoning op de Houw toegewezen. In 2003 zijn we verhuisd naar de Helling. Hier wonen we nu alweer bijna 10 jaar met veel plezier. In Augustus 2007 is onze oudste zoon Jelmer geboren en ons gezin werd in Oktober 2009 uitgebreid met een dochter, genaamd Nynke. Op 21 Juni van dit jaar hebben we onze relatie bezegeld door elkaar het ja-woord te geven. We hebben een prachtige dag gehad.

Wat vrije tijd betreft: We gaan er graag en regelmatig met de kids op uit. ’s Zomers zijn we vaak op de Friese wateren te vinden. Graag geven we de veer door aan onze overburen Fabian en Marlies de Wit. Veel plezier en succes ermee !