Activiteiten It Heechhus

29 januari 2014

in It Heechhus

logo-heechhus

A.K. It Heechhûs Februari en Maart

 

TSJOCHCONCERT MEI BAUKE & GREETJE EN OUDEGA & DE GROOT SNEINTEMIDDEI 2 FEB. OANF. 15.00 OERE YNTREE  € 6,00

Bauke & Greetje

Bauke & Greetje

BAUKE en GREETJE, broer en suster, sjonge sûnt 1976. Se hawwe yn it ferline 2 lp’s makke, “Alwer in Fries” en “Reinbôge” en de cd “Wier”. Yn maart 2012 is harren cd “Stil” útkommen. Se sjonge hast allegear eigenmakke, sawot allegear Fryske ferskes. Ferskes, dy’t faak wat autobiografysk hawwe, mar wol hiel werkenber en tagonklik binne. Ferskes, dy’t it foaral fan de tekst ha moatte, dus ferskes om echt nei te lústerjen..

Oudega & Degroot

Oudega & De Groot

OUDEGA & DE GROOT, dit opmerklike duo spilet ‘Frisse Fryske Muzyk’. Se meitsje oanstekkelike ferskes diet graach troch it publyk meisongen wurde mar ek ballades en leafdeslietsjes. De mannen brûke tradisjonele snaarynstruminten mar oars as oars! De Groot spilet mei in slide op syn ‘lyste gitaarke’ (mandoline). Oudega makket fan syn gitaar in drumstel en spilet mei in spesjaal plektrum om’e tûme. Ast bekeuringen krije koest foar ‘te hurd spyljen’ wie ‘De Groot’ al lang fallyt west. Wat hy docht op syn mandoline is mei it each bytiden net te folgjen.
Wolst meisjonge mei in bierke yn’e hân oft gewoan sitte, harkje en genietsje dan bist goed te plak bij Oudega & De Groot! Michiel Oudega: sang, gitaar en mûlharp en Toby de Groot: mandoline, dobro

‘DE EMIGRANT’ SNEON 22 FEB. OANFANG 20.00 OERE YNTREE 16,50 EURO
Goed fjouwerhûnderttûzen Nederlanners binne tusken 1947 en 1963 de oséanen oerstutsen om in nij en better bestean. It grutste part kaam yn Kanada en de US telâne. Allyksa ha tûzenen Friezen har heil oer de lângrinzen socht. Al mear as twa ieuwen reizgje lânferhuzers de wrâld oer op syk nei gelok. Benammen yn de earste fyftjin jier nei de Twadde Wrâldoarloch stutsen grutte kloften de oséanen oer om in nije takomst. Súd en Noard Amearika, Australië, Nij-seelân, en Súd Afrika: emigraasje wie nei de oarloch it grutte toverwurd.

Wêrom gongen se, wat beweegde har, al dy emigranten? Gâns motiven. Grutte en lytse. Gauris in optelsom fan poerminne ekonomyske omstannichheden, wurkleazens, wenningneed, benaudens foar in tredde wrâldoarloch en de driging fan it reade gefaar, wearze fan de binnenlânse politike situaasje en as lêste it missen fan in echt thúsgefoel yn it eigen lân. Fierders spilen leafdes, skulden en spul gauris in rol.
Se gongen. Bytiden heale doarpen. Fuort, mei de bus nei Rotterdam en mei de boat it seegat út. Fassinearjend, oangripend, it ôfskied. Libbene begraffenissen. Boatreizen mei benammen seesykte. Net te fernearen ûnwennigens. Krûpende werom wolle. Bikkelje yn it lân fan dream en winsken. It lân fan hoop benammen. Arbeiders teagen dêrhinne om dêr te wurden wat se hjir sa haten: Boer.

Freark Smink

Freark Smink

De Frysktalige teaterfoarstelling De Emigrant, skeaun en regissearre troch Romke Toering foar stichting Pier21, fertelt it ferhaal fan Sybolt de Haas (Freark Smink), in emigrant dy’t goed fyftich jier lyn yn sân hasten de oséaan oerstuts nei Kanada. Hy hat it as emigrant net maklik hân. Mar it is him slagge om in ridlik grut en goedrinnend boerebedriuw op te bouwen.
De Haas hat noait wer nei it heitelân werom west. Hy woe net, seach der tsjin oan, wie der faaks wol bang foar. No’t er út it wurk is, is der gelegenheid om oan de winsk fan syn ferstoarne frou te foldwaan: hy makket in trip nei syn roots yn ‘e Greidhoeke. De soan (Theo Smedes) sil him foar it earst mei de melkerij rêde. Twa aventoeren tagelyk. De reis nei it heitelân wurdt foar de emigrant oan alle einen en kanten konfrontearjend.

FILMHUIS: SILVER LININGS PLAYBOOK MA. 24 FEB. AANV. 20.00 UUR
Pat Solitano is een man die alles van de zonnige kant bekijkt. Nadat hij uit het psychiatrisch ziekenhuis ontslagen is en zijn vrouw verloren heeft aan een andere man, is hij er van overtuigd dat hij haar weer voor zich kan winnen en zijn leven weer op de rails kan krijgen. Pat verhuist terug naar zijn ouders en wijdt zich geheel aan de opgave om de man te worden die zijn vrouw altijd had gewild. Maar dan ontmoet hij Tiffany, een mooie vrouw wiens leven ook anders is gelopen dan ze had gedacht. REGIE: David O. Russell. Deze film, Silver Linings Playbook is een topper. De film is genomineerd voor maar liefst 8 Oscars!, en door de Volkskrant gehonoreerd tot één van de beste films van 2013

Noteert u vast in uw agenda; het tweede Hegemer filmfestival in It Heechhûs, zondag 2 maart 2014 van 14.00 tot 22.00 uur. Nadere informatie komt in de nieuwsbrief en op de Filmhuisavonden iedere laatste maandag van de maand. De filmcommissie is druk bezig met de programmering, wel staat vast dat er om de films heen weer hapjes en een diner wordt geserveerd.

BINGO VOOR DE JEUGD WOENSDAG 26 FEB. AANVANG 14.30 UUR
Ook nu weer in de voorjaarsvakantie een activiteit voor de jeugd van de basisschool: BINGO met hele leuke prijzen. De inleg is vijf euro, daarmee worden vijf rondes gespeeld. Het spel begint om half drie en in de pauze is er tijd voor wat lekker drinken.

SCHRIJFCAFÉ IN IT HEECHHÛS
Workshop korte verhalen schrijven. Korte teksten, proza of poëzie, liedjes. Creatief leren schrijven met behulp van handige tips, kleine opstapjes, ideetjes,etc. Geen moeilijke toestanden maar spelen met eigen taal door leuke oefeningen te doen. De pen dòòr laten schrijven om gedachten, dromen, fantasieën, hersenspinsels hun weg laten vinden tussen de letters van de woorden. En je laten verrassen door wat je daarna leest. Als je altijd eens van plan was om verhalen te gaan schrijven kan deze workshop een goede opstap zijn. In ontspannen sfeer met koffie van het It Heechhûs, samen met anderen lekker schrijven. En als je wilt je verhalen delen.

Schrijfster Natascha van ’t Hooft helpt ons met leuke opdrachtjes de juiste woorden te vinden. Taal gaat ineens anders leven. Wil je meedoen, meld je dan bij de Activiteitencommissie van It Heechhûs (zie website)
De workshops (2 woensdagavonden) worden gehouden op 5 en 12 maart, de kosten zijn tien euro voor beide avonden.
AK It Heechhûs telefoonnr. 0515-442593 aanvangstijd 20.00 uur

‘STERK STAALTSJE’ TROCH JAN & MARIJKE ARENDZ SNEINTEMIDDEI 9 MRT OANF. 16.00 OERE YNTREE 17,50 EURO (INCL. TWA KONSUMPJES).
In minske sit fol ferhalen: fan hearren en sizzen, sels meimakke of troch oerlevering; koartsein ûnfoarstelbere oantallen prachtige wierbarde ferhalen, dy’t troch de fertellers faak noch mear kleur meikrije: sterke staaltsjes…

Jan Arendz en Marijke Geertsma hawwe in pear jier lyn fan in protte minsken út ferskate doarpen en stêden soksoarte moaie ferhalen heard of oanlevere krigen. Mei dit kostbere materiaal binne se oan it skriuwen slein en dat hat úteinlik resultearre yn “Sterk Staaltsje.” Yn 2011 ha Jan en Marijke dizze ferhalen mei in protte sukses ferteld, doe noch by Tryater, mar se binne noch lang net út ferteld en pakke de tried fan it ferhaal no wer op…
In moai plak om al dy ferhalen te fertellen is “oan ‘e taap yn in kafee of doarpshûs.” Sy fertelle yn “Sterk Staaltsje” ferhalen, anekdoates en grappen: sterke staaltsjes om by stil te stean, je oer te ferwûnderjen, mar foaral ek om te laitsjen.

Foar safier it no te besjen is der foar sawol ‘De Emigrant’ en ‘Sterk Staalsje’ in protte belangstelling. Dêrom is it oan te rieden om kaarten te reservearjen: email hidden; JavaScript is required of 0515-442593 graach op wurkdagen tusken 19.00 en 20.00 oere. Fanwege ôfpraat yntree jild mei de selskippen is de koarting foar de Freonen fan it Heechhûs foar dizze beide foarstellingen net fan tapassing.

‘DEI FAN ‘E NOSTALGY’ ZATERDAG 22 MAART 2014
Kent u ze nog? De winkeliers die aan huis kwamen met melk, vlees, brood of groente. Allemaal voorbij. Een deel werd opgevangen door de SRV-man, maar die zie je bijna ook niet meer. En ziet u nog wel eens een scharensliep, of herinnert u zich de eerste wasmachines nog? Het is de tijd van de jaren zestig van de vorige eeuw. Dat Nederland herrees onder Drees is alweer voorbij. Tot eind 1959 ging alles kalm zijn gangetje in de maatschappij. Braaf, burgerlijk, bekrompen soms, met voor de jeugd weinig vrijheid of kans op ontplooiing. Voor de oudere generatie was er het rustige en ordelijk bestaan. De gevestigde orde had de teugels strak in handen en liet deze node vieren. Maar er brak een nieuw tijdperk aan. In Amerika begon de jeugd zich aan het einde van de jaren vijftig al flink te roeren en rebelleerde tegen het gezag. Dit ver-schijnsel sloeg al snel over naar het Europese vasteland.

In het begin van de jaren zestig werd de jeugd steeds rustelozer, men zocht naar een nieuwe identiteit. Met de komst van o.a. The Beatles, vier jongens uit het Engelse Liverpool, veranderde de beschermde wereld van de jeugd volkomen. De muziek zou een belangrijke bijdrage leveren aan de vernieuwingen en voor een doorbraak zorgen op allerlei gebied.

In Augustus 1964 gaven de Rolling Stones hun eerste concert in Nederland. Het optreden in het Kurhaus in Scheveningen duurde nog geen kwartier! De uitzinnige schare Stonesfans sloeg het meubilair in de zaal kort en klein. De politie stond machteloos toe te kijken.

Muziek zal ook weer de hoofdmoot zijn op de tweede DEI FAN ‘E NOSTALY 2014. Na het succes van vorig jaar met de onvergetelijke Beatles-jûn door Hegemer muzikanten is de A.K. druk aan de gang met het programma voor deze dag op zaterdag 22 maart. Buiten de muziek om is er natuurlijk nog veel meer te beleven. Heech fan Âlds is er weer met foto‘s, beelden en verhalen uit het verleden van Heeg, in samenwerking met verzamelkring ‘Samzam’ uit Leeuwarden zal er ook weer een verzamel/hobbybeurs worden georganiseerd waarbij vanzelf ook hobbyisten uit Heeg welkom zijn. Er is (rock and roll) dans, film, theater, lezingen, en zijn er old-timers te bewonderen. Het definitieve programma maken we later bekend, wel is zeker dat er in de avond twee unieke, in Friesland wereldberoemde bands optreden die muziek spelen geheel uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.

VERZAMELAARS EN HOBBYISTEN UIT HEEG EN OMGEVING DIE MEE WILLEN DOEN AAN DE VERZAMELBEURS KUNNEN ZICH NU REEDS OPGEVEN IN IT HEECHHÛS. KOSTEN ZIJN ER NIET AAN VERBONDEN EN IT HEECHHÛS STELT TAFELS BESCHIKBAAR. LET WEL ! DE GEBODEN WAAR MOET WEL GERELATEERD ZIJN AAN DE JAREN 1950/1960.

De A.K.