It Heechhus

29 januari 2014

in It Heechhus

Vrijwillig “werken” in ‘t Heechhûslogo-heechhus

Ze vormen inmiddels een hecht team op de maandagmiddag: Andre Bergstra en Geert de Jong. Reeds goed op elkaar ingewerkt, en onder de bezielende leiding van Klaas en met een toeziend oog van Sybout, hebben deze twee mannen vanaf de zomer 2013 al heel wat werk verzet achter de Heechhûsschermen. Een echt klussenteam, want wat ze de afgelopen maanden al niet gedaan hebben op de maandagmiddag is niet onder een noemer te vangen.

Schoonmaak van het buitenterrein, lege flessen transport, oudpapier ordenen, vloeren schrobben en dweilen, tafels en stoelen sjouwen, bergruimtes opruimen en opnieuw inrichten, zalen klaar zetten, de buitenkozijnen schoon houden en als het weer het toelaat in de tuin rondom it Heechhûs aan de slag. Daar is Andre ook mee begonnen toen hij afgelopen zomer zich aanmeldde als vrijwilliger. Bij Mind-Up had hij daar al ervaring mee opgedaan, evenals andere werkzaamheden daar, bijv. in de houtwerkplaats, bij het schilderen, etc. Een goede plek om werkervaring op te doen. Twee dagen per week op de fiets er naar toe. It Heechhûs is wat dichterbij en daar kan hij zijn ervaring wel gebruiken. Evenals Geert, die vanaf oktober ’13 meehelpt op de maandagmiddag. Elke week van 1 tot 5 uur met een bakkie koffie er tussendoor.

Beiden vinden het belangrijk om dit werk te doen. Niet alleen voor hunzelf, om overdag iets te doen te hebben, maar vooral ook vanuit het idee om iets te doen voor de samenleving waarin je woont. Niet op de voorgrond, maar op de achtergrond die dingen doen die nodig zijn om een dorpshuis goed te laten functioneren. En natuurlijk is het gezellig met elkaar. Andre :”Je praat ook eens op een andere manier met elkaar, over leuke en ook interessante dingen, zelfs politiek en geloof.
En we hebben een hele goede sfeer, je voelt je erbij horen”. Dat bevestigt Geert die al meer vrijwilligers werk hier en daar heeft gedaan. Hij voelt zich thuis bij de groep vrijwilligers, bijv. met de laatste kerstborrel, die was relaxed en spontaan, het bestuur heeft echte belangstelling voor je, ieder praat met elkaar en is gelijkwaardig. Dat heeft ie ook wel eens anders meegemaakt. Als het gesprek even gaat over het nut van een dorpshuis in ons dorp dan gaan ze even op puntje van de stoel zitten. Ze zouden it Heechhûs niet willen missen, het is juist belangrijk voor al die verenigingen die er gebruik van maken en kunnen maken. Andre: “…het dorp heeft een dorpshuis nodig, en het dorpshuis het dorp”. “Ja”, zegt Geert, “een gemeenschappelijke binding is belangrijk in een dorp”.

Wel hebben Geert en Andre het idee dat er in de samenleving iets verandert, mensen zijn wat meer op hun zelf en de invloed van computers en internet verandert de samenleving ook. Daarom pleit Geert er ook voor om eens goed te onderzoeken wat de behoeftes bij mensen zijn, maar burgers kunnen dat zelf ook aangeven. Bijv de ideeenbus weer gebruiken in it Heechhûs.

Het leuke van vrijwilligerswerk in it Heechhûs is ook, dat door de goede sfeer er ook verhalen loskomen tijdens het werken over Heeg en de geschiedenis. Als Hegemers is dat natuurlijk leuk, maar ook interessant als je hier niet geboren bent en later bent komen wonen.

De maandagmiddag is voorlopig voor Andre en Geert wel genoeg, ze willen ook nog tijd overhouden voor andere dingen. Hobbies van Andre bijv., zoals wandelen en fietsen, maar ook het schrijven van gedichten en genieten van de stilte. Zo komen we ook even op het schrijfcafé dat straks twee keer in it Heechhûs wordt gehouden op 7 en 14 maart a.s.. En Geert heeft als hobby o.a. films bekijken en erover lezen, iets wat ie ook veel doet in de geschiedenis van met name de twee wereldoorlogen.
Daarnaast doet hij ook nog ander vrijwilligerswerk in het dorp, helpt hij bijv. bij het straatfestival, het ophangen van de straatverlichting rond de feestdagen, het onderhoud van de plantenbakken in de Harinxmastrjitte. En met een andere hobby zou hij nog wel eens wat in it Heechhûs willen doen: koken. Misschien een idee om eens een serie kookworkshops te geven. Geert is bereid daarbij te assisteren.

Nog een bakje koffie aan de gesprekstafel en we kletsen even door over alles wat ons dorp te bieden heeft en hoe het is hier te wonen. Andre en Geert: ook jullie inzet wordt zeer gewaardeerd.

En u als lezer…..: als u zin hebt ook wat te doen in en rond it Heechhûs, meldt u gerust aan bij Sybout of bij een van de bestuursleden. Samen houden we ons dorpshuis draaiende.

Voor ons en door ons.

GP.