Een goede start….

9 maart 2014

in Verhalen

Begin januari heeft iedereen wel weer goede voornemens, een daarvan is ongetwijfeld: hoe raak ik mijn kilo’s kwijt… Er zijn in de loop der tijd een wereld aan diëten uitgevonden, wat het ene moment goed is, is na een jaar al weer achterhaald. Zo is het brooddieet al weer in de ban gedaan, en mocht je voorheen hoogstens 3 eieren per week eten, nu mag je weer iedere dag een ei. Paleo (oervoedsel als vlees, vis, groenten en vruchten), en lowcarb (koolhydraatarm) dat schijnt het nu te zijn, de tegenhanger van de ‘Schijf van Vijf’. Een goede start betekent voor mij geen goede voornemens in januari, die binnen de kortste keren weer op niks uitlopen, maar gewoon een goed begin van de dag. Ik eet volgens de Schijf van Vijf waarbij je alle benodigde bouwstoffen binnen krijgt. Volgens de ‘Voedselzandloper’ doe ik het dan verkeerd. Ik ontken echter ook niet dat de nieuwe inzichten betreffende voedsel lariekoek zijn. Ergens lees ik onderstaande zin:

Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar…

Dat ontbijten een goede start is, is zo langzamerhand wel bekend. Maar dat veel mensen dit aan hun laars lappen weten we ook. En eerlijkheidshalve beken ik dat ook ik in mijn werkzame leven niet ontbeet. Alleen in het weekend, want dan had je er de tijd voor. Maar sinds ik ’s morgens niks meer ‘moet’, geniet ik van mijn ontbijt, waar ik me prettig bij voel: 2 glazen water, een banaan, 7 eetlepels havermout geweld in 2½ dl karnemelk en een kiwi. Een stevige basis waarmee je met gemak een halve dag doorkomt. En mocht je ‘s morgensvroeg geen tijd hebben, dit ontbijt kun je ’s avonds al klaarmaken en lepel je dit ‘s morgens zo naar binnen. Voor de variatie vervang ik in het weekend de havermout door 2 sneetjes volkorenbrood met gebakken eieren.

Al sinds jaar en dag eet ik iedere morgen allereerst een banaan, het geeft je een energie boost en is super gezond, vol vitamines en mineralen. In veel mariet-02-14landen is de banaan naast rijst, tarwe en maïs het belangrijkste voedingsgewas. Vanwege klimaatveranderingen dreigt er echter wereldwijd gevaar voor de productie van bananen door insecten en een schimmelinfectie. Ik moet er niet aan denken dat de banaan van het toneel zou verdwijnen! Als lunch eet ik 2 sneden volkorenbrood met 30+ kaas of magere vleeswaren, een beker karnemelk of halfvolle melk en een sinaasappel. Voor het avondeten neem ik 5 dagen per week 200 gram aardappels en 250 gram groente (panklaar en zonder sausjes) met een ons vlees of vis en een toetje van magere yoghurt of kwark. Variatie genoeg in groenten en vlees. In het weekend eet ik pasta, rijst of bonen, waar heel veel variaties van te maken zijn. Als tussendoortje een appel of mandarijn of een plak ontbijtkoek, geen frisdrank, maar af en toe een glaasje wijn moet kunnen, het leven moet wel leuk blijven.

Niet dat ik met bovenstaand mensen wil bekeren, je bent uiteindelijk zelf baas over wat je wel of niet eet, en elk lichaam reageert natuurlijk anders. Koken is niet mijn hobby, en ga ik al helemaal geen dure of ingewikkelde diëten volgen zolang ik ook met de ‘Schijf van Vijf’ op een normaal gewicht kan blijven. Regelmaat en iedere dag een stevige wandeling van 30 à 45 minuten, en een beetje zelfdiscipline is natuurlijk wel belangrijk…

“We weten niet wat voor alles en iedereen goed is ook al doen we meestal of we dit wel weten”

Mariet Swart