Nieuws-Stichting “Heech fan alds”

9 maart 2014

in Heech fan Alds

Presentatieavonden.

Ook in 2014 hebben we voor de liefhebbers weer een aantal presentatieavonden gepland. Met behulp van een beamer presenteren we dan op een groot scherm materiaal uit het “Heech fan âlds archief” zoals oude prentbriefkaarten, foto’s en films.

Wanneer: Donderdagavond 6 februari 2014.

Aanvang: 20:00 uur.

Plaats: Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg.

Kosten: € 2,50 p.p.

(De volgende presentatieavond is op woensdagavond 5 maart 2014).

Exposities – Exposities – Exposities – Exposities – Exposities – Exposities

Onze stichting is momenteel actief met het verzorgen van een aantal maandelijks wisselende exposities in de gangen van Talma State. Vanaf 5 februari a.s. zijn er onder andere fotokopieën (op A-3 formaat) van oude foto’s van diverse verenigingen uit Heeg te bewonderen. Voor de wat oudere generaties onder ons zullen daar ongetwijfeld de voor die tijd bekende en/of markante personen op voorkomen.Namens Talma State en onze stichting nodigen wij u uit om eens een kijkje te komen nemen.

Nieuwe aanwinsten. Onlangs kwamen we in het bezit van een tweetal oude (± 1906) foto’s van het veerhuis van Petrus de Jong en de houten draaibrug te Osingahuzen.

Osingahuzen – ± 1906 (1) Het eerste huis rechts, inmiddels afgebroken, was destijds het veerhuis van Petrus de Jong. Het was hier een geschikt heech-fan-alds-tussenpunt voor (stoom)beurtschepen om aan te leggen voor laden of lossen. Op de achtergrond (links en midden) zijn twee watermolens zichtbaar.

Osingahuzen – ± 1906 (2): De houten draaibrug van Osingahuzen die in 1874 de overhaal (skou) verving, rechts “De sleutel van Heeg”, winkel en café van Rudolf Andringa. In 1921 kwam er een nieuwe ijzeren draaibrug, die in 1970 werd heech-fan-alds-1vervangen door de huidige stalen ophaalbrug. De boerderij links was destijds van Watte Piersma.

Tip: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Stichting “Heech fan âlds”

Info: Kees de Jong , Jan Hettinga, Piet van der Bank