Stichting Rwanda Rises Foundation

12 maart 2014

in Goede doelen

Rwanda – het land van de eeuwige Lente
Rwanda – het land van de duizend heuvels.

Weet u nog het verhaal in de Sylboade / september 2013, Op Familiebezoek met een missie. Voor degenen die het niet gelezen hebben zal ik het in het kort samenvatten.
Het verhaal van Christine en Piet de Jong en hun drie dochters die Rwanda bezochten, het geboorteland van Christine. Een land welke afscheid neemt van een heftig verleden, een land wat op dit moment behoort tot één van de zes snelst groeiende economieën ter wereld.

Op dit moment is Rwanda vreedzaam en politiek stabiel. Hoe anders was dit in 1994 toen Christine met haar ouders en twee broertjes besloten te vluchten uit Rwanda voor de vreselijke massamoorden/Genocide. In april 2014 alweer 20 jaar geleden. Als ik vraag of ze mij haar verhaal wil vertellen stemt ze toe. Terwijl de tranen haar over de wangen rollen en ik ontdaan en vol ongeloof luister, verteld ze mij over de verschrikkelijke vlucht uit Rwanda waarbij ze de dood een aantal keren ”in de ogen zag”.
Vele malen werd er gebeden en de hulp van Jesus “our saviour ” gevraagd. Kippenvel heb ik en vraag of ze wil stoppen met vertellen, dat ik dit goed begrijpen kan,en dat het nog steeds emotioneel zwaar is om te vertellen.
Haar verhaal heeft veel impact op mij, er volgde een slapeloze nacht. Dat er een beschermengel mee is gereisd met de familie Mukamisha vanuit Rwanda is zeker, dat kan niet anders. De gebeden werden verhoord.
Tijdens hun bezoek afgelopen zomer 2013 had de familie al diverse schoolspullen afgeleverd bij de St. Agnes primary school in Jenda. (het dorp waar Christine’s vader is geboren)

De school bied onderdak aan 900 kinderen in vervallen gebouwen. Er zijn maar 13 leerkrachten, grote klassen en lange dagen. De kinderen komen van ver.
Op YOUTube: schoolproject Heeg in Rwanda, kunt u het filmpje bekijken van het bezoek van de familie de Jong – Mukamisha aan deze school en het uitdelen van de schoolspullen; mede mogelijk gemaakt door de R.K. kerk en de Jozefschool in Heeg.

Terug in Nederland spreekt Christine de wens uit een stichting te willen oprichten om vanuit Nederland de kinderen en hun school in Jenda te kunnen helpen.
Zo gezegd zo gedaan en toen ze mij vroeg om te willen helpen kon ik moeilijk weigeren. Ik wil me dan ook 100% hiervoor inzetten en doen wat in mijn vermogen ligt.

Op 9 december 2013 is de Stichting “Rwanda Rises Foundation” bij de notaris in Joure (dankzij Gerard Zijlstra) notarieel vastgelegd. De stichting probeert door middel van diverse activiteiten voldoende geld in te zamelen voor het realiseren van haar plannen o.a door:
> verkoop van gebruikte goederen, in de maand februari en maart vanuit “het Smuke Hoekje” in het dorpshuis, opgezet door Paulien Ypma. Tevens heeft de stichting daar in deze 2 maanden een collectebus staan. De opbrengst van de verkochte goederen en de collectebus gaat volledig naar de stichting. Bent u al wezen kijken?
> Christine’s verkoop van hapjes (misschien kent u deze nog wel van de opening watersportseizoen waar Christine deze hapjes ook verkocht, ook vegetarische hapjes) op braderieën en markten en ook hier is de opbrengst voor de stichting. De hapjes kunnen ook besteld worden bij haar voor uw feestje thuis of op uw werk.

Wilt u ons ook helpen op welke manier dan ook, wij horen het graag. U kunt de stichting ook sponseren met een vast bedrag per maand; per kwartaal of per jaar. Ook met een klein bedrag helpt u ons al. U kunt uw bijdrage overmaken aan de stichting Rwanda Rises Foundation: bankrekeningnr.NL06 RABO 0147 9676 27 de stichting is ingeschreven bij de kamer van Koophandel.

Laat u het even weten op email hidden; JavaScript is required

Familie de Jong- Mukamisha
www.rwandarises.com.

De Stichting Rwanda Rises Foundation bestaat uit:
Piet de Jong
Christine de Jong Mukamisha
Trienke Reijgersberg
Sybout Jaarsma
Paulien Ypma
Utie Cnossen (schrijfster verhaal)