Bridgeclub Heeg

6 april 2014

in Bridgeclub Heeg

Sport en gezondheid

Eerder heb ik het al eens gehad over de lichamelijke aspecten van de bridgesport. Toen kwam het relatief kleine aantal blessures aan de orde. En het feit dat vooral de lachspieren goed getraind worden. Deze keer ga ik het over de geestelijke gezondheid hebben. Wat doet bridgen met het brein?

Hersengymnastiek

Er zijn een paar Amerikaanse onderzoeken die een gunstige invloed van bridgen op het brein aantonen. Maar Marijke Koppen relativeert dit heel sterk in haar afstudeerscriptie. Ze vond geen directe invloed op het cognitief functioneren (kennen en kunnen). Maar wel een indirecte verbetering bij bridgers met een hoge motivatie voor succes. Maar wat veel belangrijker is: Bridgen geeft je een sociaal netwerk.

Sociaal netwerk

Bridgen is leuk en gezellig. Je maakt veel contacten. Het is veel gemakkelijker om eens een paar mensen uit te nodigen om even te oefenen, dan iemand te vragen “Kom je vanmiddag even bij me praten?”.

Uit onderzoek van het Nivel (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) blijkt een zeer gunstige invloed van het spelen op een club. Het is een fantastisch middel tegen eenzaamheid. Ook het Mulierinstituut dat onderzoek doet naar de invloed van sport op de maatschappij, ziet deze gunstige invloed. Dus..

 We hebben nog twee wedstrijden te spelen voor de promotie / degradatie. De onderste drie van de A-lijn degraderen; de bovenste drie van de B-lijn promoveren. Oei, dat wordt spannend. Misschien moet ik toch maar even naar de psycholoog.

Hessel Huismans