De Veer

6 april 2014

in Overig nieuws

De Veer van Anneke Voolstra

veer-oktober-2012Bedankt, Marlies én Fabian voor het ontvangen van de veer.

Menigeen hier in Heeg kent mij wel; desondanks zal ik mij even voorstellen aan diegenen die me nog niet kennen!
Ik ben Anneke, wordt veelal An genoemd, een ieder ziet mij vaak lopen vergezeld door mijn viervoeter en lief maatje Chailo, een kruising tussen een bordercollie/schapedoes. Een laiverd, op z’n grunnings gezegd.

Ik ben geboren en getogen in Zwolle, een echte Zwolse Blauwvinger, zoals ze dat aldaar benoemen. Officieel in Zwollerkerspel, net buiten de stad, destijds was dit nog een losstaande gemeente, welke is opgegaan later in gemeente Zwolle.
Het was hier goed toeven voor kinderen, midden in de natuur, een bos binnen handbereik, de weilanden om ons heen, tussen twee rivieren in; de IJssel en de Vecht. En toen ik iets ouder werd, ook nog een zandafgraving, alwaar wij heerlijk konden zwemmen, nu inmiddels al jaren bekend als recreatiegebied “De Wythemerplas “. Ik heb met veel plezier de basisschool doorlopen in Zwolle.

Daarna middelbaar onderwijs gevolgd, de Mavo, drie jaar lang.
Aan het begin van het vierde jaar naar Heeg verhuisd. Alwaar zich een hele fijne tijd aandiende in mijn leven, op de Houw nummer 1, bij Brigitte en Henk van der Molen, ik vond hier een warm en liefdevol thuis.

Hier heb ik een waanzinnig fijne tienertijd mogen beleven. Te beginnen met de toneel stukken toen destijds al; van de Schminkdoaze, welke werd afgesloten met dans en muziek. Hier leerde ik de katholieke vriendenploeg kennen, alwaar ik veel plezier mee heb beleefd. Elke zaterdagavond koffie drinken met een slordige 20 jeugdigen, wisselend bij iemand thuis, en uiteraard daarna..kroegtijgeren !!
En de vele feestjes die wij vierden, in de vakantiehuisjes!
Ik blik op deze periode terug, met plezier en jolijt!

Na de Mavo, de Vormingsklas gevolgd een jaartje lang, een leuk jaar met veel excursies en leuke vakken, mij even de tijd gunnende, om na te kunnen denken over een vervolgopleiding.De keuze viel daarna op de Kleuterkweek te Leeuwarden. De theoretische kennis ging mij goed af, echter een klas met 25 kleuters in het gareel houden, was écht niet op mijn lijf geschreven. Dus hiermee gestopt. Na nog een jaartje werkzaam te zijn geweest, vond ik het zo zoetjes aan tijd, om zelfstandig te gaan wonen, en mijn….”veilige thuis”…te verlaten.

Aangeland in Sneek, vestigde ik mij op het Kleinzand, in hartje binnenstad, op kamers. Daar ik geen werk had, richtte ik mij toen op een fulltime vrijwilligers funtie, bij het speelgoedproject, alwaar houten speelgoed werd gemaakt,; vooral voor kinderen met een beperking van allerlei aard. Ik heb hieraan heel veel plezier beleefd !

Daarna kreeg ik een baan bij de gemeente Sneek, op de afdeling Interne Zaken. Hieraan vastgekoppeld heb ik gedurende twee jaar een economisch administratieve opleiding gevolgd. Na een slordige 5 jaartjes, werd er veel geautomatiseerd, computer programma’s deden toen destijds zijn intrede, waardoor ik ben afgevloeid met een wachtgeldregeling. Begin deze periode verhuisde ik van kamers naar een nieuwe huurwoning in Duinterpen, aan de nu mooie nieuwe rondweg van Sneek. Alwaar ik met veel plezier gewoond heb.

Daar ik geen werk meer had, opnieuw mij gestort op een vrijwilligers functie op het Kaatsland te Sneek, en verstandelijk gehandicapten begeleid, bij werkzaamheden. Al snel kwam toen mijn huidige ex partner in beeld, Gosse Haga, alwaar ik mee trouwde en wij samen een prachtige dochter kregen, Sjoukje Haga. We zijn toen verhuisd naar hartje stad, naar een grotere woning.
Tja, bezige bij die ik toch wel ben, pakte ik, naast mijn taak als fulltime moeder, weer opnieuw vrijwilligerstaken op.

Ik heb met veel plezier gewerkt als medewerkster en bestuurslid bij het opvanghuis/aanloophuis “De Herberg” te Sneek. Dit was een boeiende periode waar ik heel veel uit geleerd heb.
Tussendoor ben ik nog lid geweest van de Emancipatieraad van de gemeente Sneek, alwaar wij onze visie konden weergeven over beleidsplannen. Een functie met veel uitdaging! Ook werd ik in die periode actief bij het Bolwerk (sociaal cultureel centrum). Een erg leuke uitdaging was de elk jaar terugkerende vrouwendag op 8 maart, die toen destijds groot werd opgezet.
Hierdoor maakte ik kennis met het moedercentrum “Fullhouse” te Sneek.
Daar diende zich een nieuwe kans aan. Ik heb hier vrouwen begeleid in het deelnemen aan activiteiten, het stimuleren van hun kunnen, in wonen, werk en opleiding. Dus activiteiten op poten zetten en vormgeven, trainingen volgen, en de laatste jaartjes hier ook op beleidsniveau actief geweest. Heb dit werk met enthousiasme gedaan.

Zo rond het jaar 2000, zijn wij op zoek gegaan naar een andere woning. Daar wij in Sneek, niet iets konden vinden, van onze gading, gingen we zoeken in de omringende dorpen. Zo zijn we met ons gezin in Heeg beland, wat wel grappig is, wederom op De Houw, dit keer op nummer 15.

Een paar jaar daarvoor, ben ik verslingerd geraakt aan het fietsen, het ontwikkelde zich tot een ware passie, welke zich in Heeg voortzette. Ik heb de Elfstedentocht op pinkstermaandag in totaal 7 keer mogen fietsen.

Uiteraard in Heeg me weer opnieuw gestort op een vrijwilligers taak, dit keer, eerst als lid van de activiteiten commissie van het dorpshuis, later als voorzitster. Het was erg leuk om allerlei activiteiten voor de Heegemers gestalte te kunnen geven. Met als topper elk jaar toch wel, de Sinterklaas intocht. Ronduit geweldig om dit te mogen vorm geven elk jaar!

Ook ben ik een jaartje souffleuse geweest bij de toneelvereniging “De Schminkdoaze”, en daarop volgend een jaartje meegespeeld in een toneelstuk. Dat betekende veel plezier, lachen gieren en brullen. Ik zou heel graag in de toekomst weer eens een rol op mij willen nemen bij een toneelvereniging!

Nu land ik aan bij het eind van mijn veer. In 2007 ben ik naar de Wite Muonts verhuisd, alwaar ik nu nog steeds met veel plezier woon. Ik kan door beperkingen niet meer ten volste datgene doen, wat ik graag zou willen, ik heb de lat moeten verleggen de afgelopen 6 jaartjes. Desondanks blijf ik, weliswaar minder, toch nog steeds actief.
Een nieuwe uitdaging dient zich binnenkort aan: het vormgeven van een draaiboek, voor 7 weken met allerlei activiteiten voor kinderen, zowel uit Heeg, als wel voor de kinderen die hier vakantie vieren.

Deze weken starten uiteraard ook dit jaar weer met het Timmerdorp !

Ik wens de volgende die de Veer van mij gaat overnemen veel plezier bij het schrijven.

Vanuit de redactie:
Wij hebben voor de volgende Veer Andries Flisijn bereid gekregen deze te schrijven. Succes!