Persbericht: Tweede Joo Wandeltocht

8 juni 2014

in Aankondigingen

Inschrijving vooraf mogelijk tot 23 mei aanstaande
Tweede Joo Wandeltocht: cultureel genieten
op en rondom de Aldegeaster Brekken

Zaterdag 31 mei aanstaande organiseert Stichting MFC It Joo in samenwerking met een viertal campings in de regio voor de tweede maal de ‘Joo Wandeltocht”. Dit jaar zijn er drie verschillende tochten met verschillende afstanden in dit mooie merengebied uitgezet en is er veel aandacht voor het bijzondere (agrarische) landschap in dit gebied.

De combinatie van wandelen in de unieke omgeving rondom de Aldegeaster Brekken, de verschillende muzikale festiviteiten op de route en als extra een overtocht met een authentieke praam over het meer zal ongetwijfeld voor veel belangstelling zorgen. Onderweg treft u verschillende informatiestands aan over de innovatieve agrarische activiteiten in dit gebied, naast een culturele wandeltocht kan dus ook gerust worden gesproken van een educatieve dag. De organisatie spreekt tot slot van een uitstekende voorbereiding op de Sneker Marathon, de wandeltocht welke drie weken later wordt georganiseerd.

Het gebied rondom de Aldegeaster Brekken is al bij veel wandelaars en fietsers een geliefde plek. Zeker nu het weer voorjaar wordt, is het mooie Brekkenpaad dan ook bij veel mensen in trek. Wat minder bekend, maar daarom beslist niet minder mooi is, is het natuurgebied rondom de Skûtelpoel en de Idzegaaster Puollen, een stukje ongerept natuurgebied, ver van drukke verkeerswegen, waar vogels nog vrij spel hebben en natuurliefhebbers dan ook hun hart kunnen ophalen in de vogelkijkhutten. De tocht brengt de wandelaars daarnaast in het pittoreske plaatsje “Sânfurd” (Sandfirden) aan, als u dit nog niet kent zult u versteld staan van de schoonheid van dit “mooiste plekje van Fryslân”. Het kerkje in Sandfirden is geopend voor een ultiem ‘rustmoment’, in het kerkje is tijdens deze tocht een expositie van natuurfoto’s van fotograaf Ronald de Jong, daarnaast zullen ook de spinnekopmolens op Nijhuizum en ‘Doris Mooltsje” deze dag voor u draaien, deze zijn ook te bezichtigen.

Er kan worden gekozen voor drie verschillende afstanden, namelijk 10, 20 en 30 kilometer. De 30-kilometer route leidt de wandelaars na een vaartocht over de Aldegeaster Brekken langs Nijhuizum, Greonterp en Hieslum. Ook hier is weer veel moois te bekijken en te beluisteren, wat te denken van oude volksmuziek en een solo-optreden van Yldau Gijssen.

De tocht wordt georganiseerd door multifunctioneel centrum It Joo in Oudega, in combinatie met een viertal campings in de regio, te weten Camping het Klokhús” (Idzega), Camping De Bearshoeke (Oudega), Camping Ykema (Sandfirden) en Camping De Klompen (Nijhuizum). Op alle vier campings is tijdens de tocht van alles te zien en te doen. Op de route zijn op verschillende plaatsen versnaperingen verkrijgbaar.

Een van de bijzonderheden van deze tocht is dat u vanuit Camping Ykema met authentieke pramen zult worden overgezet naar Nijhuizum, deze overtocht is bij de prijs inbegrepen. Het inschrijfgeld voor deze tocht bedraagt EUR 10,– (30 km), EUR 7,50 (20 km) of EUR 5,– (10 km) en EUR 5,00 voor kinderen (t/m basisschool) en is inclusief een rugzakje met versnaperingen. De inschrijfkaart is tevens een lot. Na afloop van de tocht kunt u op het terras van MFC It Joo nagenieten met een hapje en een drankje en worden de prijzen, waaronder overnachtingen in trekkershutten inclusief ontbijt en een middag zeilen/varen verloot onder de deelnemers.

De organisatie verwacht veel belangstelling voor deze tocht op deze zaterdag in het Hemelvaartsweekeinde, de inschrijving is daarom nog tot 23 mei mogelijk via de website van It Joo, www.itjoo.nl. Tijdige inschrijvers zijn verzekerd van een startbewijs, maar op de dag zelf is inschrijving nog mogelijk vanaf 9.30 uur in MFC It Joo, waar ook de start van de tocht is.

De starttijd van de tocht per afstand is: 10 kilometer, start tussen 11.00 en 12.00 uur, 20 kilometer, start tussen 10.00 en 11.00 uur en 30 kilometer, start tussen 9.00 en 10.00 uur.