Toename vogelsoorten in Heempark Heech in 2014

7 september 2014

in Natuur in en om Heeg

In het Heempark Heech hebben in 2014 meer vogelsoorten een territorium gehad. Na de acht BMP-telrondes kwamen maar liefst 47 soorten uit de automatische clustering, tegen 43 in 2013. Bij de BMP-tellingen telt voornamelijk het zingen van vogels, want de mannetjes fluiten enkel om hun territorium aan te geven en om de vrouwtjes te lokken. Maar ook het toevallig vinden van een nest, nest- of territorium-indicerend gedrag, een paar of een volwassen individu in broedbiotoop wordt per ronde op een gebiedskaart ingetekend. Er wordt dus niet specifiek naar nesten gezocht, dit zal alleen verstoren. Het waarnemen kan heel goed vanaf de paden. Bovendien zal zoeken en lopen door de bosjes en rietkragen in de broedperiode de kans nesten te vernielen vele malen vergroten. Dat past natuurlijk niet in een Heempark dat juist de natuurontwikkeling als doel heeft.

Afwisseling. Sinds de aanleg van het Heempark Heech in 1999 hebben er nu totaal 57 vogelsoorten een territorium gehad. In het eerste jaar zelfs nog kievit en graspieper, maar door de toenemende begroeiing kwam er meer afwisseling. Er komen nieuwe soorten, maar er verdwijnen ook weer.
Voor de oeverzwaluwwand zaten dit jaar bergeend, scholekster, nijlgans en kuifeend succesvol te broeden. In de wand broedde slechts 1 paartje oeverzwaluwen, dat is niet echt veel voor een koloniebroeder. De vijf jongen zijn op 8/8 uitgevlogen. Toch werd er aanvankelijk in 35 gaten gegraven, maar na 18 mei werd het stil. Op 18 juni waren weer 6 zwaluwen aan het graven en daar is 1 paartje van overgebleven, precies in het middelste gat van de wand in de bovenste rij. In de steenuilenkast in de overigens lege vleermuizenburcht heeft een koolmees zitten broeden.

waterral

waterral

Een schuwe waterral liet zich op de juiste momenten horen, soms zelfs als een speenvarken klinkend, en kan hier zodoende als nieuwe soort worden bijgeschreven.

De huiszwaluwen laten het broeden in de til ook in het tweede jaar, ondanks het gebruiken van lokgeluiden, tot nu toe afweten. Het derde jaar wordt vast scheepsrecht, net als dat het geval was bij eenzelfde soort til met hetzelfde lokgeluid in Surhuisterveen.
Bij controle van de 4 kunstnesten voor de bergeend op 11/8 bleken in een kast nog 19 eieren te liggen. Is het de arme vogel soms aangevlogen? Een predator? Wie het weet …

Aantal territoria in 2014: Grauwe gans 1, nijlgans 1, bergeend 4, krakeend 2, wilde eend 15, soepeend 3, kuifeend 1, sperwer 1, fazant 2, waterral 1, waterhoen 7, meerkoet 5, scholekster 1, holenduif 1, houtduif 14, turkse tortel 5, koekoek 1, grote bonte specht 1, oeverzwaluw 1, witte kwikstaart 1, winterkoning 16, heggenmus 4, zwarte roodstaart 1, merel 15, zanglijster 4, rietzanger 6, bosrietzanger 5, kleine karekiet 2, spotvogel 1, braamsluiper 4, grasmus 1, tuinfluiter 7, zwartkop 15, tjiftjaf 17, fitis 17, pimpelmees 8, koolmees 16, gaai 4, ekster 4, kauw 2, zwarte kraai 3, spreeuw 1, huismus 4, ringmus 1, vink 6, groenling 4 en rietgors 1. Totaal 47 soorten.

Natuurlijk blijft de natuurlijke schifting en predatie. Toch hangt broedsucces zeker ook af van de rust die de vogels, door mens en huisdier, in de broedtijd wordt gegund.

H.A.