Heech in balans

13 oktober 2014

in Verhalen

Zo’n 12 jaar geleden is Johan van de Velden hier komen wonen. Na zijn scheiding was het tijd voor iets nieuws in zijn leven en daarom verruilde hij de Randstad voor johan-masseurHeeg. Hij gaf een behoorlijke draai aan zijn werkende leven en sinds dit jaar hebben we in Heeg: Heech in Balans. Praktijk voor sport – en ontspanningsmassage en sportverzorging. Natuurlijk is het dan tijd voor een gesprekje…..

Johan komt oorspronkelijk uit de bouw. Net zoals de hele familie van de Velden trouwens. Stukadoor was hij, een zwaar beroep, waar je stevige handjes voor nodig hebt en behoorlijk wat spierkracht. Maar zoals gezegd, het was tijd voor iets nieuws; er werd een kamer in Heeg gehuurd en Johan ging de horeca in. Inmiddels was hij via een bevriende fysiotherapeut in aanraking gekomen met de sportmassage. Dit vond Johan dermate interessant, dat hij zijn diploma Sportmassage B in rap tempo wist te halen. En 1 jaar geleden kwam daar het vervolg bij. Je raadt het al: Sportmassage A. Dit door het halen van de cursus Blessure Preventie.

Hij vond al snel de weg naar het voetbalveld, waar hij maar eens naar de wedstrijden ging kijken. Van het één komt natuurlijk het ander en tegenwoordig is Johan niet alleen bij de wedstrijden, maar ook 2 avonden in de week bij de trainingen. Hij masseert de mannen en geeft ze ook allerlei voorlichting over het gezond bewegen. En drinken‼ In de pauze het verloren vocht met water aanvullen en het liefste ook aan het begin van de 3e helft…..

Een belangrijke boodschap: Blijf alsjeblieft niet met een blessure doorlopen‼ Al is ie nog zo klein‼ Doe er iets aan, want dan kun je erger voorkomen. Te vaak komt het nog voor, dat mensen (niet alleen voetballers hoor) met een pijntje doorlopen. Terwijl er nu zulke goede oplossingen te bedenken zijn. Denk aan tapen b.v. De simpele uitleg is een tape zodanig bij een gewricht of spier plaatsen, dat je niet meer de maximale uitslag kunt maken. Dan kun je het gebied dus ook niet overbelasten‼ Je ondersteunt hiermee dus een zwakke plek, zonder de functie verder aan te tasten. Je moet alleen wel weten wat je doet, dus ga nou alsjeblieft niet zomaar zelf lopen frutten……..

Johan houdt van dit vak. Hij is er druk mee bezig, leert nog elke dag en wil zijn kennis nog graag uitbreiden met nieuwe vakgebieden. Hij houdt ervan om mensen te begeleiden. Hij houdt ervan om dingen uit te pluizen. Het menselijk lichaam kan soms verrassend reageren en om zaken dan te kunnen ontrafelen is een enorme uitdaging voor hem.

Pas nog was Johan als verzorger bij de Drekrace betrokken. Hartstikke leuk om te doen. Het is hem daarbij wel opgevallen dat de vrouwen zich veel sneller laten intapen dan de mannen …..Heren Friezen toch‼‼
In zijn praktijk aan de Ielkantoarswal 2 ben ik aangenaam verrast door de rustige uitstraling van de behandelkamer. Best belangrijk. Zeker als je voor het eerst komt stap je misschien niet alleen letterlijk over een drempel ….. Je voelt je misschien kwetsbaar op het moment dat je voor het eerst op de tafel ligt. Maar wees gerust: bij Johan ben je in goede handen‼

Veel succes.
Agnes de Groot

Voor afspraken kunt u bellen met: 0515-3336243 of kijk eens op de Facebook pagina Heech in Balans‼