Impressie Biljarttoernooi van Heeg 2014

2 februari 2015

in Biljart

Met de regen die gestaag naar beneden komt op de achtergrond wordt er vrijdagmiddag 12 december rond enen begonnen aan alweer het dertigste biljarttoernooi van de gezamenlijke biljartverenigingen van Heeg.
Organisatoren Rommert de Jong en Coby Ydema hebben alles weer tot in de puntjes geregeld om er een geslaagd biljartweekend van te maken.
In café de Boeier beginnen Maarten van Steinvoorn en Joep v/d Veerdonk vol goede moed aan hun toernooi.
De heren nemen er ruimschoots de tijd voor; het inleggeld moet natuurlijk wel in speeltijd worden omgezet.
Als Joep na bijna een uur later en 38 beurten verder de handen in de lucht mag steken is het tijdschema al danig in de war, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.
Een paar partijen later doen Gert v. Barneveld en Julian Andringa het nog dunnetjes over in een overigens spannende partij waar Julian aan het kortste eind trekt. In de Watersport speelt de kampioen van vorig jaar, Eelke Brunia gelijk tegen Seakle Hettinga.
Rommert verliest zijn partij tegen clubgenoot Chris Bijl en bewijst dat spelen en het geregel eromheen een lastige combinatie is.
Op een enkele partij na is het niveau gewoon goed. De meeste partijen zijn uit binnen de 25 beurten.

Zo aan het eind van de middag worden de cafés wat voller en de mensen wat drukker, wat zorgt voor een gezellig sfeertje.
Haye Stoffelsma wint van Pieter Visserman, die enige moeite heeft met zijn verlies:”Tsjin safolle gelok kinne jo net winne”was zijn ietwat teleurgestelde commentaar. Met alleen geluk win je natuurlijk geen wedstrijd, enige aanleg is natuurlijk ook van portantie.
Hayo Wienia wint van Hjitte Ballencollega Jitte Huitema die welgeteld 3 punten maakt. In de eerste wedstrijd maakte Jitte er toch maar mooi 4 tegen Bauke de Jong.
“Maar gauw een biertje en volgend jaar beter”was zijn duidelijke conclusie

Na de break (19.00 uur) die in de Boeier geen break is door een aantal lange partijen wint Johan Altena in 34 beurten van Jan Veldhuis, die na een goed begin de wedstrijd maar niet kon afsluiten.

10 beurten heeft Jan gehad om het laatste punt te maken alvorens Johan de wedstrijd uitmaakt. Eelke verliest van Juul van Zwol en zo is het duidelijk dat we dit jaar een andere winnaar krijgen. Rixt Piersma wint in een korte maar o zo gezellige partij van Feddy Hilverda.(15 brt),en bewijzen dat biljarten een sociale sport/hobby is.
De avond wordt afgesloten in de Boeier door Coby Ydema en Rob Bijlsma, winst Rob-17 brt. Op biljart ’s Landswelvaeren wint Johan van Theo E. Speerstra in 11 beurten, en Anne de Hoop wint van Paula de Jong op het Watersportbiljart in 28 beurten.

Na voor velen een korte nacht, en voor velen een keel die schreeuwt om een beetje vocht, staat er in de prille zaterdagmorgen zomaar een appetijtelijke dame voor de deur bij de Boeier.
Gehuld in een duster en een haardos met krulspelden ziet Rixt Piersma menig verbaasde Hegemer naar haar kijken. In deze outfit denk je toch meer aan een of andere tokkie uit de derde Woudstraat.
Biljartend laat ze haar echter niet van de wijs brengen en bereikt de tweede ronde.

In de tweede ronde blijven er 32 strijders over.
Maar liefst vier echtparen zijn een ronde door en wel: Anne en Matsje de Hoop, Bauke en Boukje de Jong, Julian en Minke Andringa en Rimmer en Aukje Ypma.
Nico Flapper maakt Johan Altena in en datzelfde geldt voor Haye Stoffelsma die kansloos is tegen Minke.
Jouke v/d Heide redt het niet tegen Fred Terpstra, na wel een uitstekend begin.
Het café wordt goed wakker wanneer Rixt en Chris Bijl tegen elkaar strijden. Lachend en pratend wint Rixt deze partij.

In de achtste finale nog drie dames aanwezig; Minke, Rixt en Ellen Nagelhout. Minke verliest van Leo Rinia, Rixt van Fred Terpstra, maar Ellen weet te winnen Thewis de Jong.

De andere kwartfinalisten zijn Mark Visser, Ernst Hoomans, Johan Oost, Anton van Wijk, en Jan Bouma. Ernst (52) wint in een beste partij van Mark (20). Leo (27) laat Johan (19) in tranen achter en Fred (17) wint van Ellen (9). Anton (23) wint tenslotte van Jan (54).

Beide halve finales in de Boeier zijn spannend. In de eerste wint Leo van clubgenoot Ernst. In de andere partij mist Fred een handvol kansen om het laatste punt te maken en ziet Anton na een inhaalrace de wedstrijd winnen.

In een goedgevulde Watersportarena wordt de troostfinale gewonnen door Ernst die Fred kansloos laat. In de finale houden Anton en Leo lange tijd gelijke tred maar is het uiteindelijk Anton van Wijk die KAMPIOEN wordt.

Na alle plichtplegingen bleef het nog lang druk en gezellig in de Watersport.
Rest nog om de organisatie en de cafés te bedanken voor een geslaagd weekend en we hopen op een evenzo gezellig toernooi in 2015

JMA