Korneliske Ykes II

2 februari 2015

in Overig nieuws

Korneliske Ykes II wenst u een gelukkig nieuwjaar

Na een drukke decembermaand is 2015 aangebroken. De wintermaand bij uitstek. De Korneliske Ykes II ligt rustig te wachten in het schiphuis van Hartman tot het weer voorjaar wordt. Een prima plekje. Ook een mooi moment om terug te kijken op 2014 en plannen voor het komende seizoen te maken.

2014 was een goed jaar. Vooral de avondvaarten waren een succes met 214 mensen die via de VVV Súdwest Fryslân zijn meegevaren. Daaronder waren opvallend veel kinderen. Stichting Semper Friso hielp ons voldoende reddingsvesten voor de junioren aan te schaffen. Veiligheid voorop.

In 2014 is de palingaak weer ingezet bij het uitzetten van glasaal in Rohel. In de zomer werd de kluiverboom weer gebruikt voor het spijkerbroekhangen, en werd er weer met de winnaars van het timmerdorp Heeg gevaren. De Visserijdagen Stavoren werden bezocht en er werd gevaren met enkele gezelschappen. In het hoogseizoen was het zo druk, dat we een derde avond per week met opstappers hebben gevaren in plaats van de gebruikelijke twee.

De vrijwilligers hebben zich steeds met veel enthousiasme ingezet en we hebben de gasten aan boord met plezier en mooie verhalen over Heeg en de palingvaart op Londen ontvangen. Wij hebben er ook voor gezorgd dat de aak er altijd smetteloos uitzag. Hoe zou het met de palingaak zijn zonder die enorme betrokkenheid van al die vrijwilligers?

Ook achter de schermen is hard gewerkt. De financiële situatie is verbeterd. Het bestuur is erin geslaagd nieuw sponsorgeld binnen te krijgen en ook vele donateurs hebben extra gegeven. Hiermee konden de schulden, die uit de bouw waren overgebleven, belangrijk worden verminderd. Natuurlijk zijn we alle gevers enorm dankbaar, maar er blijft nog een stukje te gaan.

Vooruitkijkend is het eerste evenement in 2015 de verjaardag van de palingaak. In april 2009 is de palingaak te water gelaten en gedoopt en dus is het de hoogste tijd voor een verjaarsfeestje. Dat willen we vieren met alle Heegemers. Er staat niet voor niets achter op het schip: KORNELISKE YKES II   20 VAN HEEG 09

U bent van harte uitgenodigd op zaterdag 18 april aan boord van de palingaak en in de tuin van Pier Piersma. Bijzonderheden volgen.

We weten uit ervaring dat tegen de tijd dat de winter ten einde loopt, de vrijwilligers weer staan te trappelen om de palingaak tevoorschijn te halen en vaarklaar te maken. Misschien voor u ook een mooie gelegenheid om als vrijwilliger of donateur meer betrokkenheid te krijgen. Interesse? Stuur dan een email aan email hidden; JavaScript is required of bel een van de vrijwilligers, bijvoorbeeld Anje Kuik,  Pytsje Rijpma, Sybren van der Meer of Walter van de Ven.

Het bestuur streeft er naar de palingaak zo dicht mogelijk bij Heeg en de Heegemers te brengen. Het moet echt het schip van het dorp zelf zijn. Dat geldt ook voor het bestuur. Daarom zou iedereen die nauw bij de palingaak betrokken is, graag zien dat enkele Heegemers in het bestuur zitting nemen.  Vind u dit ook een goed idee en lijkt het u interessant op deze wijze bij de palingaak betrokken te zijn laat u dat dan alstublieft weten. Dat kunt u doen via een van de hiervoor genoemde contacten.

Dan tot slot. In augustus gaan we naar Sail Amsterdam 2015. De Korneliske Ykes II is tijdens Sail Amsterdam 2015 formeel onderdeel van de Hollandse Vloot. Dat wil zeggen dat wij geaccrediteerd zijn om tijdens Sail Amsterdam 2015 mee te varen en toegang hebben tot de afgesloten Oranje Haven (IJ-haven). Dé plaats waar alle Tall Ships afgemeerd liggen. De boekingen voor een Sail-arrangement aan boord van Korneliske Ykes II lopen via www.sail.nl. Sail Amsterdam 2015 is van 19 tot en met 23 augustus 2015.

De palingaak Korneliske Ykes II, de vrijwilligers en het bestuur hopen van u in grote getale te mogen horen en wensen iedereen een heel voorspoedig 2015 toe.

Anje Kuik en Pytsje Rijpma, namens alle vrijwilligers van Korneliske Ykes II

Ideetje voor 2015: Geef eens een avondvaart aan boord van de Korneliske Ykes II ter waarde van €17,50 cadeau.
Cadeaubonnen zijn bij de VVV in Heeg te koop.kadobon

Lezing vrijdagavond 23 januari 2015 door Sybren van der Meer in Houtbouwmuseum De Helling om 20.00 uur.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen die door Sybren van der Meer zal worden verzorgd. Hij zal vertellen over zijn jaren als jonge werknemer aan boord van de sleepboot TERNIERS (een Belgische dichter). Sybren ging als 14-jarige aan boord en was altijd onderweg met een fototoestel.

Stichting De Palingaak en Houtbouwmuseum De Helling.