De Veer van Max Rijpma

20 april 2015

in De Veer

Hallo Sylboade lezers,
veer-april Met dank aan Jan Willen Hoorn, aan mij de eer om een verhaal te schrijven, mijn naam is Max Rijpma, ik ben in 1959 geboren in Blauwhuis. Tot mijn 8ste jaar heb ik hier, als jongste uit een gezin van 10 kinderen, 3 zussen en 6 broers, gewoond. In 1968 verhuisden we naar Heeg Hinxtpoelpead. Het was een gezellig boel bij ons thuis. Met mijn oudere broes en zussen was er altijd wel wat te beleven. Brommers -, auto sleutelen, zeilen op de poelen. Alles kon en mocht er was altijd wel iemand voor je. Op 11 jarige leeftijd ging ik naar het Internaat in Wolvega en volgde hier de ambachtsschool eerst afdeling bouw en opvolgend machinebankwerken. De weekenden bracht ik in Heeg door. Al gauw met vrienden erop uit. Zeilen, brommer rijden, of eens stiekem auto rijden/ crossen. Uitgaan in de Ald Wal / T&T. In deze tijd heb ik Pytsje Tjalma leren kennen.
Na mijn opleiding ben ik in de bouw gaan werken als Timmerman. In de begin jaren 8o kwam de crisis. Voor de bouw had dit gevolgen. Ik ging aan de slag bij Allard Sijperda in Osingahuizen. Wat toen het voormalig kaaspakhuis was. Allard ging hier wonen en een scheepswerf starten, ombouwen en renoveren van de opkomende chartervloot. Hij kon wel een timmerman gebruiken. Zo bouwde ik hun woning. Van het een kwam het ander en ging ik verder als scheepsbouwer.
Ondertussen waren Pytsje en ik onafscheidelijk en hadden we samen veel tijd doorgebracht met onze eigen ingebouwde camper. We reisden door vele landen in Europa. Of waren op pad met de camper en de catamaran. In 1983 gingen we samen wonen, we konden een bungalow aan de Dijpsleatwei huren. We verkochten onze camper. Er kwam een Skûtsje “de Vrouwe Antje”. Dat paste bij ons achter in de Tsjerkesleat. Geweldig toch zo te wonen. Helaas van korte duur. De bungalow werd verkocht. Tijdelijk konden we de winter periode door brengen in het huis op de Syl wat iedereen kent “Siet u Selve.” Bijzondere ervaring om hier te wonen. Na wat omzwervingen door Heeg kochten we een Woonark aan de Koaldijk. Heerlijk zo dicht op het water. Inmiddels had ik zelf een 10 meter Schokker gebouwd, betimmert, rondhouten gemaakt enz. In de vrije tijd zeilde ik mee op het Skûtsje van Allard Sijperda. We werden mede eigenaar van een IFKS wedstrijd Skûtsje de Strijdber. Na de wedstrijden ging je niet altijd naar huis. Iedereen had zijn eigen slaapplek in het ruim, `s morgens met zijn allen ontbijten in het alzo kleine roefke. Pytsje zeilde mee als bemanningslid zij was de zwaardenvrouw. In de woonark werden 2 van onze zonen geboren Wout en Wytze.
Op het werk waren we nog druk met bouwen, om bouwen en ook nieuw bouw van schepen.
Naast de Scheepswerf had Allard een bedrijf in de verhuur van platbodems. Dit ging hij na vele omzwervingen zich vestigen in Gaastmeer, Munkedyk 2. Er kwam een jachthaven en recreatie bungalows. Op de werf in Osingahuizen deden we onderhoud van de platbodemvloot en bouwden we Lemmeraken. Zo bouwde ik ook mij eigen 11 meter Visserman Aak.
Op een dag kwam Allard; Max jongen we zoeken een beheerders echtpaar voor de werf en recreatie bedrijf Gaastmeer. We willen ons voorbereiden op een wereldreis. We bieden jouw de keuze om een van de bedrijven te beheren, samen met Pytsje en jongens, tijdens onze afwezigheid. De keuze werd Gaastmeer.
We verruilden Heeg voor Gaastmeer het was begin jaren 90. Met pijn in het hart verkochten we de woonark op naar nieuwe uitdaging, We gingen wonen in de boerderij op de Munkedyk 2. Het werk bij huis. De eerste jaren waren Allard en Anja daar om ons in te werken. En werd het bedrijf uitgebreid van 8 naar 16 bungalows, verhuur valken, restaurant enz. Hier werd onze 3de zoon Bram geboren. Het was heerlijk zo bij huis te werken. In de zomer was het hard door bikkelen, het was een komen en gaan van gasten. ‘s Avonds ging ik er vaak even tussen uit, zeilen in de Marieholm. In de winter tijd om alles goed onderhanden te nemen en er vooral op uit te gaan met mijn gezin. Wintersporten vaak 2 weken lang.
De tijd gaat door het wordt Millennium jaar 2000. Tijd voor nieuwe keuzes. We besluiten dat we een punt gaan zetten nu de eigenaar terug is. Zo komen we op de Skatting 41 in Heeg terecht. Waar we met veel plezier wonen en werken. Pytsje pakte haar werk in de zorg op eerst bij Talant en nu is ze Thuisbegeleider bij de Thuiszorg. Voor mij een nieuwe start een eigen bedrijf: timmerwerk voor nieuwbouw, restauratie in en om huis en voor schepen, platbodems.
Www.scheepshout.nl Een eenmans bedrijf waar een ieder terecht kan.
Het was een uitdaging mijn verhaal in korte flits weer te geven.
Ik draag de Veer over aan Rian van Roeden.