De Veer van Rian van Roeden

18 mei 2015

in De Veer

Beste Sylboade lezers,

Ik heb de Veer doorgekregen van Max Rypma, waarvoor mijn dank. Ik zal mezelf eerst even voorstellen: mijn naam is Rink Anne van rianRoeden (roepnaam Rian), ik ben geboren in 1978 te Offingawier. Destijds was Offingawier, evenals Heeg, nog onderdeel van de Gemeente Wymbritseradiel. Ik kom uit een relatief klein gezin, ik heb één jongere broer genaamd Frederik. Tot mijn zesde jaar hebben wij in Offingawier gewoond, waarna wij verhuisd zijn naar Sneek. Wij kwamen te wonen in een nieuwbouw wijk aan de Geeuw.

Wij waren toen al vaak in Heeg omdat ik samen met mijn broer bij de WSH zeilen heb geleerd in de optimist. Ook hadden mijn ouders een zeiljacht welke in de gemeente haven ‘De Eendracht’ lag. In die tijd was Jan Lopik nog havenmeester op de Eendracht. Wij waren ieder vrij moment op de boot te vinden. Iedere vrijdagavond gingen wij aan boord tot zondagavond en ook de vakanties werden veelal op het water doorgebracht.

Na een aantal jaren zijn wij verhuisd naar Oudehorne. Dit dorp ligt in een bosrijk gebied tussen Heerenveen en Jubbega. Ik had de basisschool afgerond en ging daarna naar de HAVO in Heerenveen. Oudehorne ligt in een mooi gebied, maar als echte watersporters hielden wij het niet lang vol zover van het water. Al na twee jaar zijn mijn ouders opzoek gegaan naar een huis aan het water en zo zijn wij terecht gekomen in Goingarijp. Dit is een klein dorp aan het Sneekermeer tussen Joure en Terherne. Vanaf het moment dat wij hier zijn gaan wonen werd ons zeiljacht verkocht en kwam daarvoor in de plaats een sloep en een Yngling. Mijn broer en ik konden zo vanuit de tuin aan boord stappen en waren dan ook altijd op het water te vinden.

Ik had weinig interesse in het leren op school (de HAVO) en niet voldoende mijn best, waardoor ik na 6 jaar op de HAVO gezeten te hebben, nog steeds geen diploma had gehaald en van school af moest. De enige mogelijkheid die ik toen had was een MBO opleiding te gaan doen. Ik was een jaar of 18 en had echt geen idee wat ik wilde gaan doen en dus ook niet wat voor opleiding ik wilde gaan volgen. Na een aantal opendagen van verschillende opleidingen bezocht te hebben, werd mij interesse gewekt door de opleiding Transport & Logistiek. Dit vond ik een Interessante opleiding, dat bleek ook wel want ik slaagde met vlag en wimpel. Ik wilde graag verder studeren en de best aangeschreven HBO opleiding op logistiek gebied was de Vervoersacademie in Venlo (Limburg). Ik ging op kamers in Venlo. Deze 4 jarige opleiding heb ik in 3 jaar kunnen afronden. Na deze opleiding ben ik in Veghel aan het werk gekomen als transportplanner bij een grote staal- en roestvrijstaal groothandel, genaamd Thyssen Krupp Materials Nederland. Na anderhalf jaar kreeg ik een baan aangeboden door Intrapex B.V. een logistieke dienstverlener gevestigd in Venlo. Ik ben daar aangenomen als projectmanager en heb me daar in een aantal jaren opgewerkt tot adjunct directeur.

Ik wilde altijd al graag weer terug naar Friesland en op een gegeven moment kreeg ik daar de kans toe. Via mijn vader kwam ik er achter dat Jan Visser de jachthaven “Gouden Boaijum” te Heeg wilde verkopen. Zodoende zijn mijn broer en ik eind 2006 met hulp van onze ouders ons bedrijf Van Roeden Watersport begonnen op de Gouden Boaijum. Mijn ouders zijn in de jaren ’90 gescheiden en mijn moeder is in de zomer van 2007 ook naar Heeg verhuisd om ons wat te kunnen ondersteunen in het bedrijf. Ik woon zelf bij de haven en mijn broer woont in Akkrum. Wij beheren met veel plezier de jachthaven, we verzorgen alle soorten onderhoudswerkzaamheden aan boten en we verkopen nieuwe en gebruikte boten, tevens hebben we nog een aantal sloepen in de verhuur.

In de zomer van 2008 ben ik Bodil de Bruin weer tegengekomen, die ik nog wel kende van vroeger. Zij had inmiddels een leuke dochter van een jaar of 2, genaamd Intty Ann. Het klikte meteen goed tussen ons drieën en niet lang daarna hadden wij verkering. Na ongeveer anderhalf jaar zijn wij gaan samenwonen en zijn Bodil en Intty bij mij ingetrokken. Eind September 2010 is onze zoon Maxime geboren en momenteel gaan onze beide kinderen naar school in Heeg. Bodil heeft een leuke part-time baan gevonden bij het Pension “Aan het Water” in Heeg en is verder werkzaam in ons bedrijf. Wij wonen en werken nog steeds met veel plezier in Heeg!
Indien u geïnteresseerd bent in ons bedrijf en wat wij allemaal doen, verwijs ik u graag naar onze website: www.vanroedenwatersport.nl

Dit was mijn verhaal in een notendop, ik geef de Veer graag door aan Beitj Huismans.