It Wraldfinster

18 mei 2015

in It wrâldfinster

Heitje voor een karweitje
‘Heitje voor een karweitje’ start weer! Vorig jaar hebben we een actie gehouden voor ons Plankind Anthony Alexander Ana Alema in Ecuador. Wij sponsoren Anthony iedere maand met € 21,50. Plan investeert onze bijdrage in programma’s voor de mensen rondom ons sponsorkind. Zo dragen we niet alleen bij aan betere levensomstandigheden en toekomstkansen van één kind, maar ook aan een beter leven voor alle kinderen en hun familie in de buurt van Anthony Alexander. Plan zorgt voor bescherming, gezonde voeding, veilig drinkwater, goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Kortom: een betere toekomst. Via ons sponsorkind blijven we op de hoogte van wat er met ons geld gebeurt en kunnen we zien wat de impact is op het leven van Anthony Alexander en zijn omgeving.
De ondersteuning voor Alexander en zijn omgeving willen we graag voortzetten en daarom hebben we de actie ‘Heitje voor een karweitje’ opgezet waarmee we in één keer voor een heel jaar het geld voor ons Plan kind veilig kunnen stellen en waar we misschien ook nog een klein project mee kunnen ondersteunen. Het betreft dus een ‘heitje voor een karweitje’ actie. Kinderen krijgen dan geld voor het doen van klusjes. Vroeger was een heitje een kwartje (25 guldencent). Nu vragen de kinderen 50 eurocent voor een karweitje dat ze doen voor het goede doel. De kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen donderdag 9 april een kaartje mee naar huis waarop 6 smileys staan. Voor ieder karweitje kleuren ze een smiley en als de kaart vol is hebben ze € 3,- verdiend. De kinderen hebben hier 2-3 weken de tijd voor. Het streven is de kaart vol te krijgen! Het geld en de kaart kan bij de eigen juf of meester worden ingeleverd. We hopen op deze wijze voldoende geld bijeen te krijgen!
Boerderijbezoek groep 1 en 2
Groep 1 en 2 zijn op donderdag 26 maart jl. weer naar boer Bakker geweest om de lammetjes te bewonderen, te aaien en te knuffelen. Wat een feest om daar weer te zijn! De kinderen mochten ook nog bij de kalfjes kijken en in de grote koeienstal. Ook het spelen in het hooi en in het zand was weer geweldig! Nogmaals bedankt voor de gastvrijheid Klaas en Sietske Bakker! En we hopen tot volgend jaar!

Paasviering:

Samen met veel ouders en andere gasten vierden groep 1 t/m 8 donderdagochtend 2 april het verhaal van Pasen. Een korte toelichting op het thema ‘Opbloeien’ volgt hieronder.
Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. De keuze voor ‘Opbloeien’ als paasthema is dan ook niet zo verwonderlijk. Het sluit aan bij de beleving van het voorjaar waarin de natuur opleeft en tot bloei komt. Juist op dit moment vieren christenen de opstanding van Christus: het nieuwe leven dat begint vanuit duisternis en dood. Daarmee gaven de christenen een nieuwe betekenis aan het al bestaande joodse paasfeest. Dat was op zijn beurt ontstaan vanuit een oogstfeest in het nabije oosten waarbij de boeren dansten op de dorsvloer na het oogsten van het eerste nieuwe graan in het voorjaar. Ze waren de winter doorgekomen, er was weer nieuw brood, de wereld leefde op. Later werd dit oogstfeest een bevrijdingsfeest, Pesach. Het moment voor het volk Israël om de bevrijding uit de slavernij van Egypte te herdenken en te vieren. Het verhaal van een volk dat vrij wordt en tot bloei kan komen. Het paasverhaal van de opstanding werd ook verteld. We hebben samen veel gezongen, mooie opzegstukjes gehoord en kinderen die vertelden van eigen belevenissen waar ze verdrietig over waren en ook waar ze van opbloeiden!

Waterles:
Op maandag 30 en dinsdag 31 maart deden de groepen 6,7 en 8 mee aan de eerste indoor waterles van het project Bewegen Op Water. De stichting Bewegen Op Water en de buurtsportcoaches van de gemeente Súdwest-Fryslân hebben een tweejarig programma ontwikkeld om jongeren enthousiast te maken voor watersporten.
Het programma bestaat uit drie onderdelen. Van indoor, naar outdoor en vervolgens naar de watersportvereniging via de watersportknipkaart. Buurtsportcoaches geven samen met de stichting Bewegen op Water watersportgymlessen op basisscholen. Kinderen kunnen zo kennis maken met zeilen, windsurfen, suppen (stand up paddling) en kajakken in de gymzaal van hun eigen school. Daarna gaan de kinderen tijdens de watersportdagen het water op om het geleerde in praktijk te brengen. Volgens Alie Maaike Nagelhout, projectleider Bewegen Op Water, worden zo vele potentiele jonge watersporters bereikt.
Jongeren die door de gymlessen enthousiast zijn geraakt, kunnen een watersportknipkaart krijgen. Zij kunnen dan drie keer naar een watersportvereniging. Zo kunnen zij kennismaken met de sport bij een vereniging.

5x beter bezig:
Vanaf maandag 13 april start groep 6 met het 5x BeterBezig project van Groendoen. Wat kunnen kinderen doen om te zorgen dat de aarde haar werk goed kan blijven doen? Tijdens het project 5x BeterBezig komen in drie lessen alle aspecten van duurzaamheid aan bod. Vijf simpele spelregels laten zien hoe je goed voor jezelf en je medemensen zorgt, slim omgaat met spullen, energie en water, minder gifstoffen gebruikt en hoe je de natuur meer ruimte geeft.

Stickertour in scheepvaartmuseum.
Groep ¾ is op woensdag 8 april op stickertour door het scheepvaartmuseum geweest. Aan de hand van een stickerboek en stickervel ontdekten de kinderen het museum. Ze kwamen langs een maquette van Sneek, trekschuiten, skûtsjes, kanonnen, walvissen en schepen van ivoor. Toen alle stickers geplakt waren, was er nog even tijd om het Kindermuseum te ontdekken.

Maskerspel:
Groep 4b/5 deed dinsdag 14 april mee aan een theateractiviteit begeleid door docenten van ‘Theater Vreemd Hoofd’. Zij leerden spelen met maskers. Hoe gebruik je het lichaam om te spreken? Welke mogelijkheden heb je nog over als je stem en gezicht verstopt zitten achter een masker? Hoe laat je zien wie je bent en wat je voelt? De kinderen van groep 4b/5 werden tijdens de workshop uitgedaagd om met meerdere maskers te spelen en daarbij hun manier van bewegen en kijken aan te passen.

Schoolvoetbal:
Op woensdag 15 april is het schoolvoetbaltoernooi voor scholen uit de voormalige gemeente Wymbritseradiel. It Wrâldfinster was vorig jaar de kampioen en daarom organiseren wij het toernooi ook dit jaar weer in Heeg. Dat zou niet kunnen zonder de onvolprezen medewerking van vv Heeg. Johannes de Jong, Freerk van Ommen en Harmen Haanstra helpen ons om de organisatie weer goed op poten te zetten. Op 13 maart vond de loting voor het toernooi plaats.
Tijdens het toernooi kunnen de teams aan elkaar een ‘blauwe kaart’ geven: een kaart voor betoonde sportiviteit tijdens de wedstrijd. Het team kan via de gewonnen blauwe kaarten in aanmerking komen voor kaartjes van een wedstrijd van Jong Oranje in 2015. Natuurlijk is er ook weer een prijs voor de meest mooie en originele mascotte!