De Heamielpankoek – Een nieuw streekproduct!

21 juni 2015

in Overig nieuws

HeamielIn de Sylboade van de maand mei hebben jullie al kunnen lezen dat er in Heeg een nieuw streekproduct komt: de “Heamielpankoek”,  gebakken op de boerderij van Haye en Akke Ketelaar aan de Alde Skatting. Een eeuwenoud gerecht van de boerderij van nu!

De samenstelling van de pannenkoek was streekgebonden. Het beslag bestond altijd uit meel (van graan wat er lokaal werd verbouwd),  eieren en vloeistof in de vorm van melk of water. Overal in de wereld werd en wordt de pannenkoek gegeten. In Friesland kregen de boeren rond 1800 de pannenkoek als  heamiel, de feestelijke maaltijd als het hooi van het land was.  De pannenkoek werd op de boerderij gebakken van de melk van de koeien, eieren, boekweitmeel en tarwebloem.  De boekweit en tarwe werd op het land verbouwd.

De Heamielpankoek van de boeren is terug van weggeweest en wordt vanaf deze zomer gebakken op onze boerderij. De Heamielpankoek is een pannenkoek met een bijzonder en puur karakter. De pannenkoek krijgt zijn unieke en volle smaak doordat de rauwe verse melk van de koeien in de pannenkoek wordt verwerkt.  Aan het beslag worden de verse eieren toegevoegd van de kippen die op onze boerderij scharrelen en de tarwemeel die bij molen ’t Lam in Woudsend wordt gemalen. Het meel voor de pannenkoek is meel dat op ambachtelijke wijze door de molenaar wordt gemalen. De goede smaak van het meel komt o.a. doordat de kiem – die allerlei smaakvolle oliën bevat – in het meel blijft zitten. Dit is niet het geval bij machinaal malen, waar de kiem eruit wordt gehaald om de houdbaarheid te verhogen. De tarwe wordt (weer) in Friesland verbouwd, boekweit van nu komt uit Oost Europa en China en wordt daarom nu niet aan het beslag van de Heamielpankoek toegevoegd. Kortom, een product uit de streek!

Vanaf 12 juni ligt de Heamielpankoek in het schap van de Coöp. Ze zijn per 6 stuks vacuüm verpakt. De Heamielpankoek is wel duurder dan de pannenkoek die nu in schap ligt, maar het verschil zult u proeven!

Meer informatie over de Heamielpankoek is te vinden op www.heamiel.frl.

En voor degene die aan het heamiel gaat, lekker ite!

Met vriendelijke groeten,  Akke de Jong