Maaitiid yn it Heempark

14 juni 2015

in Natuur in en om Heeg

Het Heempark beleeft in het voorjaar haar mooiste seizoen. De bomen zijn frisgroen, struiken bloeien en tussen het gras komen de mooiste bloemen tevoorschijn. Fluitenkruid en koolzaad tieren welig en in het noordelijk gedeelte komen de gevlekte blaadjes van de orchideeën talrijk tevoorschijn en zullen een prachtige paarse deken vormen.

Van ’s ochtends vroeg tot in de avond is het zingen van vele vogelsoorten te horen, dit betekent dat weer vele honderden vogels de weg naar het Heempark hebben gevonden. En dat is precies waar het Heempark voor bedoeld is: een veilige broedplaats bieden, zodat alle vogels hun nageslacht groot kunnen brengen.

Maar dat laatste schort het helaas de laatste tijd behoorlijk aan. Het hele jaar door worden hondenbezitters gevraagd hun hond aangelijnd te houden en de uitwerpselen mee te nemen. In het broedseizoen – dat duurt van half maart tot half juli – wordt gevraagd de honden kort aangelijnd te houden, zodat ze niet in de struiken en in het riet kunnen komen. Op deze plaatsen broeden namelijk heel veel kleine vogeltjes.

Het is gebleken dat dit verzoek te veel gevraagd is: de extra bordjes die zijn opgehangen worden regelmatig los gerukt en vele honden worden gewoon los gelaten. Ook wordt overal poep gevonden en hoe belachelijk: poep dat eerst schijnheilig in een zakje wordt opgeraapt wordt later met zakje en al weg geworpen of zelfs op een van de vele zitbankjes achter gelaten.

Voor het bestuur van het Heempark is een en ander aanleiding met de gemeente in overleg te gaan om het park in het broedseizoen maar helemaal verboden gebied voor honden te laten verklaren als er geen verbetering optreedt. Aan hondeneigenaren die wél hun hond netjes aanlijnen het verzoek degenen aan te spreken die de hond los laten. Ook is de gemeente gevraagd extra te controleren.

Het is zeer frustrerend voor de vrijwilligers – die alle moeite doen om het Heempark tot een broedparadijs te maken – aan te moeten zien hoe vele hondeneigenaren de regels van het Heempark aan hun laars lappen. De goeden moeten het met de kwaden ontgelden, er zijn heus wel mensen die de hond aangelijnd houden en de poep keurig deponeren in het daarvoor bestemde hondentoilet bij de ingang van het park.

houten beeldje

houten beeldje

Daarnaast is er helaas sprake van nog meer verstoring én vernielingen in het park. Het betreft hier een groep jongens die menen overal in het park hutten te kunnen bouwen, vogelhokjes van de bomen rukken, een meerkoetnest kapot maken, beeldjes vernielen, de kabouters uit de grond rukken en noem maar op.

Ook voor de kinderen gelden regels, met als voornaamste dat er alléén mag worden gebouwd in het gedeelte achter Van der Heide, ten noorden van de grote bult en rechts van het pad.

Wij moeten helaas constateren dat deze groep niet luistert naar de verzoeken van de vrijwilligers en als ze worden weggestuurd brutaalweg meedelen dat ze dan wel in een ander deel van het park rotzooi zullen schoppen. Ouders die vast wel weten dat het om hun jongens gaat, willen wij vragen hun kinderen aan te spreken en leren respect te tonen voor de natuur en de bezittingen van anderen.

U bent van harte welkom te komen genieten van al het moois in het Heempark, mits …..  u niet afwijkt van de gebaande paden. Het Heempark is machtig mooi, laten we er met z’n allen voor zorgen dat het zo blijft !!!!

Namens bestuur en vrijwilligers van het Heempark Heech,
Coby Ydema, secr.

Heempark

Heempark