Ambulance boot ligt paraat in Heeg

29 juli 2015

in Overig nieuws

Ambulance boot

Ambulance boot

Sinds enkele weken is Heeg voorzien van een ambulanceboot. Deze boot is eigendom van de RAV Fryslân en Antonius Zorggroep Sneek en werd voorheen ingezet tijdens grote evenementen op het water. De RAV Fryslân heeft nog een boot, die permanent inzetbaar is en in Sneek gestationeerd.

Nu heeft de zuidwesthoek van Friesland dus ook een ambulanceboot, die het hele seizoen (mei t/m oktober) beschikbaar is voor calamiteiten op het water. Je kunt hierbij denken aan mensen die tijdens de waterrecreatie iets overkomt, waarbij directe hulp nodig is. Het stationeren van de ambulanceboot tijdens het vaarseizoen in Heeg is een pilot. Eind dit jaar zal er een evaluatie plaats vinden.

Boten van diverse hulpdiensten in Fryslân spelen een belangrijke rol tijdens een incident op het water. Ze zijn direct beschikbaar voor het verlenen van eerste hulp. De professionele hulp zal door ambulancebroeders worden uitgevoerd. Zij worden met de ambulanceboot, bestuurd door 2 opgeleide vrijwilligers uit Heeg, naar het incident gevaren

In verband met de centrale ligging in het waterrijke gebied van de zuidwesthoek is Heeg gekozen als standplaats voor de ambulanceboot. De ambulanceboot kan dus ingezet worden in de hele zuidwesthoek en ligt in de haven van Jachtwerf Heeg B.V., It Bûtlân 14 te Heeg. Alarmering van de ambulanceboot verloopt op initiatief van de Meldkamer Noord Nederland (112).

Met de ambulanceboot is de dienstverlening en service op het water van de zuidwesthoek van Friesland uitgebreid. Voor alle recreanten, of dit nu bezoekers zijn of eigen inwoners, is directe hulp op het water van levensbelang.