Nieuws uit de Dorpstuin

29 juli 2015

in Dorpstuin

Compostcompost

Sinds begin mei hebben wij de compostmolen achter Talma State in gebruik genomen. Al het etensafval uit de keuken van Talma State gaat er in samen met kartonsnippers, zaagsel en/of versnipperde eierdozen. De verhouding tussen het etensafval en de snippers is belangrijk. Papier en hout zijn bronnen van koolstof en voor goede compost is voldoende koolstof nodig. Daarnaast nemen de snippers vocht op zodat het mengsel niet te nat wordt.

Dat het in de eerste week nog niet goed ging, is weinigen rondom en in Talma ontgaan. Het geurde niet naar roosjes, zullen we maar zeggen. Intussen hebben we de verhouding tussen etensresten en zaagsel/karton beter onder de knie en de geur is grotendeels verdwenen.

Het composteren zelf gaat boven verwachting goed. De temperatuur in het vat moet flink hoog zijn om eventuele ziektekiemen te doden. Dat het heet is, is duidelijk: de stoom komt soms uit de zijkanten! En de compostthermometer bevestigde dat: 80°C… Als u dit leest, is de eerste portie klaar om te worden verwerkt in de dorpstuin.

De dorpstuindag die niet door ging… en plantjes die toch geruild werden

Twee weken vóór de geplande Dorpstuindag beseften we dat we het niet zouden gaan halen. Veel van ons zijn erg druk met het Groene Dorpsplein en ziekte binnen het organiserende team was de druppel: we besloten het evenement af te blazen. Helaas had het nieuws niet iedereen bereikt. Enkelen zijn toch (met plantjes) gekomen. Gelukkig stonden er op de dag zelf kratten met plantjes klaar zodat er toch geruild kon worden.

Pompoenenpompoenen dorpstuin

Vanaf hier alleen maar leuk nieuws! In de meivakantie hebben we samen met kinderen van de BSO pompoen- en kalebaszaden geplant. Ze staan langs het hek van de BSO zodat die dienst kan doen als raamwerk waartegen deze planten mogen op groeien. In oktober hopen we op een mooie oogst. Eind oktober (halloween) mogen de kinderen de pompoenen uithollen en er mooie figuren uitsnijden. En van de inhoud maken wij een heerlijk soep! We houden u op de hoogte!

Er is veel moois te zien (en te proeven) voor en achter Talma State. Kom eens langs.

Doe mee!
Wil je meehelpen om Heeg groener te maken? Meld je aan als vrijwilliger. De opzet is: wie mee-tuiniert, mag mee-oogsten. Enthousiast? Stuur ons een mail: email hidden; JavaScript is required. Of kom gewoon eens langs. Op vrijdagmiddag tussen 2 en 3 uur is meestal wel iemand van ons aanwezig. Meestal in de groen(t)e beweegtuin achter Talma maar anders in de bloementuin aan de voorkant.

Blijf op de hoogte!
Meer nieuws over de Dorpstuin vind je op facebook.com/DorpstuinHeeg of duurzaamheeg.nl/category/dorpstuin.