Timmerdorp Heeg

29 juli 2015

in Evenementen

Timmerdorpen….je ziet ze steeds meer in onze gemeente. In Heeg vindt het op 7-10 juli voor de derde keer plaats. Maar liefst 150 kinderen van 8-12 jaar bouwen dan in vier dagen een dorp. Akke de Jong is één van de organisatoren. Zij vertelt over alle ins en outs van het Timmerdorp.

Wat houdt het Timmerdorp precies in?

“Het thema dit jaar is ‘op de set!’. De kinderen maken in 20 groepjes een decor van hun favoriete tv-programma, serie of film. Twee bekende mannen openen de Timmerdorpweek. De kinderen zijn die week driftig aan het timmeren, knutselen en spelen. Zowel jongens als meisjes doen mee. Op donderdag kan iedereen de bouwwerken bewonderen tijdens de openhuttenroute. Dan spelen de kinderen ook een scene uit een film/tv-programma. Vrijdag breken we alles weer af. De pallets verschepen we naar het eiland De Rakkenpolle. Daar steekt de brandweer ze ’s avonds in brand. Iedereen is welkom bij de afsluiting. We reiken dan ook de prijzen uit voor de mooiste hutten.”

Wat maakt het timmerdorp zo leuk en uniek?

“De kinderen hoeven niet meer te luisteren naar wat de juf of meester zegt, maar kunnen zelf bedenken wat ze willen maken. Lekker met vriendjes en vriendinnetjes samen iets bouwen. Dat vinden ze geweldig. Met één begeleider op een groep maken ze de prachtigste bouwwerken.”

Wat moeten jullie precies regelen?

“De taak van de Timmerdorpgroep is om alles in goede banen te leiden. De buurtsportcoach van de gemeente organiseert de animatie en neemt veel regelwerk op zich. We krijgen ook hulp van de vele jongeren die hun maatschappelijke stage bij ons volgen. We regelen pallets, spijkers, zagen, hamers, eten en drinken en zorgen voor de veiligheid van de kinderen. Verder werven we mensen die de groepjes begeleiden tijdens het bouwen.”

Wat maakt het vrijwilliger zijn zo leuk?

“Het is prachtig om te zien dat de kinderen het zo naar hun zin hebben en dat je daar als vrijwilligers, sponsors en het VVV een steentje aan kunt bijdragen. Met z’n allen kun je veel!”

Heb je nog leuke anekdotes?

“Ouders passen hun vakantie aan de data van het Timmerdorp aan! Het is razend populair: binnen een week zaten we vol. Er komen nog steeds aanmeldingen binnen, dus we hebben een wachtlijst. Wie weet kunnen ze volgend jaar meedoen. Ze kunnen altijd komen kijken bij de openhuttenroute en zijn ook welkom bij de afsluiting op De Rakkenpolle. Je kunt met je eigen bootje naar het eiland of met een sloep die om 20:00 vertrekt vanaf de Syl in Heeg.”