Sup 11 Merentocht 2015

6 september 2015

in Evenementen

Supboard, je ziet het steeds meer op het water. Individueel of in groepjes, zie je ze staande op een board peddelend voorbij glijden. Zomers, maar ook in het voor- of najaar en zelfs s ’winters, alleen of in groepjes. Frank Hettinga uit Heeg was een van die mensen en hij heeft vorig jaar het initiatief genomen om een driedaags evenement neer te zetten met suppen (Stand up Paddle surfing of peddelsurfen) vanuit Heeg; de ‘SUP 11 Meren Tocht’, dit met ondersteuning van de vele vrijwilligers uit de ‘Sup-wereld’ en enkele W.S.H. vrijwilligers.

De tweede editie was dit jaar in het weekend van 10 t/m 12 juli en het programma was vrijdag sup-clinic’s voor alle kinderen in Heeg, een special clinic voor de wedstrijd-suppers op de vrijdag avond met aansluitend sprint wedstrijden op de Weisleat vanaf Watersport camping Heeg. Want daar hadden de meeste deelnemers zich genesteld en dat was ook het vertrek- en eindpunt van dit drie daags gebeuren.

Voor zaterdag en zondag stond er beide dagen een lange afstand wedstrijd van 40 km op het programma voor de wedstrijd-suppers en voor de toer-suppers iedere dag een mooie tocht van bijna 20 km rondom, en in de buurt van Heeg. Beide groepen trokken zo’n 25 deelnemers.

Sub 11-merentocht

Sub 11-merentocht

Zaterdagmorgen was het mooi zomers weer om te suppen en om 09:15 uur was het startschot voor wedstrijd-suppers welke massaal door Heeg en de openstaande draaibrug richting Woudsend vertrokken. Hun vervolgroute het Koevordermeer, Langweerder Wielen, Jentjemeer, Langstaartenpoel, Goëngarijpsterpoelen Joustervaart en via Uitwellingerga (it Ges) naar Sneek naar de verplichte (15 minuten) pauze plek. Vervolgens door Sneek en via de Geeuw naar IJlst waar ze de toer-suppers achterop kwamen om gezamenlijk door het stadshart van IJlst richting Heeg en de finish op ‘De Syl’ te gaan. Tussen palingaak en startschip werd om 14:05 uur Ricardo Haverschmidt als eerst afgetoeterd. 2,5 Minuut later volgden Jasper Overbeek en Jochem Steur. Janneke Smidt, de eerste dame kwam als 8e op 24 minuten achterstand binnen.

De toer-suppers hadden er voordat ze de wedstrijd-suppers tegenkwamen al een tocht via Osingahuizen, Nijezijl, Oosthem en de Oude Rien naar de Geeuw op zitten voordat ze op de gezamenlijke terugweg terecht kwamen voor de gezamenlijke terug weg naar Heeg.

Voor zondag stond er een 40 km rondje Nijezijl, Bolsward, Workum, Gaastmeer, Fluessen en Heegermeer voor de wedstrijd-suppers op het programma en voor de toer-suppers een rondje Idzega, Ringwiel naar Gaastmeer om op de gezamenlijke terugweg naar Heeg uit te komen.

Maar het weer was veel minder dan de zaterdag en de wind juist meer wat zeilers prachtig vinden en waar suppers een gruwelijke hekel aan hebben want wind is ook meteen golfjes.
En die wind zou in de loop van dag alleen maar gaan toenemen.
Vanwege de veiligheid van de suppers is besloten de wedstrijd-suppers het rondje in tegengestelde richting te laten uitvoeren en voor de toer-suppers een alternatieve route te nemen met meer beschut water waaronder alle Poelen achter Heeg.

Ook nu was het weer een spannende race waarbij de eerste 4 tot Bolsward (pauze plek) een voorsprong opbouwden van ongeveer een kwartier wat later in Heeg nog steeds zo was. Ook deze race werd gewonnen door Ricardo Haverschmidt met op vier minuten Jochem Steur als 2e nipt voor Jasper Overbeek. Ook nu weer was Janneke Smidt (11e) de beste dame alleen was de achterstand verdubbeld wat wel aangeeft dat deze dag veel zwaarder was dan de eerste.

Hierbij de uitslag waarbij vermeld kan worden dat zowel de eerste dame als heer een startbewijs hebben verdiend voor de Elfstedentocht (www.sup11citytour.com) welk in september wordt uitgevoerd.

Heren:                                       11-07-2015 39 km  12-07-2015 41 km

Ricardo Haverschmidt                  4:35:20                  5:03:45
Jasper Overbeek                          4:37:49                  5:07:36
Jochem Steur                               4:38:08                  5:07:35

Dames:                            11-07-2015 39 km  12-07-2015 41 km

Janneke Smidt                            4:59:07                  5:51:26
Tineke Merkus                             5:13:45                  6:10:07
Morene Dekker                            5:25:19                  6:13:56

Meer weten, of foto’s zien, op www.facebook.com/sup11merentocht is alles terug te vinden.