Nieuws uit de Dorpstuin

23 november 2015

in Dorpstuin

Oogstfeestje achter Talmalogo-dorpswtuin

Het was een prachtige nazomerdag, afgelopen zaterdag 26 september. Zonnetje, weinig wind, graadje of 18. Perfect weer voor een oogstfeestje. De vrijwilligers van de dorpstuin hadden allerlei lekkere gerechten bedacht voor de groente, fruit en kruiden uit de Dorpstuin en het Heempark.
Samen met de bezoekers hebben we heerlijk gekookt, gebakken, geperst en gefrituurd. Van de appels – een fietskar vol! – uit het Heempark hebben we heerlijk vers sap geperst.

Van de courgettes werden spannende koekjes gebakken. En van de kruiden – o.a. tijm, peterselie, rozemarijn – zijn tapenades gemaakt. Heerlijk met een stukje stokbrood.

En er was soep. Veel soep. Niet alleen buiten werd de soep uitgedeeld. Ook binnen in Talma werd de soep aan de bewoners geserveerd. Naar het schijnt, is alles opgegaan. Een teken dat het lekker was.

De aardappelen die in april in de autobanden gepoot waren, mochten eindelijk worden gerooid. De kinderen vonden dat een prachtig klusje. Vervolgens werden ze gewassen en verwerkt tot heerlijke patatten (de aardappelen, niet de kinderen). Bijna twee manden vol piepers hebben zo hun weg richting de magen van vooral de kinderen weten te vinden. Veel bezoekers vroegen naar het recept om zo van verse aardappelen friet te maken. Elders in de Sylboade vindt u het recept, ook van de kruiden die i.p.v. alleen zout over de gebakken frieten gingen.

Het was een heerlijke, relaxte middag. Mensen bleven lekker lang om te genieten van het lekkers en van het herfstzonnetje. Gezellig samen in de Dorpstuin. Hier doen we het allemaal voor.

Plannen voor dit en komend jaar

Het tuinseizoen is nu echt op zijn einde. We zijn nu bezig om de tuinen winterklaar te maken. Maar er staan nog een paar dingen op stapel. Zo gaan we nog vóór het einde van het jaar bij Talma allerlei fruitplanten en –boompjes planten. We hebben nu al een stuk met plukfruit, o.a. bosbessen, kruisbessen, frambozen en aardbeien. Daar gaat nog veel lekkers bij komen. Op dit moment zijn we de planten aan het uitzoeken. Hopelijk kunnen we daar met z’n allen volgend seizoen al van smullen. We houden je op de hoogte.

Verder krijgt het Groenplein steeds duidelijker vorm. Wellicht is men nu (begin november) al bezig met grondverzet, zo niet: dan duurt het niet lang meer.

En nu de winter voor de deur staat, is het tijd voor evaluatie en plannen voor het komend tuinseizoen. Daarover meer in de volgende Sylboade. Of lees het laatste nieuws op onze website duurzaamheeg.nl/category/dorpstuin of Facebook: facebook.com/DorpstuinHeeg. Als u suggesties of wensen heeft, we horen het graag.

Doe mee!

Wil je meehelpen om Heeg groener te maken? Meld je aan als vrijwilliger. De opzet is: wie mee-tuiniert, mag mee-oogsten. Enthousiast? Stuur ons een mail: email hidden; JavaScript is required. Of kom gewoon eens langs. Op vrijdagmiddag tussen 2 en 3 uur is meestal wel iemand van ons aanwezig. Meestal in de groentetuin achter Talma maar anders in de bloementuin aan de voorkant.