Ho! Net yn ‘e Kliko!

22 december 2015

in Overig nieuws

Papier….Net yn’e Kliko!

Elke maand staat een andere afvalsoort centraal en deze keer is dat papier. Heel toepasselijk in een maand waarin we met z’n allen flink wat rollen sinterklaas- en kerstpapier gebruiken. Gooi al het cadeaupapier en surprisekarton straks NIET in de grijze container maar in de oud papierbak. Zet het op vrijdag 18 december langs de weg en Crescendo heeft er ook nog plezier van. Er zijn ook nog genoeg andere redenen om oud papier en karton niet in de grijze kliko te gooien. De werkgroep Ho! Net yn’e Kliko! heeft ze op een rijtje gezet, zie elders in deze Sylboade.

En omdat het herfst is geven we ook nog wat ideetjes over andere afvalsoorten:

hergebruik snoeihout

hergebruik snoeihout

Snoeihout….Net yn´e Kliko!

Je kunt het in kleine stukjes in de groencontainer doen maar je kunt van snoeihout ook iets leuks maken in eigen tuin of buurt. Het mooiste resultaat krijg je als je twee rijen palen of dikke gesnoeide takken in de grond zet en de ruimte daartussen opvult met takken. Je kunt de wal zo lang maken als je wil, in je eigen vorm. Zo kun je een takkenwal ge-bruiken als erfscheiding of om een zit/speelplek beschutter te maken. Behoefte aan een voorbeeld? Ga kijken in het heempark! Op zaterdag 8 november heeft een groep dorpsgenoten, jong en oud, karrevrachten snoeihout verwerkt tot een wal. Iedereen vond het leuk om te doen en het resultaat mag er zijn.

En niet onbelangrijk: vogels en egeltjes zijn dol op takkenwallen!

Bladeren…..net yn’e Kliko!

Je kunt ze in de groencontainer doen maar je kunt ze ook in je eigen tuin composteren. Het is makkelijk en je doet je planten en de bodem er een groot plezier mee. Eigenlijk zonde dus om ze door de gemeente te laten afvoeren. In de plantenborders kun je ze gewoon laten liggen, in de loop van de winter verteren ze vanzelf. Op het gras laten liggen is slecht voor de grasmat. Hark ze bij elkaar en stort ze tussen de planten of in een korf ergens in een schaduwrijk hoekje van je tuin. Na een jaar kun je de bladcompost gebruiken. Een bladkorf is makkelijk zelf te maken. Behoefte aan een voorbeeld? Ga kijken in de dorpstuin achter Talma!

Doch ek mei!kliko

Bij het verschijnen van deze Sylboade is de eerste maandprijs van € 100 gevallen. Doe ook mee en meld je aan! Mail naar email hidden; JavaScript is required of vul een briefje in bij de COOP. Meer informatie over de campagne kun je vinden op
www.duurzaamheeg.nl/ho-net-yn-e-kliko/.