Basisschool It Wraldfinster

5 februari 2016

in It wrâldfinster

wraldfinsterDat wenst It Wrâldfinster jullie allemaal toe in het jaar 2016!
Maar eerst hebben we nog wat dingen te melden die in december bij ons op school zijn voorgevallen.

Sinterklaas:
Natuurlijk is Sinterklaas met z’n Zwarte Pieten bij ons op school geweest, het had wel wat voeten in de aarde, want Sint z’n boot was in de rietkraag van het Heegemermeer beland. Maar gelukkig waren er mensen met een alternatief wraldfinster-1vervoer en zo is Sinterklaas met de quad op school gekomen en hij had zelfs de cadeautjes meegenomen, een hele geruststelling voor de kinderen. Ook kreeg Sinterklaas een nieuwe staf aangeboden van één van de pake’s van de Jozefschool, dat Sinterklaas kon up to date het Sinterklaasfeest vieren op beide scholen.
Schoolschaatsen:
Groep 6, 7 en 8 zijn wezen schoolschaatsen en wel vier keer op een dinsdagochtend. Met hulp van ouders, meester en juffen werden de kinderen naar de schaatsbaan Thialf vervoerd en daarna kon er worden geschaatst en werd de kinderen een goede schaatstechniek aangeleerd. Nu maar hopen dat er een leuke winter op volgt, zodat de kinderen hun schaatstechniek kunnen onderhouden.
Bruggen bouwen met muziek:
De groepen 6 van beide scholen doen mee aan Bruggen bouwen met muziek en ze hebben al een startconcert achter de rug. Op 9 november zijn ze van start gegaan met een eigen instrument zoals een dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, gitaar en keyboard. Dit alles in samenwerking met “Crescendo”, Akte2 en Atrium-Sneek, een injectie voor ons muziekonderwijs!

Sterrenregen:
Zo heette de kerstmusical van It Wrâldfinster, de twee weken na Sinterklaas werd er driftig ingestudeerd en geoefend. Zo moesten alle kinderen verschillende dansen instuderen, allemaal sterrendansen, wat later bij de opvoering een prachtig resultaat opleverde. Sterren geven licht en wijzen de weg, zoals de wijzen wel hebben gemerkt. Ook in Heeg zijn er sterren neergedaald, hiervan zijn reportages gemaakt en ze werden als stermomenten in het Kerstjournaal vertoond. Zo werd er stilgestaan bij het goede werk van Dorkas en de voedselbank. Al met al een drukke, maar vooral gezellige tijd voor de kinderen, de juffen en meesters.

Groep 8:
Voor de kinderen van groep 8 komt er een drukke tijd aan in het nieuwe jaar. Ze moeten zich gaan oriënteren op de toekomst, er volgt een informatiebijeenkomst op school voor de verschillende soorten voortgezet onderwijs en er zijn allerlei doedagen ingepland, zodat de kinderen kunnen snuffelen op verschillende scholen in Sneek.

Leerling volgen:
Januari is voor ons en de leerlingen ook weer de maand waarin we de toetsen van het CITO-leerlingvolgsysteem afnemen. De resultaten krijgen de ouders te horen op de 10 minuten avonden eind februari, ook krijgen de kinderen dan hun eerste rapport mee. Tegelijkertijd worden de groeps – en individuele plannen bijgesteld voor het tweede deel van het schooljaar.

‘Snappet’:
Half januari beginnen groep 6, 7 en 8 met het maken van lessen op een tablet, elk kind krijgt een tablet en kan werken binnen de bestaande reken – en taalmethodes. De leerkracht geeft instructie en volgt het werk via “een dashboard” op de voet en kan daardoor meteen met aanvullende instructie inspelen daar waar het nodig is. Geen tijdverslindende correctie achteraf en voor de kinderen werkt het resultaat -, concentratie -, motivatie – en tempoverhogend. Leerstof is volledig kindvolgend. Kun je meer aan, dan doe je ook meer, heb je ondersteuning nodig, dan krijg je die meteen. Leerkrachten krijgen in januari een bijscholingscursus om het werken met Snappet onder de knie te krijgen. Een heleboel scholen werken al met Snappet en wij moeten/willen in de vaart der volkeren mee.

Bogerman 60 jaar:
Er was door het Bogerman college een wedstrijd uitgeschreven: de kinderen moesten beschrijven en tekenen hoe Bogerman er over 60 jaar uit zou zien. Jeldau en Rick waren met hun inzending genomineerd maar zijn jammer genoeg niet doorgedrongen tot de finale.