De Veer

2 maart 2016

in De Veer

 

Bedankt Tamara voor de veer!
Misschien wel leuk om te vertellen hoe Tamara en ik elkaar hebben leren kennen! Ik woonde op de Djipsleatswei, en hoorde dat er veernieuwe mensen kwamen op de buurt en dat er een meisje van mijn leeftijd bij zat. Volgens mij liep ik wel 10 keer op een avond voor hun huis langs om haar aandacht te krijgen en al snel waren we dikke vriendinnen. We hebben samen heel wat gezellige feestjes meegemaakt, maar zijn op een gegeven moment toch uit elkaar gegroeid. Ik denk dat het zo richting 2006 was dat we elkaar weer spraken in het dorpshuis van Heeg, het was als vanouds, snel spraken we wat af om bij te kletsen en dat kletsen doen we nog steeds.
Ik ben Esther Posthuma, moeder van 3 prachtige dochters, Lenie (11), Ymie (9), Doutsen (5) en getrouwd met Minze Posthuma. Op 22 Januari in de strenge winter van 1979, ben ik geboren op de Djipsleatswei nummer 1, dochter van Theo en Eeuwkje Potma, enigste dochter, want zo’n leuke als mij, dat lukt nooit een 2de of 3de keer! Tot ongeveer mijn 18de woonden we op de Djipsleatswei en wat was dat een gezellige buurt, het waren allemaal kinderen en we speelden er veel op straat. Later verhuisden we naar de Skatting, waar mijn ouders nu nog steeds wonen. Als klein meisje heb ik veel geturnd bij SSS Heeg, we kregen les van Juf Ytsje en juf Anna en als het even kon hielp ik met de gym lessen van de aller kleinsten. Mijn ouders waren/zijn echte watersporters, we hadden een boot en zeilden veel. In de zomer pakte mijn moeder ieder weekend de tassen om dan het weekend op het water door te brengen en te zeilen. Mijn vader heeft samen met Geert Cnossen het jeugdzeilen opgezet. Ze startten met 10 gele bootjes waar ik ook de eerste lessen in heb gehad. Later kreeg ik andere hobby’s, La bohemme, Ald Wal, de Dokter de Boeier etc etc. Nu vind ik mijn ontspanning in zanglessen, etentjes met vriendinnen, tennis, zo nu en dan een leuk feestje, of gewoon als we met ons vijven thuis zijn, houtkachel aan en samen op de bank!
Ik ging naar de Jozefschool en daarna naar De Sint Jozef mavo in Sneek die na een jaar fuseerde met de RSG. In de zomermaanden werkte ik bij Hotel Restaurant de Watersport in Heeg, eerst in de keuken later in de bediening, zo ook bij Jonas in de Walvis. Meer vakantie werk deed ik bij Watersport de Jong. Na de Mavo ben ik naar Leeuwarden gegaan naar het Friesland college. Daar haalde ik mijn MDGO-VP diploma om daarna nog een jaartje mbo-vp te doen met als richting kind en kraamgeneeskunde! In dat jaartje heb ik stage gelopen op de kinderafdeling van Sneek, waar ze nog niet gewend waren aan stage lopers van mbo nivo4 en zo kreeg ik het gevoel dat ik niet in een ziekenhuis thuis hoorde. Ik zag een advertentie van een kraamzorg buro in de krant staan waar ik op solliciteerde. Zo’n 3 jaar ben ik als kraamverzorgende aan het werk geweest, tot ik weer wat anders wilde proberen. Van alles heb ik gedaan. In de Ielannen werkte ik met dementerende gehandicapten, via een thuiszorgburo in harlingen verpleegde ik jongens met de ziekte van Duchenne en een man met ALS en via een thuiszorg organisatie in Sneek verpleegde ik ook jongens met een spierziekte.
Ik had in die tijd alweer een tijdje dikke verkering met Minze en zo kochten we een huisje aan de abbegaasterketting in Abbega, waar in 2004 Lenie werd geboren en in 2007 Ymie. Ons huisje werd nu toch echt wel wat klein en voor Minze zijn ouders, die om de hoek woonden werd de boerderij te groot, dus ruilden we van stek! Doutsen werd geboren in 2010 en ons gezin was compleet. Vanaf toen begon de heimwee naar Heeg, naar meer roering, de winkeltjes, even op de fiets naar de supermarkt of een spontane terras afspraak met vriendinnen. Ik was veel alleen met de meiden, vooral ook omdat Minze het druk had als zelfstandig ondernemer van zijn eigen fietsenwinkel Profile Rodenburg in Sneek en ondertussen een tweede vestiging had geopend op de lemmerweg. Na een tip hadden we gehoord van een stuk grond op de Daam die we konden kopen van fam. Van Malsen! We wonen nu bijna 3 jaar in Heeg op de Daam 3, maar hebben zo’n 10 jaar in Abbega gewoond, in een woonboerderij aan de Bolswardervaart.
Zoals ik al vertelde wonen we hier nu bijna 3 jaar, maar hebben we nog niet veel kennis gegeven van het feit dat we hier aan huis fietsen maken of de fiets mee nemen naar Sneek voor reparatie. Er is een kleine reparatie werkplaats in onze loods gemaakt en ook voor bv. een nieuwe fietstas, bel, mand, band etc. kunt u bij ons aanbellen. Op de deur staat mijn nummer(0613629399), dus bel gerust. Ik ben niet altijd thuis omdat ik ook werkzaam ben als taxi voor de meiden, ballet, muziekles, gym etc! De veer geef ik door aan mijn neef Johan Potma.
Groeten,
Esther Posthuma