Stichting AAp – Recyclen voor een goed doel!

5 april 2016

in Goede doelen

Hallo inwoners van Heeg e.o.

Iedereen kent de oranje inzamelbox geschikt voor cartridges, toners en kapotte mobiele telefoons, die bij Gerritsma staat. Het gaat goed met het inzamelen. Het inzamelen is een succes. Mooi is ook dat het inleveren niets kost. In Nederland belanden jaarlijks miljoenen lege cartridges uit printers en kopieermachines bij het afval. Talloze oude mobiele telefoons eindigen afgedankt in een la of kast. Alles wat terecht komt in de oranje inzamelbox, wordt opnieuw gebruikt of gerecycled. AAP ontvangt een vergoeding voor elke bruikbare ingeleverde cartridge en telefoon. In 2014 werden 279 dieren opgevangen en 172 (her)geplaatst.

In 2014 zijn er totaal 201.500 mobieltjes en cartridges ingeleverd met het prachtige bedrag van € 107.379,60! Fantastisch.

Zo helpen wij AAP én het milieu. Met het inleveren van uw oude spullen steunt u o.a.

. Reddingsacties voor verwaarloosde, mishandelde exotische dieren, die vaak in volledige eenzaamheid hun leven doorbrengen, omdat ze zijn afgedankt. Omdat ze werden gebruikt om met toeristen op de foto te gaan…
. Het vervoer van deze dieren naar de opvangcentra van de stichting  AAP in Spanje en in Nederland
. Onderdak, voeding en speelmogelijkheden
. De zoektocht naar een permanente verblijfplaats voor dieren die weer gezond zijn

Stichting AAP ontvangt voor haar werk geen subsidies en is volledig afhankelijk van giften en donaties. Wist u dat u uw AIR MILES kunt doneren aan de Stichting AAP? U kunt daarvoor contact opnemen met telefoonnummer 036-5238787 of via de website https://www.aap.nl/nl/help-mee/air-miles-eenmalig-doneren-speel

In de praktijk

Omdat wij met eigen ogen graag eens wilden zien hoe de opvang en rehabilitatie in zijn werk gaat hebben Freke Ebbinge, Lucie Gelderblom en ondergetekende in het najaar van 2015 het terrein van AAP, gelegen in het gebied Stadslandgoed de Kemphaan, vlakbij Almere, bezocht. Bij AAP kunnen de groepsdieren weer leren omgaan met soortgenoten, door te resocialiseren en zich voor te bereiden op herplaatsing naar kwalitatief goede centra in binnen en buitenland in een meer natuurlijke omgeving.

Afhankelijk van hoe de dieren er aan toe zijn, is de verzorging onder te verdelen in drie categorieën: veterinaire zorg, voeding en gedrag. Daarbij komen onder meer eventuele medicijnen, voeding en resocialisatie aan de orde. Geen enkel dier kan direct worden geplaatst bij een soortgenoot. Het gebeurt maar al te vaak dat een dier jarenlang verkeerde voeding kreeg toegediend (zoals snoep, koffie en cola), waardoor een persoonlijk afgestemd dieet noodzakelijk is. Zodra de dieren de quarantaine mogen verlaten, gaan ze naar hun nieuwe afdeling. Hier worden ze geobserveerd en verder behandeld. Apen die voorheen in kleine kooien zaten, of aan hun lot werden overgelaten, vertonen vaak stereotiep gedrag zoals ijsberen of zelfverwonding. Ook dieren van particulieren, proefdierlaboratoria, louche dierenparkjes en circussen komen bij AAP terecht.

Door ze af te leiden met voedselpuzzels, speelmateriaal en soortgenoten, leren ze dat weer af. Het verschilt per dier hoe lang het duurt voor we hem of haar in een groep kunnen plaatsen. Dieren die heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en daardoor geen sociale vaardigheden hebben geleerd, hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om dit alsnog aan te leren. Met veel geduld en aandacht lukt dit vrijwel altijd.

Rust en regelmaat zijn heilig bij AAP. Om de dieren zo goed mogelijk te laten herstellen van hun verleden –geestelijk en lichamelijk– is het heel belangrijk dat ze niet te veel prikkels krijgen. AAP is daarom niet publiekelijk toegankelijk, zoals bijvoorbeeld een dierentuin of kinderboerderij. Bezoeken kan dus enkel d.m.v. een afspraak.

De rondleiding wordt gegeven door een vrijwilliger en begint met een korte film over de gebeurtenissen die voorafgaan aan de dag waarop het dier wordt overgedragen. Het kost soms veel tijd om de eigenaar te overtuigen zijn dier af te staan. Dat gaat niet zonder slag of stoot en kan dagen, soms weken duren. Daarna moet de eigenaar een afstandsverklaring tekenen, deze is onomkeerbaar en definitief.

Op verschillende plaatsen op het terrein zijn walnotenbomen aangeplant en daarnaast veel eikenbomen. De noten zijn een deel van de voeding. Op het terrein wonen 350 apen en inheemse zoogdieren, waarbij er een continue in-en uitstroom is van dieren.

Eerst in een Quarantaine centrum, waar ze zes weken verblijven ter controle op ziekmakende virussen, bacteriën en parasieten. Het is eveneens een observatieplek en eigenlijk een plek om weer “gezond” te worden.

Apenhuis

Apenhuis

Het Apenhuis is volledig ingericht op het resocialisatieproces. Het gebouw heeft meerdere vleugels en is zo geplaatst dat de dieren optimaal kunnen genieten van zon en daglicht. Door ze samen te voegen tot groepen kunnen ze dingen van elkaar leren, waar ze de kans nooit voor hebben gekregen.

Daarnaast een Chimpanseecomplex. Het is een gebouw met een binnen en buitenverblijf.
Het buitenverblijf heeft een jungle-achtig karakter door de vele slingermogelijkheden (touw en netten) en een prachtig geheel van stapels matrassen om op te slapen tot en met dekens toe. Chimpansees bouwen in de natuur grote nesten en om dit een beetje na te bootsen, heeft men de matrassen bedacht. Het is een prachtig gezicht. Eenmaal gevormde groepen hebben wat meer ruimte nodig en worden herplaatst. Tot het zover is, kunnen ze op de Apeneilanden terecht. De Apeneilanden zijn, zoals de naam al zegt, vier royale eilanden waarop meerdere verblijven zijn gerealiseerd. De buitenverblijven zijn groen, ruim en voorzien van allerlei klimtoestellen. Genoeg te beleven dus! De Apeneilanden zijn daarom niet alleen een tussenstation voor groepen die in afwachting zijn van herplaatsing, maar worden ook gebruikt voor groepen waar moeilijk een nieuw onderkomen voor gevonden kan worden. Hier is voldoende ruimte om apen langdurig te kunnen huisvesten.

In het kort zijn dit de fases van het begin van de opvang tot en met de resocialisatie, waarbij de dieren met elkaar leven zoals in een natuurlijke, oorspronkelijke omgeving. Over het algemeen hebben wij alleen maar positieve verhalen gehoord en gezien.

Verder is de Stichting goed bezig op het gebied van duurzaamheid. AAP vindt dat zij een verantwoord gebruiker moet zijn van de aarde. Dat betekent dat zij onze nadelige impact op milieu, flora en fauna tot een minimum beperken en daar waar mogelijk zelfs een positieve bijdrage willen leveren. Dat begint met bewustzijn en kennis, maar vertaalt zich vooral naar concreet gedrag. AAP is al klimaatneutraal; ieder jaar compenseren zij de CO2-uitstoot door boomaanplant in Uganda. Maar zij doen nog meer:beperken en daar waar mogelijk zelfs een positieve bijdrage leveren. Verder staan er zonnecollectoren op het dak van de Quarantaine. Het Apenhuis en de Quarantaine hebben een duurzame warmtepomp die de temperatuur, via vloerverwarming, per unit regelt. De buitenkant van het Apenhuis en de Quarantaine zijn gemaakt van rijstvlies, oftewel ‘Resysta’. Dit is restproduct uit de rijstteelt dat uit rijstvlies, zout en olie bestaat. Resysta is een milieuvriendelijk en weerbestendig product. De binnenkant van de Quarantaine is deels gemaakt van Accoyahout, een Europese houtsoort die geen onderhoud nodig heeft. Ook andere houtsoorten met het FSC-keurmerk zijn toegepast.

In alle opzichten een gezellige en leerzame dag met een nieuwe kijk op datgene wat de stichting AAP doet. Deels voor het milieu en voor die dieren. Zij die geen stem hebben; zo kunnen wij hun stem zijn!

Karin Bleeker