Basisschool It Wraldfinster

6 april 2016

in It wrâldfinster

Griep
De griep sloeg ook op school flink toe. Veel kinderen en ook leerkrachten zijn ziek geweest de afgelopen weken. Dat was niet altijd even leuk. Sommige kinderen zijn zelfs meerdere keren ziek geweest. We zijn blij dat we deze periode weer achter de rug hebben en dat iedereen weer fit en vrolijk aan het werk is.

Snappet
Alle kinderen van groep 6, 7 en 8 werken sinds een paar weken met Snappet. Ze hebben hiervoor allemaal eigen tablet gekregen.

Wat is het doel?
Het doel van Snappet is om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Door een tablet met benodigd lesmateriaal beschikbaar te stellen voor ieder kind, wordt op eigentijdse wijze onderwijs gegeven. Deze tablet dient als interactieve vervanging voor de huidige (werk-)boeken en sluit aan op onze lesmethoden. De kinderen verwerken hierop de lesstof van de vakken rekenen, taal, spelling en woordenschat.

Hoe werkt het?
De leerkrachten geven de gewone lesinstructie met behulp van het digibord. De opdrachten maakt de kinderen via de eigen tablet en niet meer in een schrift. De kinderen krijgen direct feedback.
Ze zien daardoor meteen of ze de opgave goed hebben gedaan. Is het fout? Dan kunnen ze de opdracht meteen verbeteren.  De leerkracht kan via de computer live meekijken op het zogenoemde ‘dashboard’ om te zien hoe de opdrachten worden gemaakt door de kinderen. Als een bepaalde opdracht door veel leerlingen fout wordt gemaakt, dan kan de leerkracht de opdracht nog een keer uitleggen.

Ervaringen tot nu toe
De kinderen geven aan dat ze het werken met Snappet fijn vinden. Ze ervaren de directe feedback als positief. Het typen moest eerst wel wennen. De tablets zijn niet erg groot en dan is een typefoutje snel gemaakt. Lastig bij spelling, want daar moet je natuurlijk wel alles goed spellen. En sommige kinderen komen er nu achter dat je de vragen echt goed moet lezen. Ze zijn geconcentreerder bezig.

opendagOpen dag
Op 16 maart was de jaarlijkse Open Dag, gezamenlijk met de Jozefschool. Ouders van kinderen bijna 4 jaar worden, waren welkom om eens een kijkje nemen op beide scholen. Doel was om Even kennis te maken, rond te kijken, sfeer te proeven, vragen te stellen en info te ontvangen!

Toetsen
De afgelopen periode zijn alle kinderen weer druk bezig geweest met het maken van toetsen. Deze toetsen worden gebruikt om hun ontwikkeling in kaart te brengen. Dit naast alle observaties die er ook gedaan worden. Cijfertjes zeggen wel iets, maar niet alles. Vervolgens zijn de rapporten mee gegeven en hebben we met alle ouders gesprekken gevoerd over hun kinderen.
De kinderen van groep 8 hebben zich, samen met hun ouders, georiënteerd op het vervolgonderwijs. Er zijn verschillende Doe-Dagen en Open dagen bezocht en de kinderen hebben ondertussen hun keuze gemaakt.
Tijdens de Open dag van het Bogerman werden we ook nog verrast. We hadden de prijs voor ‘meest enthousiaste meezingschool tijdens de Bogys on tour’ gewonnen. Samen met de Jozefschool. De prijs was een grote beker én een traktatie voor de hele school! Hier kunt u zien hoe enthousiast de kinderen waren: https://youtu.be/GbDQ1-GOjpA

22 april: Koningsspelen
kroon
Bij de organisatie van de koningsspelen krijgen we dit jaar veel medewerking van de verschillende sportverenigingen in ons dorp. Dat vinden we erg fijn. We hopen op vrijdag 22 april op een gezellige, sportieve ochtend waarbij publiek natuurlijk van harte welkom is.

Cultuur
Als school vinden we belangrijk om kinderen kennis te laten maken met verschillende vormen van cultuur. Dat kan zijn een bezoek aan het museum of het theater. Maar het is ook mogelijk dat er een kunstenaar in de klas komt. Of dat we onder leiding van een professional zingen, dansen of muziek maken.

Groep 1 en 2 bezocht ‘Breidzje’ een voorstellling van Tryater. In het kort het verhaal. Heel lang geleden ergens op een plek in de wereld, geloofden de mensen dat het leven als een wollen draad was. Stel je eens voor dat dat waar zou zijn, wat kun je dan met die draad? Kun je er dan een mooie trui van breien?
Maar als je dan groter wordt? Wat gebeurt er dan? Groeit die trui dan met je mee? Zomaar vanzelf? Of is het zo dat je zo hard groeit dat je eruit groeit? Wil je hem dan uitrafelen om er een nieuwe trui van te breien? Een mooiere? En wat dan als het bolletje wol in de knoop raakt?
Breien gaat over die verwondering. Over groeien en groter worden. Over nadenken over later en terugkijken op hoe het eerst was. Leren, zelf uitvinden, veranderen. Volg je eigen wollen draad en kijk waar je uitkomt…

‘Dansknallers’
Groep 4 en 5 deden mee aan Dansknallers.
Ze kregen 3 danslessen waarin ze verschillende soorten dansen leerden. Denk aan kinderdans, dansexpressie, breakdance, streetdance, hiphop, werelddans en nog veel meer.
De lessen werden gegeven in de gymzaal in It Heechhûs.
De lessen werden gegeven door Akte2 en Ritmyk van Cultuurnetwerk Súdwest-Fryslân. Na drie lessen was er een presentatie voor de ouders. U kunt zich voorstellen dat dit een geslaagde middag was.