De Veer van Johan Potma

10 april 2016

in De Veer

veerEn dan belt Esther om te vertellen dat ze mij de veer doorgeeft, bedankt. Mijn naam is Johan Potma, 39 jaar, geboren en getogen in Heeg en zoon van Teake en Gerda Potma. Samen met broer Niels opgegroeid op de Weisleatstrjitte, toen nog een rustige doodlopende straat met veel buurjongens en meisjes, dus lekker veel op straat spelen. Met de poelen naast de deur waren we zomers ook veel op het water met bootjes of surfplank en in de winter als er ijs lag altijd op schaatsen. Ik ging naar de St. Jozefschool en daarna naar de Mavo in Sneek. 4 jaar lang heb ik op de MTS gezeten en erg veel geleerd. Dit was een prachtige tijd, heel veel vrienden en plezier gemaakt en in de pauze (en andere uurtjes) naar La Bohème.

Na de opleiding werktuigbouwkunde nog een ander richting gekozen, dit was echter geen succes en na een half jaar alweer gestopt. Ik was klaar met leren en wilde wel iets van de wereld zien. 9 maanden heb ik in Australië rondgereisd. Veel gezien van het land, mensen uit alle hoeken van de wereld ontmoet en ontzettend veel beleefd, kortom een geweldige tijd.

Omdat ik toch al aan die kant van de wereld was, ben ik ook nog naar Nieuw Zeeland afgereisd, wat een veelzijdig land is dit. Rokende vulkanen, gletsjers, regenwouden en hooggebergtes, imposante fjorden en witte stranden. Hier ben ik 6 weken geweest, veel te kort om al dat moois te bewonderen. Dus ooit wil ik hier wel weer eens naartoe.

Terug in Heeg kon ik gelijk aan het werk bij Ottenhome Heeg, het watersportbedrijf van mijn oom Kees Alberts. Vanaf mijn 12de  jaar was ik hier al ieder vrij uur te vinden. Ik heb Ottenhome dan ook zien groeien van verhuurbedrijf tot wat er nu allemaal staat en aan activiteiten plaats vindt. Het is bijna te veel om op te noemen, dus neem gerust een kijkje op de website www.ottenhomeheeg.nl. Ikzelf ben begonnen als jochie met grasmaaien, daarna alle voorkomende werkzaamheden in de werkplaats en op de jachthaven. Inmiddels woon ik alweer 8 jaar bij het bedrijf op de Draei 3 en run ik sinds juli 2015 dit samen met Kees en Jan IJben.

In mijn schooljaren zochten wij met de vrienden uit Heeg een plek om bij elkaar te komen. Dit werd het Hokje. De 1ste versie wel te verstaan, een bouwkeet bij Altenburg in de loods. Dit werd op zaterdagavond ook de verzamelplaats om van hieruit te vertrekken naar een leuk feest. Het weekend werd afgesloten op zondagmiddag met het piekuur in ald wal!!

In deze tijd leerde ik Tjitske kennen waar ik nu alweer meer dan 10 jaar mee ben getrouwd, samen hebben wij 3 dochters gekregen. Ilse (9 jaar), Femke (7 jaar) en Gerbrich (4 jaar). Allemaal zitten ze inmiddels op de basisschool en zijn ze druk met het uitoefenen van hun hobby’s. Ikzelf beschouw mijn werk als grootste hobby, maar zomers met een bootje erop uit en ’s winters schaatsen en skiën horen daar ook bij. De veer geef ik door aan Iris de Jong. Iris is net als ik bestuurslid van het HeechSimmer festival, dat dit jaar zal plaatsvinden op 9 juli en zijn op dit moment alweer druk met de voorbereiding hiervoor.

 

Groeten,

Johan Potma