Nieuws – Stichting Heech fan alds

6 april 2016

in Heech fan Alds

Openstelling nieuw onderkomen.

Na de verhuizing van ons archief en het inrichten van ons nieuwe onderkomen op de eerste verdieping in de voormalige RK pastorie, nodigen wij hierbij belangstellenden uit om eens een kijkje te komen nemen gedurende de Opening Watersportseizoen Heeg. Toegang via de ingang van de VVV.

Wanneer:      zaterdag 30 april 2016
Tijdstip van: 12:00 tot 16:00 uur
Plaats:          VVV/RK pastorie, Harinxmastrj. 43, 8621 BK Heeg

Donateurs gezocht.

Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk. Onze inkomsten bestaan voornamelijk uit giften, met onze presentatieavonden spelen we meestal net quitte. Voor de opslag van de materialen zijn ons in het verleden archiefkasten geschonken, uitbreiding met 2e hands hangmapkasten en houten stellingen bleken daarna al snel noodzakelijk. Met ingang van 2016 huren we voor ons archief een kamer in de voormalige RK pastorie.
Voor het digitaliseren en/of kopiëren van materiaal wordt gebruik gemaakt van privé apparatuur, een situatie waar we eigenlijk wel van af willen. Om onze activiteiten in de toekomst voort te kunnen zetten op een wat solidere financiële basis willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag natuurlijk ook) door uw bank te laten overmaken naar rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Herhaalde oproep.

Wij zijn op zoek naar oude foto’s en/of films van de volgende verenigingen/clubs: V.V.V., Tennisvereniging, Toneelvereniging en de diverse biljartclubs. Algemeen: Uitstapjes ouden van dagen, Stormschade, Sneeuw, Schaatsen, Oorlogsperiode 1940-1945 en Indiëgangers. Scholen: gebouwen Hervormde- en kleuterschool incl. klassenfoto’s van deze scholen. Kerken: foto’s van Silogebouw en personen. Uw reacties graag naar Kees de Jong.

Laatste exemplaren.

Bij Kees de Jong te koop: Nog enkele exemplaren van het fotoboek ‘Heech en de Hegemers’.

Tip:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op.

U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Info:
Kees de Jong
Jan Hettinga
Piet van der Bank
Piet Vlas

Uit het archief van Stichting “Heech fan âlds”

Heeg - ca. 1900 - Harinxmastrjitte

Heeg – ca. 1900 – Harinxmastrjitte

Heeg – ± 1900 – Harinxmastrjitte –
Toen deze foto van Harinxmastrjitte 32 werd gemaakt was Heije Harmens Meines, de weduwe van Wigle Jans Visser (1807–1888), palinghandelaar te Heeg, de bewoonster. Haar pleegzoon Ruurd Alles Fortuin staat in de voordeur. In 1916 kocht het bestuur van de Hervormde school het huis en liet de linker helft afbreken om de in de tuin nieuw te bouwen school toegankelijk te maken. Gedurende het bestaan van de Hervormde school werd rechter helft als onderwijzers- woning gebruikt. Tegenwoordig woont Fam. R. Ypma hier.

Heeg - ca. 1915 - Harinxmastrjitte

Heeg – ca. 1915 – Harinxmastrjitte

Heeg – ± 1915 – Harinxmastrjitte –
Links de openbare school. Bekend is dat op deze plaats in de 15e , 16e en 17e eeuw altijd een school heeft gestaan. In 1805 nam de overheid het onderwijs van de kerk over. De school is toen verbouwd. In 1831 weer, tot in 1871 een nieuwe school werd gebouwd. In 1922 werd de openbare school gesloten. De Herv. Kerk heeft in 1929 het schoolgebouw gekocht en het lange tijd als verenigingsgebouw gebruikt. In 1973 is het afgebroken om plaats te maken voor een woonhuis. Rechts de oude Hervormde pastorie. Voor de school meester Koster met de kinderen.

Heeg - ca. 1915 - Harinxmastrjitte

Heeg – ca. 1915 – Harinxmastrjitte

Heeg – ± 1915 – Harinxmastrjitte –
Het woon/winkelpand linksvoor werd, op het moment dat deze foto werd gemaakt, bewoond door Gerrit & Lene Slippens met een slijterij, daarna hebben een 6-tal kappers en/of kapsters er gewoond en gewerkt. Nu is het gehele pand als woonhuis in gebruik. In het 2e pand ernaast, op deze foto nog met de oude voorgevel, woonde Jacob Miedema, later weduwe Jac. Miedema met kruidenierswaren en foerage, later zoon Gerrit Miedema, die met zijn zaak verhuisde naar De Syl, nu Jonas in den Walvis. In het 3e pand zat slagerij Van der Meer, later o.a. gevolgd door diverse slagers Boschma.

Heeg - ca. 1931 - Harinxmastrjitte

Heeg – ca. 1931 – Harinxmastrjitte

Heeg – ± 1931 – Harinxmastrjitte .
Linksvoor de RK pastorie, nu het domein van Postnl, de VVV en Stichting “Heech fan âlds”. In het buurpand hadden vervolgens Jette Reijenga een kruidenierszaak, Joh. van der Meer een groetenhandel, Johannes Potma, later opgevolgd door zijn zoon Yde, een kruidenierszaak en Tjeerd & Maaike Veenstra een viswinkel. Samen met het pand waarin Benjamin K. Post een zaak dreef in manufacturen, bood dit later onderdak aan de supermarkt van Hielke & Folkert Boersma, vervolgens Schoonhoven en nu is De Jong Watersport er gevestigd.