Ingezonden: Keuteltje van 2 cm ter waarde van €140,-?

5 mei 2016

in Verhalen

Bekende Hegemer,  werkzaam in zijn loodsje aan de Draei te Heeg, wordt geconfronteerd met de gendarmerie: een jongere – en een oudere agent, op patrouille, beide in vol tenue. De agenten hadden vanuit de dienstwagen een klein wit hondje gespot, op openbare grond haar behoefte achterlatend. Bij navraag blijkt het hondje (15 jaar) de eigenaar te zijn ontglipt. Hij was n.l. aan het werk in zijn loodsje. Zo kon hij dus niet weten dat zij, “Muoike” , deed wat zij deed. Nét buiten het eigen terrein. Maar dat terzijde.

Kunt u zich legitimeren. U bent in overtreding en dus moeten wij u bekeuren “, zo sprak de oudere agent en meer van dit soort passende teksten. Zoals de wet deze voorschrijft in dergelijke situaties. Een goed voorbeeld voor de jongere agent!!

Bekeuren? ”, zo sprak de bekende Hegemer, “ Hoe zo.., ik wist niet eens dat zij deed wát zij deed en bovendien, wáar ligt het eigenlijk…dan kan ik het even opruimen… ”

“Wij gaan u bekeuren, let wel, u krijgt een boete van 140 euro ”, zo sprak de oudere agent. “Dat is wat de wet voorschrijft bij dit delict ”. De jongere agent hield de blik naar beneden gericht en maakte geen oogcontact met de nu “ bekéurde bekende Hegemer “. Deze uitte vervolgens enige verwensingen….

Wat had de oudere agent de jongere agent in dit geval kunnen leren? “ Handel altijd in de letter der wet, jongen! Maar nog beter is het:….doe het in de géest der wet!Een wáarschuwing van de agent was hier beter op zijn plaats geweest !

Het keuteltje,2 cm lang en 1 cm dik, wordt als bewijs in het vriesvak van het eerder genoemd loodsje bewaard.

Eelkje Loopik-Huizenga te Heeg