Basisschool It Wraldfinster

9 juni 2016

in It wrâldfinster

Afgelopen weken zijn we in samenwerking met de Jozefschool begonnen aan het thema: ‘ho, net yn ‘e kliko’, oftewel: afval scheiden.
Het doel van deze themaweek is om de kinderen bewust te maken hoeveel afval we met zijn allen produceren en dat het goed scheiden van afval belangrijk is. Hoe kun je nu minder afval produceren en wat zijn de gevolgen voor het milieu van al dat afval. De campagne ‘Ho! Net yn’e kliko!’ loopt in Heeg sinds september 2015 en heeft als doel de totale hoeveelheid restafval die wordt geproduceerd in een jaar tijd met 25% te verminderen. Deze reductie willen ze bereiken door in te zetten op een betere scheiding van papier, textiel, GFT, elektrische apparaten, verpakkingsglas en klein chemisch afval. We gooien in Nederland namelijk nog steeds heel veel verkeerd weg. Maar in het algemeen minder produceren mag natuurlijk ook. De gehele themaweek verzamelen we in alle groepen ons afval: GFT, papier, pakjes drinken, koekpapiertjes etc. Voor het GFT afval kregen we een zwart afvalbakje per groep waarin dit verzameld kan worden. Van de gemeente ontvingen wij een container om de bakken in te legen. Deze container wordt aan het einde van de themaweek in de dorpstuin bij Talma geleegd. De mogelijkheid is er om dit ook na de themaweek te blijven doen.

Ook zijn we weer gestart met ‘Een heitje voor een karweitje’. Een actie voor groep 3 t/m 8 die is bedoeld om samen in één keer het geld voor ons adoptieproject van PLAN, pleegkind Alexander, bijeen te brengen! De kinderen mogen zelf zes karweitjes voor ieder vijftig cent uitvoeren en op deze manier het geld bij elkaar sprokkelen. U kunt ze dus aan de deur verwachten.

schoolvoetbal

schoolvoetbal

Groep 3 deed mee aan het schoolvoetbaltoernooi in Sneek. Wat een talenten, ze wonnen de beker!
Groep 8 slaagde er net niet in en behaalde een tweede plaats, ook niet mis natuurlijk.

Twee weken terug deden de kinderen van groep 3 mee aan een educatief natuuractiviteit, genaamd: ‘spelen tot je groen ziet’. Stilzitten hoorde er niet bij tijdens dit sport- en spelprogramma in de natuur. De kinderen bouwen hutten, gaan eieren zoeken en polsstokspringen, spelen levend dierenstratego of veenmoeras-oversteek. Spelen tot je Groen ziet wordt gedaan bij buitenlokaal “Bliid op ’t Wiid” aan het Nannewiid bij Oudehaske.
Een prachtige belevenis, de kinderen hebben genoten.

In groep 4/5 was het genieten geblazen toen zij een bezoek brachten aan de schaapskudde op boerderij ‘Zwinzicht in Harich.

Het verkeersexamen in groep 7 leidde toch wel een beetje tot stress… Niet iedereen behaalde het papiertje in de eerste keer, het werd een beetje onderschat. Gelukkig mochten sommigen nog een keertje proberen in de herkansing en deze keer voor iedereen een hoera, alle kinderen geslaagd!

Inmiddels zijn de cito-toetsen voor groep 8 nu achter de rug en kunnen de groep-achters zich helemaal gaan richten op de eindmusical. Er wordt hard gewerkt aan het leren van teksten/liedjes en ook het werk achter de schermen van decor tot kleding vergt de nodige inspannng. Zet ‘em op de laatste weken. En wat krijgen de kinderen geweldige begeleiding van Jessica Wierda en Wietske Griffioen.

In de klas van meester Pieter kwam een militair op bezoek. De bovenbouwers kregen een presentatie te zien/ te horen over het werk van de landmacht. Drie onderwerpen werden besproken: bescherming navo grenzen, nationale operaties en internationale rechtsorde. Het sprak de kinderen aan, zo ’n stoere man in uniform met alles erop en eraan.

met de boerenpraam

met de boerenpraam

Ook gingen ze een dag eerder met een boerenpraam naar het natuurgebied nabij de Gouden Boaijem. Een excursie volgden zij van Pytsje Bokma en Bendix Okma. Opdrachten rondom de boerderij met betrekking tot koeien en vogels. Observeren welke vogels in het gebied rondvliegen en vragen beantwoorden over de natuur. Ze vonden het prachtig en wat troffen ze het met het geweldige weer.

Dit was weer een greep uit de belevenissen bij ons op school. Er valt altijd nog meer te vertellen als je met kinderen werkt, maar voor nu waren dit de hoogtepunten. Geniet van het mooie weer!