Streekmarkt Hearlik Heech

13 juni 2016

in Aankondigingen

Streekmarkt Hearlik Heechhearlik heech

zaterdag 18 juni 14.00u-20.00u

Heeg Promotie presenteert: al het heerlijks dat er in en om Heeg te proeven en te beleven valt, op één sfeervolle streekmarkt. Onze sûkerbole staat tot in de verste uithoeken bekend als de lekkerste van Friesland, de paling en snoekbaars uit het Hegermeer kent u vast en de heerlijkste aanwinst van vorig jaar, de Heamiel-pannenkoeken met eigen melk en eieren van de boerderij van Akke, waarschijnlijk ook.

Lokaal eten staat volop in de belangstelling. De streekproducten zijn niet aan te slepen – daar weten de Hegemer horeca-ondernemers alles van. Omdat steeds meer consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt en het verhaal achter een product op de menukaart waarderen, wordt ook voor boeren in onze regio lokale afzet steeds interessanter.

Met een streekmarkt waar volop geproefd kan worden van al het bijzonders dat in Heeg en wijde omgeving geproduceerd wordt, wil Heeg Promotie deze producten in het zonnetje zetten. Op 18 juni staat het centrum van het dorp in het teken van Hearlik Heech, waar tussen 14.00 en 20.00 uur al het heerlijks van Heeg te proeven is.

Het aantal producten uit Heeg en omgeving neemt met de dag toe en op Hearlik Heech presenteren bekende en nieuwe producenten zich. Trots maken wij melding van een bijzondere Hegemer primeur: ijs van koemelk van natuureiland Gouden Boaiem gemaakt door kersvers ijsmaker Thijs van der Kaaij. Dit romige boerenijs zal op 18 juni voor het eerst in eigen dorp te proeven zijn.

Aan de andere oever van het Hegermeer grazen de koeien en kippen van Ecomolkerij Van Berkum, die melk en eieren aanbiedt op de streekmarkt, dat net als het ijs en het vlees van de Gouden Boaiem volledig biologisch is geproduceerd. Ook met minder voor de hand liggende streekproducten kunt u kennis maken tijdens Hearlik Heech – zoals ganzenvlees van de Hegemer jagers. In het Fries Merengebied worden op last van het provinciebestuur de komende jaren duizenden ganzen geschoten vanwege de schade aan agrarisch gebied. Niet onomstreden, maar vriend en vijand is het er over eens dat van dit kostelijke vlees zo goed mogelijk moet worden benut. De lokale jagers laten u proeven en lichten hun werk toe.

Heeg brengt meer voort dan melk, vlees en vis alleen. Op Hearlik Heech belichten we ook de bijzondere samenwerkingen die de afgelopen jaren in ons dorp ontstaan zijn. De verschillende initiatieven die vallen onder Duurzaam Heeg, van de dorpstuin tot het afvalproject en de energiecoöperatie, presenteren zichzelf. Op het water laat Heeg zich van zijn beste kant zien met een demonstratie van de samenwerkende reddingsdiensten en kunnen bezoekers meevaren op de Ielaak en met de tjotters. Ook het kunstzinnig talent dat in en om Heeg actief is, krijgt een podium. Overal is iets te doen, want proeven en beleven is het uitgangspunt. Met loop- en vaarroutes willen we de bezoekers zoveel mogelijk van Heeg laten zien, maar vanzelfsprekend zijn de Syl en de Harinxmastrjitte het kloppend hart van de markt.

Hearlik Heech, altyd wat te dwaan