De Veer van Wytse Meinsma

16 juli 2016

in De Veer

Beste Hegemers,

Ik ben Wytse Meinsma en ik woon samen met Doreen Huitema in Osingahuizen. Wij hebben 5 kinderen, Jan, Sanne, Bart, Andre en de veerJanna.

Ik ben 51 jaar geleden geboren in Tzum. Onze vader werkte daar op de zuivelfabriek en nadat de fabriek ging sluiten kwam hij te werken op de cooperatieve zuivelfabriek in Heeg. Toen ik in de 6de klas van de lagere school zat zijn wij in de herfstvakantie naar Heeg verhuisd, naar de Tollewei waar mijn moeder nog steeds woont. Mijn vader is helaas begin dit jaar overleden,ik heb enorm veel aan hem te danken.

Ik heb nog ¾ jaar op de Chr. Lagere school hier in Heeg gezeten en ben daarna naar de LTS in Sneek gegaan, waar ik de richting mechanische technieken heb gevolgd. Eerst op B niveau en daarna nog een jaar op C niveau. Na de LTS ben ik nog een jaar naar de MTS in Sneek geweest maar dat was geen succes. Later gaan varen leek mij toen ook wel mooi, dus wilde ik graag naar de middelbare school voor scheepswerktuigkundigen in Harlingen, ook al omdat ik mooie verhalen hoorde van andere jongens uit Heeg die ook naar die school gingen. In die tijd werkte ik de vakanties op de coop. zuivelfabriek, maar leuk werk vond ik dat niet, dus ik dacht, ik moet wel mijn best doen op school want ik wil hier niet terecht komen. In 1986 ben ik geslaagd voor de MSvS in Harlingen en in die tijd werkte ik in mijn vrije tijd bij Ottenhome Heeg waar ik na mijn schooltijd mocht blijven werken,in vaste dienst, ik heb daar veel geleerd en een mooie tijd gehad. In 1991 kwam mijn vader op een dag thuis en zei dat ze op de fabriek een machinist zochten. Dat leek mij wel wat en zo kwam ik daar terecht, ondanks dat ik mijn best op school had gedaan.

In 1995 ging de fabriek sluiten en kon ik op de zuivelfabriek in Balk komen werken. Hier werkten ze in ploegendienst en dat was eerst wel even wennen. In 1998 werd bekend gemaakt dat ook deze fabriek in het jaar 2000 ging sluiten en heb ik gesoliciteerd bij de zuivelfabriek van Workum. Ik werd aangenomen als allround storingsmonteur in ploegendienst. Friesland Campina Workum is momenteel de grootste kaasfabriek van europa, er wordt dagelijks 3 miljoen liter melk tot kaas verwerkt en de wei die daarbij overblijft wordt in de poedermakerij verwerkt tot ingrediënten voor de baby voeding. In 1990 kwam Theo Speerstra een keer langs bij Ottenhome en hij vertelde dat ze nog mensen zochten bij de brandweer en dat dat net wat voor mij was, hij vertelde wel meer vreemde dingen en ja ik heb wat teveel naar hem geluisterd. Sinds die tijd ben ik lid van de brandweer van Heeg, waar ik veel plezier aan beleef, ook al maken we soms minder leuke dingen mee want je komt vaak in de ellende van een ander terecht. Maar iemand kunnen helpen geeft veel voldoening en we doen het samen met een bijzonder leuke ploeg mensen.

De veer geef ik graag door aan mijn schoonzus Myriam Meinsma, ze vroeg zich al af wanneer ze aan de beurt zou zijn.