Nieuws vanuit Talma State

5 juli 2016

in Talma State

Start nieuwbouw woningen Talma State

Op dinsdag 31 mei jl. is de nieuwbouw gestart met de sloop van de aanleunwoningen bij Talma State in Heeg. De gedateerde appartementen maken plaats voor 41 eigentijdse aanleun-woningen. De verwachting is dat de bewoners in mei of juni volgend jaar weer terug kunnen verhuizen naar Heeg.

De oud-bewoners blijven bij de bouw betrokken. Op hun voor de meesten tijdelijke woonadres worden de bewoners door middel van foto’s op de hoogte gehouden van de stand van zaken van de bouw. Ook zal nu en dan een bustour worden georganiseerd zodat de bewoners met eigen ogen kunnen kijken hoe hun nieuwe woningen gestalte krijgen.

Steen door de raam

steen door het raam

steen door het raam

Onder grote belangstelling van oud-bewoners, familieleden en medewerkers is op symbolische wijze de sloop begonnen. Teamleider Foekje Bakker en de oudste bewoner, de heer Hoornveld van 102 jaar, gaven het startschot door een steen door het raam te gooien.

“Mooi dat er zoveel publiek aanwezig was bij dit officiële moment”, zegt teamleider Foekje Bakker. Foekje Bakker is al 10 jaar werkzaam als teamleider in Talma State, onderdeel van Patyna. Door de jaren heen is er vaak gesproken over nieuwbouw. “De aanleunwoningen zijn erg gedateerd en niet meer geschikt om ouderen met een meer intensieve zorgvraag goede zorg te kunnen verlenen. Bovendien is er veel vraag naar seniorenwoningen in Heeg. Ik ben dan ook erg blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren! Het was leuk om met z’n allen een steen door het raam te gooien om de start van de nieuwbouw ludiek in te luiden.”

Start sloop

Start sloop

De 25 bewoners zijn tijdelijk verhuisd naar andere locaties van Patyna in Koudum, Sneek, Bolsward, Blauwhuis en IJlst. Ook de hulp in de huishouding is meegegaan, zodat de bewoners de eigen vertrouwde gezichten blijven zien. Om het Talma-gevoel in de tussentijd te behouden wordt maandelijks in Koudum, waar de meeste bewoners naartoe verhuisd zijn, een ‘Talma-ochtend’ georganiseerd. Foekje: “We maken iedere week foto’s van de nieuwbouw, die we tijdens deze ochtenden laten zien. Zo blijven de bewoners op de hoogte van de ontwikkelingen. Zelfs de dorpskrant van Heeg zal in Koudum worden bezorgd!”

Energieneutraal complex
De nieuwe woningen worden royaler en moderner dan de huidige aanleunwoningen. Foekje: “Naast een woonkamer, een slaapkamer, een badkamer en een keuken krijgt iedere woning een eigen berging en een eigen balkon. De ruimtes worden rolstoelvriendelijk en zijn straks ook geschikt voor bewoners die meer zorg nodig hebben.” Het gehele complex wordt energieneutraal gebouwd. Dit draagt bij aan het wooncomfort van de bewoners en de duurzaamheidsambitie van Elkien om haar hele kernvoorraad in 2030 op energieneutraal niveau te hebben.

Het restaurant in het woonzorgcentrum krijgt eveneens een metamorfose met onder andere een nieuwe keuken. Bovendien krijgt Talma State een eigen winkeltje. Foekje: “Dat hadden we nog niet. Het winkeltje wordt ingericht door de plaatselijke ondernemers. Talma State is namelijk onderdeel van het dorp. Dat is nu zo en dat zal ook in de toekomst zo zijn. Niet alleen de bewoners van Talma State, maar ook de inwoners van Heeg zijn welkom bij ons.”

Patyna