De Veer van Rein Leenstra

7 oktober 2016

in De Veer

deveerjpgNou Myriam, bedankt voor de veer…. Nu is het zo dat, wanneer je gevraagd wordt om de veer over te nemen, je geen nee kan zeggen tegen zo’n vrolijke buur. Dus Myriam, daar gaat ‘ie, mijn naam is Rein Leenstra.

Geboren, ……47 jaar geleden in Gaastmeer als timmermanszoon van Wiebe en Tjitske Leenstra-Walinga. Jongste telg in het gezin van toen 4 kinderen, Wijbe, Ytsje en Eelco en ik. Als kleuter gingen we naar de school in Oudega, in Gaastmeer was namelijk geen kleuterschool. We werden opgehaald door Wypke Martens in een taxi. Deze taxi, een amerikaan, groot en breed en met wel twee!! achterbanken, heeft diepe indruk gemaakt. Daar stonden we dan te wachten op Wypke, allemaal met een “ponkje” om de hals met een appel er in voor het speelkwartier. Na de kleuterschool naar de basisschool. De klassen 1 t/m 6 waren erg klein, sommige waren alleen in de klas en wij hadden een mega klas van wel 6 personen.

Na de lagere school in Gaastmeer ben ik naar het WG Baarda college in Sneek gegaan voor het LDS en MDS onderwijs. De detailhandel in, dat was mijn ding. Het was in die tijd, jaren 80, dat we kennis maakten met T&T, Ald Wâl en Findeliersfeesten met concerten van o.a. Mud, Herman Brood en Golden Earring. Feesten met veel hegemers beleefd maar er was er één die meer dan gemiddeld mijn aandacht trok. Sonja! Van Herman en Hannie van der Werf. We kregen verkering, zijn getrouwd op 4 oktober 1991(jawel, feestje!), hebben een paar jaar “op de Jouwer” gewoond en wonen nu al weer jaren in ús Heech! We hebben drie kinderen gekregen, Hanna, Wiebe en Herman waarvan er in september j.l. de oudste twee op kamers zijn gegaan ivm studie.

Sinds een aantal jaren is het toneelvirus toegeslagen. Hier in Heeg en ook in Joure bij de Fryske Krite heb ik al een paar stukken mee mogen maken. Niet alleen de uitvoeringen op zich maar ook het repetitietraject is altijd een mooie tijd. Samen een stuk “op de planken” brengen is toch wel erg mooi. Mooie herinneringen bewaar ik aan de musical “Ester” en kroechstik “Twa”.

Wat ik nog graag doe is tuinieren, het water op, koken, en met mijn gezin er op uit.

En voor de veer blijven we op de buurt, deze wil ik graag doorgeven aan Jan Wobma, onze achterbuurman. Voor nu een vriendelijke groet van Rein.