Informatieavond

7 oktober 2016

in Aankondigingen

Werkgroep Zendmast Anderssend

12 okt. 20.00

it Heechhûs

Stand van zaken.

De werkgroep houdt zich bezig met de problematiek rondom de zendmasten die in en rond ons dorp zijn geplaatst.U hebt er ongetwijfeld  iets over gehoord of gezien op Omrop Fryslan of gelezen in de krant. Tijdens de Duurzaamheidsmarkt eind juni hebben ruim 200 mensen hun steun betuigd middels het ondertekenen van de petitie. Eind september komen we bij u aan de deur met deze petitie om u alsnog de kans te geven uw handtekening te zetten.

De werkgroep heeft o.a.tot doel om in goede samenwerking met de gemeentelijke overheid, verhuurders van antennelocaties, providers en omwonenden, te zoeken naar betere en veilige oplossingen voor de plaatsing van GSM/UMTS/LTE masten. De tijdelijke herplaatsing van de masten die op Talma stonden, midden in een woonwijk, was aanleiding voor een aantal omwonenden om bezwaar in te dienen, hetgeen mede geleid heeft tot de vorming van deze werkgroep. In een stroomversnelling is de afgelopen weken kennis vergaard over de risisco’s die elektrosmog met zich mee kan brengen, maar ook welke alternatieven er zijn.

De werkgroep wil ook op gebied van voorlichting in directe omgeving iets gaan doen, bewustwording van gebruik van mobiel dataverkeer, wifi, etc. Inmiddels is de groep uitgebreid met vertegenwoordiging van bewoners die in het industriegebied wonen, alwaar  de tijdelijke mast nu is geplaatst op het terrein van de gemeentewerken.

Deskundige dr.ir. Leendert Vriens

Op de informatieavond  op 12 oktober zal dr.ir. Leendert Vriens ons nader informeren over wat er allemaal met Elektro Magnetisch Velden (EMV) te maken heeft, welke risico’s, maar ook welke alternatieven, het beleid van de landelijke overheid , Gezondheidsraad, GGD, enz.

Dr. Leendert Vriens heeft o.a.meer dan 30 jaar gewerkt als natuurkundige bij Philips waar hij veel onderzoek heeft verricht. Samen met prof.dr.ir. Michiel Haas geeft hij adviezen over dit ongeziene en vaak gebagatelliseerde probleem en zit hij in diverse overlegorganen met TNO, Ministerie,Gezondheidsraad,RIVM, Kennisplatform EMV, etc. Hij is ook de beheerder van de voorlichtingssite www.stopumts.nl waarop u heel veel informatie over recente onderzoeken en publicaties kunt lezen.

 

Gemeente informeert over het antennebeleid.

Na de pauze geeft de werkgroep nog nadere toelichting over de stand van zaken m.b.t.de (her)plaatsing van de masten.Vertegenwoordigers van onze gemeente, die een antennebeleid heeft,zijn voor deze avond ook uitgenodigd.

Op de informatietafel kunt u tevens materiaal vinden over bijv. wetenschappelijke onderzoeken, richtlijnen in diverse landen, veldsterktes,literatuur, etc.

U bent van harte welkom.

Werkgroep Zendmast Anders